Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι γεννημένος αρχηγός!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι γεννημένος αρχηγός.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η προσωπικότητα ενός παιδιού φαίνεται ακόμα κι από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως ξεδιπλώνεται σταδιακά όσο το παιδί μεγαλώνει και παίρνει όλο και περισσότερα ερεθίσματα. Υπάρχουν παιδιά που είτε από την… κούνια είτε αργότερα είναι πιο εσωστρεφή και άλλα που δείχνουν από πολύ νωρίς τις αρχηγικές τους τάσεις. Φυσικά, κάθε ένα ξεχωρίζει, έχει τις δικές του ικανότητες και ταλέντα και αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πολλοί γονείς, ωστόσο, θαυμάζοντας το ταπεραμέντο του παιδιού τους, δεν μπορούν παρά να αναρωτηθούν «μήπως ο γιος μου/ η κόρη μου είναι γεννημένος αρχηγός;». Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα σας δώσουν την απάντηση;

Του αρέσει να λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα και… ξεχωρίζει

Η προσωπικότητά του είναι αυτή που τον κάνει να ξεχωρίζει στην τάξη, το φροντιστήριο, το μπάσκετ, την παρέα του κ.ο.κ. Έχει δυναμικό χαρακτήρα και του αρέσει να ανήκει σε μια ομάδα. Φυσικά, οι αρχηγικές του τάσεις δεν μπορούν να «θαφτούν». Είναι αυτονόητο πως δεν μιλάμε για το είδος του «αρχηγού» που θυμίζει συμμορία ή παρέα που ασκεί bullying σε άλλα παιδιά αλλά για ένα παιδί που είναι κοινά αποδεκτό από τα υπόλοιπα και που δεν έχει σκοπό να προκαλέσει προβλήματα, να προσβάλλει ή να ενοχλήσει για να «φανεί» η προσωπικότητά του.

Η… διπλωματία είναι το στοιχείο του

Προφανώς εννοούμε μια πρώιμη μορφή διπλωματίας, είναι όμως χαρακτηριστική ενός (ακόμα και μικρού σε ηλικία) αρχηγού. Από τη μία, λοιπόν, ξεχωρίζει για τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά του, από την άλλη όμως ξεχωρίζει και για τον διπλωματικό τρόπο που χειρίζεται καταστάσεις. Ακόμα και στις παρέες, δεν ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους, αλλά σε εκείνα που προσπαθούν πάντα να βρουν τη χρυσή τομή έτσι ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος.

Έχει ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες

Είναι από τα πιο κοινωνικά παιδιά του κύκλου σας κι αυτό είναι δεν κρύβεται. Παίρνει την πρωτοβουλία να μιλήσει στον καινούριο του συμμαθητή, τον βοηθά να ενσωματωθεί στην παρέα του και γενικά του αρέσει να κάνει καινούριου φίλους. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και με τους ενήλικες- κάτι που δεν χαρακτηρίζει όλα τα μικρά παιδιά, τα οποία πολλές φορές ντρέπονται να μιλήσουν στους «μεγάλους».

Προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση

Τα παιδιά με τόσο έντονο χαρακτήρα έχουν ένα κοινό: προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση ακόμα κι αν τους είναι πρωτόγνωρη. Με δυο λόγια, είναι… χαμαιλέοντες. Δεν φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι καινούριο και έχουν τόση ευελιξία που θα ζήλευε ακόμα κι ένας ενήλικας. Οι προκλήσεις στα μαθήματα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και την καθημερινότητά τους δεν τους κάνουν να «πελαγώνουν» αλλά τις δέχονται χωρίς άγχος και φόβο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως δεν «φιλτράρουν» καταστάσεις. Παρά την προσαρμοστικότητά τους, αυτό που τα διακρίνει είναι ότι προχωρούν μπροστά μόνο όταν κρίνουν ότι είναι σωστό και έπειτα από σκέψη.

Έχει ενσυναίσθηση

Ένα από τα προσόντα ενός καλού αρχηγού είναι η ενσυναίσθηση. Μπορεί να μπει στη θέση των άλλων, να τους καταλάβει και να τους σταθεί ψυχολογικά και συναισθηματικά. Γι’ αυτό, σε μια παρέα συνήθως είναι εκείνο το παιδί που οι φίλοι του εμπιστεύονται και του εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους επειδή πολύ απλά ξέρουν ότι θα τους ακούσει. Καμιά φορά, μάλιστα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει και εσείς πως όταν είστε στενοχωρημένη ή εκνευρισμένη, το παιδί θα σας καταλάβει πραγματικά.

Δεν απογοητεύεται από τα λάθη

Το ότι ένα παιδί έχει εκρηκτικό ταπεραμέντο δεν σημαίνει ότι είναι τέλειο. Αντίθετα, λόγω της αποφασιστικότητας και του θάρρους του να δοκιμάζει καινούρια πράγματα, οι πιθανότητες αποτυχίας δεν είναι μηδενικές. Ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, δείχνει τον δυνατό του χαρακτήρα γιατί πολύ απλά δεν το βάζει κάτω. Βλέπει τα λάθη ως έναν τρόπο για να μάθει και να βελτιωθεί και όχι ως απειλή για την επιτυχία του. Η αρχική απογοήτευση μετατρέπεται σε εποικοδομητική προσπάθεια κι αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι ειδικά σε τόσο μικρές ηλικίες.

Τα παιδιά που έχουν τέτοια προσωπικότητα δεν σημαίνει ότι θα γίνουν κυριολεκτικά ηγέτες- η προσωπικότητά τους όμως μπορεί να τα βοηθήσει να πάνε μπροστά!

ΠΗΓΗ: mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν αρέσει το φαγητό στο παιδί; Ποιες «στρατηγικές» μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς

Penni Syggrou

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika