Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι θα σας συμβεί αν τρώτε μπανάνα κάθε μέρα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι θα σας συμβεί αν τρώτε μπανάνα κάθε μέρα.

Πρόκειται για ένα υγιεινό φρούτο, πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Β6 που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας. Τι μας δίνει, λοιπόν, αν την καταναλώνουμε καθημερινά;

Μας χαρίζει κάλιο
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας και χρησιμεύει στην παραγωγή ενέργειας ώστε να λειτουργούν τα κύτταρα σωστά. Συμβάλλει, επίσης, στον σταθερό καρδιακό ρυθμό, πυροδοτεί την απελευθέρωση ινσουλίνης για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και παίζει ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Καθημερινά πρέπει να λαμβάνουμε 3500-4700mg καλίου με μια μέτρια μπανάνα να μας χαρίζει περίπου 450mg.

Κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση
Όταν σκεφτόμαστε την αρτηριακή πίεση, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το αλάτι που χρειάζεται να μειώσουμε από τη διατροφή μας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η λεπτή ισορροπία καλίου-νατρίου που μας χαρίζει μια υγιή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με στοιχεία για τις ΗΠΑ, μόλις το 2% του πληθυσμού λαμβάνει το κάλιο που χρειάζεται καθημερινά, που σημαίνει ότι η λεπτή αυτή ισορροπία για πολλούς μπορεί να μην υπάρχει.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Η κατανάλωση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου συνολικά, καθώς οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς την προσθήκη αλατιού, επεξεργασμένης ζάχαρης, χημικών συντηρητικών και χρωστικών. Οι μπανάνες συγκεκριμένα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν και σε καρκίνο. Ακόμη, οι φυτικές τους ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προωθεί την υγεία της καρδιάς
Το νάτριο επηρεάζει αρνητικά την καρδιά και η αύξηση του καλίου με την ταυτόχρονη μείωση του νατρίου είναι πιθανόν η πιο σημαντική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια έρευνα, μάλιστα, όσοι λάμβαναν καθημερινά περίπου 4000mg καλίου την ημέρα, παρουσίαζαν 49% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από 1000mg. Οι φυτικές ίνες της μπανάνας, η βιταμίνη C και η βιταμίνη B6 είναι όλα σημαντικά στοιχεία για μια υγιή καρδιά.

Απαλύνει τον πονόκοιλο
Πολλοί γιατροί συστήνουν μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ σε άτομα με πετικά προβλήματα, με τις μπανάνες να αποτελούν σημαντική τροφή σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκτός του ότι είναι ήπιες για το στομάχι και την πέψη, αντικαθιστούν σημαντικούς ηλεκτρολύτες που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες όταν παθαίνουμε διάρροια. Οι φυτικές τους ίνες, επίσης βοηθούν το έντερο στο να είναι υγιές κι εμείς… τακτικοί στην τουαλέτα.

Προσοχή!
Όσοι παίρνουν βήτα-αναστολείς για την καρδιά, πρέπει να τις καταναλώνουν με μέτρο, καθώς οι βήτα-αναστολείς προκαλούν αύξηση στα επίπεδα του καλίου. Το υπερβάλλον κάλιο είναι επίσης επικίνδυνο για όσους έχουν πρόβλημα στα νεφρά και τη νεφρική λειτουργία. Ακόμη, θεωρείται ότι οι μπανάνες πυροδοτούν τις ημικρανίες σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς, γι’ αυτό αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση, ίσως μισή μπανάνα είναι καλύτερα για εσάς. Όσοι είναι αλλεργικοί, φυσικά θα πρέπει να τις αποφεύγουν εντελώς.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν κι άλλες τροφές με υψηλά επίπεδα καλίου, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, το σπανάκι, το φασόλια, ο σολομός, το ενταμάμε, το σέσκουλο κ.ά. Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βάζετε τις μπανάνες καθημερινά στο πιάτο σας.

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika