Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους: Με ποιες παθήσεις συνδέεται!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους: Με ποιες παθήσεις συνδέεται.

Η απώλεια βάρους αποτελεί για τους περισσότερους μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς συμβάλλει στη γενική υγεία.

Όταν όμως ένα άτομο χάνει πάνω από το 5% του συνολικού βάρους του σε διάστημα 6-12 μηνών χωρίς να ακολουθεί διατροφή απώλειας βάρους, αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» και πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια.

Εάν η απώλεια βάρους δεν οφείλεται σε απότομες αλλαγές στη ζωή του ατόμου ή σε κάποιο στρεσογόνο συμβάν, είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη κάποιων από τις παρακάτω καταστάσεις:

Aπώλεια μυϊκής μάζας: Το κύριο σύμπτωμα της απώλειας μυϊκής μάζας είναι η αδυναμία. Συμβαίνει συχνά σε άτομα που κάνουν δουλειά γραφείου, δεν ασκούνται και είναι γενικά σωματικά αδρανή. Άλλες αιτίες απώλειας της μυϊκής μάζας είναι οι τραυματισμοί, η γήρανση, ένα μεγάλο έγκαυμα, η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η πολλαπλή σκλήρυνση και οι βλάβες των νεύρων.

Υπερδραστήριος θυρεοειδής: Ο υπερθυρεοειδισμός αναπτύσσεται όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες από το φυσιολογικό ορμόνες. Οι ορμόνες που παράγει αυτός ο αδένας ελέγχουν πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Το αποτέλεσμα είναι να επιταχύνεται ο μεταβολισμός, να καίτε πιο γρήγορα θερμίδες, ακόμα και αν έχετε όρεξη για φαγητό, και να χάνετε βάρος χωρίς να το επιδιώκετε.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση στην οποία ο οργανισμός επιτίθεται στις αρθρώσεις και δημιουργούνται φλεγμονές. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει απώλεια βάρους.

Διαβήτης: Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα αποβάλλεται από τα νεφρά μέσω των ούρων. Η απώλεια της γλυκόζης που βρίσκεται στα ούρα σημαίνει και απώλεια των θερμίδων που παρέχουν ενέργεια. Έτσι, πολλά άτομα με διαβήτη χάνουν βάρους. Η αφυδάτωση, άλλη μια παρενέργεια του διαβήτη που προκαλείται από την προσπάθεια του οργανισμού να απαλλαγεί από την περιττή γλυκόζη μέσω της συχνής ενούρησης, επίσης συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Κατάθλιψη: Η απώλεια βάρους είναι μια από τις παρενέργειες της κατάθλιψης, η οποία επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη. Όταν μειώνεται η όρεξη, μειώνεται και η πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα να χάνετε βάρος.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Πρόκειται για όρο που περιγράφει τις χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές της πεπτικής οδού. Οι δύο συνηθέστεροι τύποι είναι η νόσος του Chron και η ελκώδης κολίτιδα. Η χρόνια φλεγμονή του πεπτικού διαταράσσει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, και της λεπτίνης της ορμόνης του κορεσμού. Η μειωμένη όρεξη, συνεπάγεται απώλεια βάρους.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.rd.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika