Newsitamea.gr
AMEA news NEWS FEED

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παιδική παράσταση από το «Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παιδική παράσταση από το «Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία»

Η εικόνα ανάπηρων ηθοποιών επί σκηνής πλέον δεν αποτελεί κάτι περίεργο ούτε ξενίζει τον θεατή. Και αυτό οφείλεται στην ομάδα ΘΕ.Α.Μ.Α, (δηλαδή θέατρο ατόμων με αναπηρία), που με την πολυετή δουλειά του έχει καταφέρει να σπάσει την προκατάληψη για την πρόσβαση των αναπήρων στην τέχνη του θεάτρου ως ηθοποιοί και πρωταγωνιστές.

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ πρωτοπορεί και αυτή τη φορά ανοίγει ένα ακόμη στεγανό, ανεβάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα παιδικό θέατρο.

Όπως λέει  o Πάνος Ζουρνατζίδης, ανάπηρος ηθοποιός, «μετά το τέλος της παράστασης γίνεται μια συζήτηση με τα παιδιά η οποία τα φέρνει σε επαφή με το θέμα “αναπηρία” όπου ρωτούν ακομπλεξάριστα τους ηθοποιούς για ό,τι τους κάνει εντύπωση».

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής με αναπηρικό αμαξίδιο, ένας ηθοποιός που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και με μειωμένη όραση και δύο ηθοποιοί χωρίς αναπηρία αποτελούν το θίασο της συγκεκριμένης παράστασης και ένα παράδειγμα συμπεριληπτικής θεατρικής ομάδας (από ανάπηρους και μη ηθοποιούς).

Η παράσταση ονομάζεται «Νάρκισσος & Ηχώ και άλλες μεταμορφώσεις» σε σκηνοθεσία Ελιάνας Περηφάνου η οποία έχει γράψει και τα κείμενα σε συνεργασία με τον Βασίλη Οικονόμου, επίσης ανάπηρο ηθοποιό και σκηνοθέτη. Πρόκειται για τη διασκευή τριών αρχαίων μύθων «Νάρκισος και Ηχώ», «Αράχνη», «Ήλιος και Φαέθων» με σκοπό να διδάξει στα παιδιά τις αξίες του μέτρου, της υπόσχεσης, της γνώσης και τους κινδύνους του παρορμητισμού.

Καθολική πρόσβαση
Τους ρόλους ερμηνεύουν η Έλη Δρίβα, ο Πάνος Ζουρνατζίδης, ο Κωνσταντίνος Λούκας, η Ευαγγελία Σχοινά και η Ελιάνα Περηφάνου. Ο Ηλίας Κουρτπαρασίδης έγραψε τα τραγούδια της παράστασης σε στίχους Δήμητρας Τριανταφύλλου και τη μουσική του ερμηνεύει ζωντανά η Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου. Σκηνικά –κοστούμια έει επιμεληθεί ο Μιχάλης Σδούγκος.

Η παράσταση είναι καθολικά προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία με διερμηνεία στην ελληνική Νοηματική Γλώσσα για κωφούς και βαρύκωους, υπέρτιτλους στην ελληνική και αγγλική Γλώσσα ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qrcode

Οι παραστάσεις γίνονται κάθε Κυριακή στο Από Μηχανής Θέατρο, στο Μεταξουργείο και θα συνεχιστούν για όλη τη σεζόν.

www.cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou