Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Από ποιον καρκίνο προστατεύουν τα αμύγδαλα – Μειώνουν και χοληστερίνη, καρδιακά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Από ποιον καρκίνο προστατεύουν τα αμύγδαλα – Μειώνουν και χοληστερίνη, καρδιακά

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή βιταμίνης-Ε, χαλκού, μαγνησίου και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα υγιών ακόρεστων λιπαρών οξέων και πολλών βιοδραστικών μορίων (όπως ίνες, φυτοστερόλες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά), τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Τα οφέλη του που έχουν τα αμύγδαλα για την υγεία μας έχουν τεκμηριωθεί εδώ και αιώνες και σύγχρονες έρευνες τα επιβεβαιώνουν στο έπακρο.

Δείτε αναλυτικά:

Τα αμύγδαλα μειώνουν την χοληστερίνη

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό American Diatetic Association έδειξε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο πλάσμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, ενώ μειώνει και τα επίπεδα στην χοληστερίνη. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά σε καθημερινή βάση και αποτρέπει το φράξιμο των αρτηριών και την οξείδωση της χοληστερόλης.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν έρευνα για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αμυγδάλων σε διάφορους τύπους καρκίνου και απέδειξαν ότι η μεγαλύτερη επίδραση αφορούσε τον καρκίνο του ορθού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι “η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω ενός λιπιδίου που περιέχουν”. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Letters.

Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα αμύγδαλα, μαζί με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και σπόρους εν γένει, συνδέονται συχνά με βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation, έδειξε ότι όταν τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ως σνακ στη διατροφή των υπερλιπιδαιμικών ατόμων, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άπαχα (πρωτεΐνες και φυτικές ίνες) και μονοακόρεστα συστατικά.

Πόσα όμως αμύγδαλα πρέπει να τρώμε τη μέρα για να ωφελούμαστε στο έπακρο;

Να τρώτε 10-15 αμύγδαλα κάθε μέρα

Θα παίρνετε μια “γερή” δόση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις φθορές, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας από το Αλτσχάιμερ, τις καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Αν έχετε διαβήτη, τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή τροφή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά ενώ έχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Επίσης περιέχουν υψηλή ποσότητα μαγνησίου, μετάλλου που είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 300 διεργασίες στον οργανισμό, ανάμεσά τους τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία– Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα ψευδάργυρου, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές λειτουργίες των ελεύθερων ριζών, η δε βιταμίνη Β6, βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, οι οποίες είναι σημαντικές για ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων και, τέλος, η φαινυλαλανίνη εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την παραγωγή χημικών του εγκεφάλου όπως είναι ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.

Βοηθάει στην απώλεια του βάρους– Η πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία στα αμύγδαλα, όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα κάνουν πολύ καλή τροφή για τους διαιτούντες, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην απώλεια κιλών.

***Οι ξηροί καρποί βοηθάνε στην επιβίωση από καρκίνο του εντέρου σύμφωνα με έρευνα Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και τρίτου σταδίου, και οι οποίοι τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να επιδεινωθεί ο καρκίνος τους και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας “Journal of Clinical Oncology”, παρακολούθησαν 826 άτομα σε μια κλινική δοκιμή επί 6,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες, που όλοι είχαν προηγουμένως κάνει χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου και χημειοθεραπεία, χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία, που κατανάλωνε τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, είχε κατά μέσο όρο 42% βελτίωση στην επιβίωση με ύφεση του καρκίνου και 57% βελτίωση στη συνολική επιβίωση (παράταση ζωής), σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

To όφελος φάνηκε να είναι μεγαλύτερο για όσους έτρωγαν αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια κάσιους και ελαιοκάρυδα (πεκάν) και λιγότερο για όσους έτρωγαν αράπικα φιστίκια.

ΠΗΓΗ: iatropedia , kathimerini.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea