Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις χηρείας: Αυτές είναι οι αλλαγές – Τι θα ισχύει για το ηλικιακό όριο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συντάξεις χηρείας: Αυτές είναι οι αλλαγές – Τι θα ισχύει για το ηλικιακό όριο

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας, πιθανότατα µε ρήτρα ανεργίας για όσους δικαιούχους δεν πληρούν το όριο των 55 ετών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», στο τραπέζι βρίσκεται ρύθµιση που θα πρέπει να θεσµοθετηθεί µέχρι τον Μάιο. Το καινούργιο σύστηµα µε το όριο των 55 ετών αφορά µόνο νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και µετά.

Η ρύθµιση για τις νέες συντάξεις χηρείας, η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαµβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγµή του θανάτου, δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσµενούς µέτρου µέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριµένο ποσοστό (π.χ. κάτω από 10%).

Την πρόθεση του υπουργείου να αντιµετωπιστεί το θέµα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας πως «θα νοµοθετήσουµε την αναβολή της έναρξης του µέτρου».

Υπενθυμίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόµος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισµένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγµή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.

Όσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαµβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για µια 3ετία τουλάχιστον.

Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά-σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για µια 3ετία.

Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστηµα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 τη στιγµή του θανάτου, αλλά θα έχουν συµπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου όταν γίνουν 67.

Μικρότεροι από 52 ετών

Δεδοµένου ότι η ρύθµιση του νόµου Κατρούγκαλου ετέθη πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά, η επίµαχη τριετία συµπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019.

Μπροστά σε αυτό το δεδοµένο, στο τραπέζι πέφτουν σενάρια νέας ρύθµισης για αναστολή του µέτρου µε ρήτρα ανεργίας.

Να σημειωθεί πως στην ίδια θέση βρίσκονται και οι χήρες / χήροι που ήταν µικρότεροι από 52 τη στιγµή του θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές, καθώς οι διατάξεις του 2016 προβλέπουν πως δικαιούνται σύνταξη µόνο την πρώτη 3ετία.

Έως και τον Αύγουστο του 2018 είχαν απονεµηθεί 67.000 συντάξεις χηρείας µε το νέο σύστηµα, ενώ εκκρεµούσαν τότε 21.000 αιτήσεις. Υπενθυµίζεται πως έχει τεθεί και ελάχιστο πλαφόν στο ποσό των συντάξεων χηρείας στα 360 ευρώ.

Η ρύθµιση του νόµου Κατρούγκαλου ετέθη σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά, οπότε η επίµαχη τριετία συµπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019.

 

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika