Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Ηπατική ανεπάρκεια: 4 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ηπατική ανεπάρκεια: 4 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ σας.

Το ήπαρ μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες από τις καταχρήσεις και τις ιογενείς λοιμώξεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το ήπαρ είναι ένα από τα ζωτικά όργανα, γιατί επιτελεί πολλές και κρίσιμες για την επιβίωσή μας λειτουργίες. Όταν όμως αναγκάζεται να εργάζεται πολύ σκληρά για πολλά χρόνια, κάποια στιγμή κουράζεται. Και η κατάληξη μπορεί να είναι η ηπατική ανεπάρκεια.

Όπως εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Carlos Romero-Marrero, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, το ήπαρ μπορεί να επιβαρυνθεί από πολλούς παράγοντες.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, λ.χ., και η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία του με το πέρασμα του χρόνου. Το ίδιο και η χρόνια ηπατίτιδα. Υπάρχουν όμως και πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν γρήγορα σοβαρές ηπατικές βλάβες, οδηγώντας επίσης στην ηπατική ανεπάρκεια.

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι πολύ σοβαρή κατάσταση και χρειάζεται επειγόντως θεραπεία.

«Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει καν τι προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια, πόσο μάλλον τα συμπτώματά της», λέει ο δρ Romero-Marrero. Και παρουσιάζει τέσσερα από τα συχνότερα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

Αν εκδηλώσετε κάποιο από αυτά, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά.

Κατακράτηση υγρών

Είναι το συχνότερο σύμπτωμα στους ανθρώπους με πρόβλημα στο ήπαρ (παρατηρείται, λ.χ., στο 50% των πασχόντων από κίρρωση του ήπατος).

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική διόγκωση της κοιλιάς ή σε πρήξιμο στα πόδια.

Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από την βαρύτητά της. Αν είναι ήπια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διατροφή φτωχή σε αλάτι.

Αν είναι μέτρια έως σοβαρή, μπορεί να απαιτηθούν επίσης διουρητικά φάρμακα.

Αν είναι σοβαρή, μπορεί να χρειασθεί παρακέντηση, δηλαδή παροχέτευση με βελόνα του υγρού που έχει συσσωρευθεί στην κοιλιά.

Η αξιολόγηση από τον γιατρό είναι απαραίτητη για να καθοριστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ίκτερος

Ο ίκτερος αναπτύσσεται όταν συσσωρευθεί στο αίμα χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι μία χρωστική ουσία που παράγεται όταν διασπώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Ο ίκτερος προσδίδει σκούρο χρώμα στα ούρα και κιτρινωπή χροιά στο δέρμα ή στο λευκό τμήμα των ματιών. Μπορεί να έχει πολλές αιτίες, επομένως αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση.

Αιμορραγία

Η ηπατική ανεπάρκεια αναπτύσσεται όταν το ήπαρ έχει χάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την λειτουργική ικανότητά του. Μία από τις λειτουργίες του είναι η παραγωγή παραγόντων πήξεως, δηλαδή ουσιών οι οποίες είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος.

Όταν η παραγωγή των παραγόντων αυτών μειώνεται, μπορεί να εκδηλωθεί αιμορραγία από τη γαστρεντερική οδό. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να κάνει έμετο με αίμα ή να παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα ή στην περιοχή του πρωκτού.

Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Πνευματική σύγχυση, προβλήματα μνήμης και λήθαργος

Κύρια λειτουργία του ήπατος είναι να δρα ως φίλτρο, απομακρύνοντας διάφορες τοξίνες από το σώμα.

Όταν χάσει αυτή την ικανότητα, οι τοξίνες μπορεί να φθάσουν έως τον εγκέφαλο, προκαλώντας μία κατάσταση που λέγεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής θα εκδηλώσει  πνευματική σύγχυση, προβλήματα μνήμης, λήθαργο και κώμα.

Και αυτού του είδους τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από έναν γιατρό, τονίζει ο δρ Romero-Marrero.

Για υγιές ήπαρ

Ο δρ Romero-Marrero παρέχει τέσσερις συμβουλές για να έχετε υγιές ήπαρ:

* Να γυμνάζεστε τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, επί τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά.

* Να τρέφεστε υγιεινά. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Να αποφεύγετε την συχνή κατανάλωση λευκής ζάχαρης, επεξεργασμένων τροφίμων, γλυκισμάτων, αναψυκτικών και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

* Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Όχι πάνω από δύο ποτά την ημέρα οι άνδρες και ένα ποτό ημερησίως οι γυναίκες

* Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος.

ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@