Newsitamea.gr
AMEA news NEWS FEED ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΥΦΛΩΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Πως το καράτε βοηθά παιδιά με απώλεια όρασης να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση προστατεύοντας τον εαυτό τους!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν ζεις και με τις πέντε αισθήσεις είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις τη σημασία και την αξία που έχουν στην ζωή σου. Πόσο η καθημερινότητα σου, η κανονικότητα σου, ακόμα και η προσωπικότητα σου βασίζονται σε αυτές. Ένας χαρακτήρας και μια ζωή που χτίζονται μέρα με τη μέρα βάσει των αισθήσεων μας. Όσα ακούμε, βλέπουμε, γευόμαστε, μυρίζουμε, αγγίζουμε, μας οργανώνουν ως άτομα. Δημιουργούν τις επιθυμίες μας όμως γεννούν και τους φόβους μας.

Πως θα αντιδρούσατε αν χάνατε μια από τις αισθήσεις σας;

Ένα ερώτημα που εμένα με βασανίζει κατά καιρούς. Η αντίδραση του καθενός μας είναι άγνωστη, όσο μιλάμε εκ του ασφαλούς. Θα ήταν φόβος, απελπισία ή νέα δύναμη και αυτογνωσία; Η πλειονότητα των ανθρώπων αποφεύγει να το σκεφτεί. Νομίζει ότι έτσι διώχνει μακριά το κακό!

Εγώ πάλι πιστεύω πως όσο το σκέφτεσαι, τόσο περισσότερο μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι. Η αναπηρία δεν έρχεται μόνο εκ γεννητής. Μπορεί ανά πάσα στιγμή λόγω κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος να χάσεις μια από τις πέντε αισθήσεις. Και τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να αμυνθείς!

Όραση.

Και οι 5 αισθήσεις είναι εξίσου σημαντικές και αλληλένδετες. Βάσει όμως μαρτυρίων από άτομα που είχαν απώλεια όρασης (μερική ή ολική), οι καταστάσεις σε αλλάζουν, σε μεταμορφώνουν. Έχασαν την όραση τους όμως ξεκίνησαν να μελετούν το περιβάλλον με τις υπολειπόμενες. Όσοι διατηρούμε την όραση μας, αν δούμε κάποιον κίνδυνο, τον παρατηρούμε και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Πως θα τον αποφύγουμε, να απομακρυνθούμε, να πράξουμε τη σωστή κίνηση.

Τα άτομα με απώλεια όρασης δεν βλέπουν τον κίνδυνο. Είτε βρίσκεται μπροστά τους είτε έρχεται παράπλευρα. Ουκ ολίγες φορές έχουν πέσει θύματα κλοπής. Μαρτυρούν ότι τους έχουν κλέψει στο δρόμο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχουν χάσει τα κλειδιά τους, το κινητό τους, τους έχουν πάρει τα χρήματα και τα προσωπικά τους υπάρχοντα. Άτομα που εκμεταλλεύτηκαν την αναπηρία τους.

Νιώθοντας ανήμποροι να αμυνθούν, αναγκαστικά υποχώρησαν. Βίωσαν και άλλες δυσάρεστες εμπειρίες. Εκτός από την κλοπή, έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, χλευαστικών σχολίων και βίας. Ο φόβος, για να μην επαναληφθεί, γεννάει ιδέες!

Εκμάθηση καράτε για άτομα με απώλεια όρασης.

Η πολεμική τέχνη που έρχεται από την Οκινάβα της Ιαπωνίας και έχει βοηθήσει εκατομμύρια κόσμου. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εξασκούν την πολεμική τέχνη για αυτοάμυνα. Γιατί είναι μια τέχνη που βασίζεται στην ορθή χρήση των τεχνικών της και όχι στο σωματότυπο του ατόμου. Για αυτό αγαπήθηκε και υιοθετήθηκε από γυναίκες που είχαν δεχθεί επίθεση ή ήταν θύματα βιασμού ή ξυλοδαρμού. Από άντρες που λόγω σωματότυπου ένιωθαν μειονεκτικά απέναντι στους πιο γιγαντόσωμους.

Το καράτε μπορεί να βοηθήσει όμως και τα άτομα που έχουν χάσει την όραση τους. Ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα είναι αυτό του προπονητή Χασάν Αλ Ράι, που προπονεί την πρώτη ομάδα τυφλών στην Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα στη Γάζα της Παλαιστίνης, σε μια περιοχή του πλανήτη μας που η βία και ο πόλεμος επικρατούν επί των πάντων. Ο Χασάν περήφανος για τους μαθητές του, μιλά σε ένα βίντεο που αναδεικνύει τοπικούς ήρωες ανά τον κόσμο.

Χρησιμοποιώ την αισθητική αντίληψη για να προπονήσω τα παιδιά. Η μέθοδος μου είναι να τα βάλω στη διαδικασία να επαναλάβουν τα πάντα. Σε κάθε προπόνηση χρησιμοποιώ τις ίδιες προτάσεις, τις ίδιες κινήσεις, ακόμα και η αναπνοή που ακούν είναι η ίδια. Είδα ότι η κοινωνία καταδυναστεύει τα άτομα με αναπηρία, ειδικά τους τυφλούς. Μερικά από τα παιδιά μου είπαν ότι κάποιοι τους έκλεβαν τα υπάρχοντα τους στο δρόμο και στο σχολείο.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετώπισα ήταν οι γονείς.

Έκαναν πολλές ερωτήσεις όσον αφορά την ασφάλεια τους. Μπορεί να χτυπήσουν, να πέσουν κάτω και άλλα παρόμοια. Έπρεπε να κάνω πολλά σεμινάρια αφύπνισης για να τους εξηγήσω πως θα απομακρύνω τα παιδιά τους από την παραδοσιακή κοινωνική ζωή. Η οποία τους αποθαρρύνει από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και πως θα τα ενσωματώσω στην κοινωνία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη επίσημης υποστήριξης. Εγώ αγοράζω τις στολές  τους με δικά μου χρήματα. Πληρώνω για τα μεταφορικά τους και τα εκπαιδεύω δωρεάν. Χτίζω την εμπιστοσύνη απέναντι τους με το να είμαι φίλος τους. Αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνο αστέρια, είναι αληθινοί πρωταθλητές.

Ένας από τους μαθητευομενους μιλώντας στην κάμερα, είπε: οι άνθρωποι συνήθιζαν να με κοιτούν σαν να μη με ήθελαν κοντά τους. Από όταν όμως ξεκίνησα το καράτε οι άνθρωποι ξεκίνησαν να με εκτιμούν και να με σέβονται.

Στην αρχή της κάθε προπόνησης ο Χασάν προσπαθεί πάντα να ενθαρρύνει τα παιδιά. Στο συγκεκριμένο βίντεο η προτροπή της ημέρας ήταν: σήμερα πριν ξεκινήσουμε την προπόνηση θέλω να σας πω κάτι σημαντικό. Το πιο σπουδαίο πράγμα είναι να εμπιστεύεστε τους εαυτούς σας. Μην αφήνετε κανέναν να σας ρίξει.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Έρευνα, ρεπορτάζ, μετάφρασή: Βογιατζής Ηλίας

Να ευχαριστήσω τον φίλο μου Δημήτρη Τακτικό που μου γνωστοποίησε το συγκεκριμένο θέμα-βίντεο.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika