Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μαγκιά είναι να ξεπερνάς κάποιον χωρίς να βρεις άλλον

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο περίπου 7.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Έχεις προσέξει πως όταν είσαι ελεύθερος ο κόσμος σου φαίνεται τεράστιος ενώ όταν έχεις σχέση γίνεται τόσο μικρός ώστε ένας μόνο άνθρωπος αρκεί για να τον γεμίσει; Κι αν ο άνθρωπος αυτός φύγει απ’ τη ζωή σου ο κόσμος αδειάζει.

Τότε όμως δε νιώθεις καθόλου ελεύθερος, γιατί η σκιά αυτού που έφυγε μένει στην άλλη μεριά του κρεβατιού και σε στοιχειώνει σαν κακό όνειρο.

Έχεις προσπαθήσει ποτέ να ξεπεράσεις μια σκιά; Στην αρχή της γυρνάς την πλάτη και κάνεις πως δεν τη βλέπεις. Τη νιώθεις όμως να σε κοιτάει τα βράδια, πας σε άλλο δωμάτιο, σε παίρνει ο ύπνος στο σαλόνι αλλά ακόμα τη νιώθεις να σε παρακολουθεί. Φεύγεις απ’ το σπίτι και ξέρεις πως θα είναι πάλι εκεί που την άφησες όταν γυρίσεις πίσω. Τι θα γινόταν αν έβαζες κάποιον άλλον στη θέση της; Αν ξάπλωνε κάποιος καινούριος πάνω στην άδεια μεριά του κρεβατιού μπορεί ν’ αναγκαζόταν να σ’ αφήσει ήσυχο. Δεν έχεις να χάσεις κάτι αν το δοκιμάσεις.

Πρέπει να ενημερώσεις το νέο πρόσωπο για την ύπαρξη της σκιάς; Αυτό είναι το σωστό. Ίσως φοβηθεί βέβαια και δε δεχτεί να κάτσει πάνω σε μια πιασμένη θέση. Μπορείς να τη διώξεις μόνος σου όμως; Γιατί αυτή είναι η μαγκιά. Μαγκιά είναι να ξεπερνάς κάποιον χωρίς να χρειαστεί να βρεις αντικαταστάτη, χωρίς να βάλεις προσωρινούς επιδέσμους, χωρίς δεκανίκια και βοηθήματα. Μαγκιά είναι να μπορέσεις να σταθείς μόνος σου ξανά στα πόδια σου και να μην αναζητήσεις κανένα χέρι να σε τραβήξει πάνω. Μαγκιά είναι ν’ αντέχεις να μείνεις για λίγο μόνος με τις σκιές σου. Να τολμάς να σβήσεις το φως όταν ξέρεις πως είναι εκεί.

Δεν μπορείς να τρέχεις μακριά απ’ τις σκιές που θα σ’ ακολουθούν σ’ αυτή τη ζωή. Κι όσους ανθρώπους κι αν βάλεις πάνω τους πάντα θα ξέρεις πως αυτές βρίσκονται από κάτω. Η μόνη λύση είναι να καταφέρεις να τις διώξεις μόνος σου. Τότε μόνο θα μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος πως δε θα επιστρέψουν ποτέ ξανά. Γιατί αν τις διώξει κάποιος άλλος για ‘σένα δε θα μπορείς να είσαι ποτέ βέβαιος ότι δεν τις έκρυψε απλώς κάτω από το κρεβάτι και δε θα επιστρέψουν αν φύγει κάποια στιγμή κι αυτός. Πώς θα ξέρεις πως δεν του είπαν όλα σου τα μυστικά και δε θα γίνει κι εκείνος άλλη μια σκιά;

Μην περιμένεις από κανέναν να γίνει το δεκανίκι σου. Γίνε εσύ το δεκανίκι του εαυτού σου. Μάθε να ξεπερνάς ό,τι υπάρχει μόνο στη φαντασία σου πλέον και μην επιτρέπεις σε καμιά σκιά να σου πιάνει χώρο στον κόσμο σου. Διώξε από το μυαλό σου όσους δε σου γεμίζουν πια τη ζωή κι άνοιξε τις πόρτες να δεχτείς καινούριο κόσμο μέσα μόνο όταν βεβαιωθείς πως δε θα σε ρεζιλέψουν τα φαντάσματα των πρώην. Έτσι κι αλλιώς κανείς καινούριος δε θα μπορεί να έρθει για να μείνει όταν το κρεβάτι σου είναι πιασμένο.

Όσο βλέπεις ακόμα φαντάσματα δε θα πρέπει να καλείς κόσμο στη ζωή σου. Γιατί όσους αντικαταστάτες κι αν προσπαθήσεις να βρεις, τα φαντάσματα σου θα τους κοροϊδεύουν και θα τους διώχνουν όλους. Έχε τα κότσια λοιπόν να μείνεις για λίγο μόνος και να παλέψεις με τις σκιές που έχουν καταλάβει το σπίτι σου. Να ‘χεις το θάρρος να τις κλειδώσεις μέσα για όσο χρειαστεί. Δεν μπορεί κανείς να δώσει τις δικές σου μάχες. Είσαι εσύ κι αυτές σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Και τα όπλα τα διαλέγεις εσύ. Μπορεί να είναι οι αλήθειες, τα ψέματα, οι βαριές κουβέντες, η ασυμφωνία χαρακτήρων, τα ψίχουλα στο κρεβάτι. Βρες όποια δικαιολογία σε βολεύει και ξεκίνα από ‘κει. Ο δρόμος για να ξεπεράσεις κάποιον είναι στρωμένος με όλα όσα έκανε στραβά, όλα τα αρνητικά του χαρακτήρα του συν μερικά δυνατά ποτά, πολύ φαΐ, φίλους και μουσική. Έτσι ξεπερνιούνται σωστά οι άνθρωποι-σκιές. Θέλει στρατηγική, συμπολεμιστές και πολεμοφόδια. Γιατί ο αντίπαλος ξέρει να καμουφλάρεται καλά.

Οι αντικαταστάτες των σκιών μπορούν απλώς να σε κάνουν να ξεχαστείς. Σου αποσπούν την προσοχή και δε βλέπεις τι κρύβεται στην ίδια σου την ντουλάπα. Γι΄αυτό μαγκιά είναι να τις ξεπερνάς χωρίς παρέα, χωρίς βοήθεια. Τότε μόνο είσαι συγκεντρωμένος στη μάχη σου με το παρελθόν και τότε μόνο δεν μπορεί κανείς να σου κλέψει τη δόξα της νίκης. Όλοι έχουμε σκιές με τις οποίες παίζουμε κυνηγητό. Το θέμα είναι ποιος κυνηγάει. Εμείς ή αυτές.

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου

 

Πηγή: pillowfights.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika