Newsitamea.gr
AMEA news ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πύργος: Συγκινεί η μάχη για τη ζωή που δίνει 7χρονος που καταπλακώθηκε από πόρτα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Φωτογραφία αρχείου / Διάδρομος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» – Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πύργος: Συγκινεί η μάχη για τη ζωή που δίνει 7χρονος που καταπλακώθηκε από πόρτα

Ένα επτάχρονο αγοράκι νοσηλεύεται σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου από τα ξημερώματα της Κυριακής με εγκεφαλικό οίδημα, αφού τον καταπλάκωσε η μεταλλική πόρτα του κοιμητηρίου του χωριού Γούμερο, στον Πύργο Ηλείας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας φάνηκαν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της υγείας του, ενώ το ιατρικό προσωπικό εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθότι κατά το κρίσιμο πρώτο 48ωρο, η υγεία του δεν επιδεινώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», σήμερα οι γιατροί θα προβούν στην πρώτη απόπειρα μείωσης των φαρμάκων και του βαθμού καταστολής, για να διαπιστώσουν πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, ο επτάχρονος είχε μεταβεί το απόγευμα του Σαββάτου με συγγενικό του πρόσωπο στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στο Γούμερο για να επισκεφθούν οικογενειακό τάφο. Κάποια στιγμή, υπό αδιευκρίνιστες ως τώρα συνθήκες, η μεταλλική πόρτα κατέρρευσε και έπεσε πάνω στο παιδί προκαλώντας του βαριά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο  και από εκεί κρίθηκε επιβεβλημένη η διακομιδή του στο Παν/μιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και νοσηλεύεται.

εγκεφαλικό οίδημα

Είναι η κατάσταση που συνοδεύεται από αύξηση του ύδατος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την διαταραχή διάφορων μηχανισμών, όπως αγγειακών (αγγειογενές οίδημα) , καταστάσεις ισχαιμίας και υποξίας (κυτταροτοξικό), ενδοκρινολογικές καταστάσεις, κακώσεις (διάχυτο) και καταστάσεις υδροκέφαλου (διάμεσο οίδημα)

Τι είναι το εγκεφαλικό οίδημα ;

Εγκεφαλικό οίδημα ονομάζεται η διόγκωση (πρήξιμο) του εγκεφάλου μετά από ένα, σοβαρού βαθμού, χτύπημα στο κεφάλι. Το οίδημα είναι επικίνδυνο διότι αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση. Αντιμετωπίζεται με αποιδηματικά φάρμακα όπως η μαννιτόλη, ενδεχομένως διασωλήνωση και μηχανική αναπνοή και σε σπάνιες περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση αποσυμπιεστικής κρανιεκτομίας. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, αλλά και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Η διάρκειά του είναι γενικά 1-2 εβδομάδες μετά από μία κάκωση.

Τι είναι, πως μετριέται και πως αντιμετωπίζεται η ενδοκράνια υπέρταση ;

Η πίεση που ασκείται στον εγκέφαλο, μέσα στην κλειστή κοιλότητα του κρανίου ονομάζεται ενδοκρανιακή πίεση. Η αύξησή της, ονομάζεται ενδοκράνια υπέρταση. Η μέτρησή της γίνεται με ειδικό καθετήρα, που εισάγεται στον εγκέφαλο με νευροχειρουργική επέμβαση και συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτό γίνεται συνήθως (αλλά όχι μόνο) σε ασθενείς με εγκεφαλικό οίδημα με σκοπό να ανιχνεύονται αμέσως οι αλλαγές της ενδοκρανιακής πίεσης και να προσαρμόζεται ανάλογα η θεραπεία.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για το χτύπημα στο κεφάλι ;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org , www.cnn.gr , neurosurgery.org.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika