Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρώς αβγά;;; Μάθε τι δεν έμαθες ποτέ για αυτά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τρώς αβγά;;; Μάθε τι δεν έμαθες ποτέ για αυτά.

Τα αβγά είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσουμε την διατροφή μας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Και ενώ είναι γνωστή η επιστημονική διχογνωμία για την επίδραση τους στην υγεία της καρδιάς, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι σε μια υγιεινή διατροφή τα αβγά έχουν τη δική τους θέση.

Μάλιστα, μελέτη έχει αποδείξει ότι τα αβγά στο πρωινό γεύμα, συγκριτικά με τα δημητριακά ή την παντελή απουσία πρωινού, συντελούν στη μείωση της λιγούρας για τροφές με ζάχαρη και λιπαρά, μετέπειτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα αβγά είναι πανταχού παρόντα, ελάχιστα είναι τα πράγματα που γνωρίζουμε γι” αυτά.

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω μερικές βασικές πληροφορίες για τα αβγά:

Οι κρόκοι των αβγών είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές της χολίνης, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σχετίζεται με την καλύτερη νευρολογική λειτουργία και τη μειωμένη φλεγμονή.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφική χολίνη συμβάλλει στην εμβρυϊκή εγκεφαλική ανάπτυξη όταν η έγκυος συμπεριλαμβάνει τα αβγά στη διατροφή της. Αλλά μια διατροφή πλούσια επίσης σε χολίνη έχει σχετιστεί επίσης και με την ευτυχία.

Η χολίνη αποδομείται σε μπεθανεχόλη, η οποία χρησιμοποιείται κατά τον κύκλο της μεθυλίωσης, ο οποίος με τη σειρά του βοηθά στην παραγωγή των ορμονών (και νευροδιαβιβαστών) της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Τα αβγά κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις ποιοτικές διατροφικές πρωτεΐνες. Και αυτό επειδή η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αβγά μπορεί να απορροφηθεί απόλυτα από τον οργανισμό μας.

Σε ότι αφορά την ποιότητα, η ηλικία της κότας που παράγει τα αβγά παίζει καθοριστικό ρόλο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Poultry Science έδειξε ότιοι νεαρές κότες (28 εβδομάδων) και οι μεγαλύτερες (97 εβδομάδων) είναι πιθανότερο να παράγουν αβγά με χαμηλό στέρεο περιεχόμενο, συγκριτικά με τις μεσήλικες.

Το βαθύ κίτρινο ή η θαμπή απόχρωση του κρόκου δεν αποτιμά απευθείας την καταλληλότητά του αβγού. Αντίθετα, είναι ένδειξη της σίτισης της κότας. Οι κότες που σιτίζονται με σπόρους και χόρτο πλούσιο σε καροτενοειδή παράγουν αβγά με πιο ζωντανό κίτρινο κρόκο, χωρίς απαραίτητα αυτό να μεταφράζεται και σε υψηλότερη θρεπτική αξία. Είναι πάντως ενδεικτικό της υγείας της κότας αφού, οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν καλύτερη πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, πράγμα που σημαίνει ότι τα αβγά θα έχουν πιο σκουρόχρωμους κίτρινους κρόκους.

Τι καθορίζει το χρώμα που έχει το ασπράδι του αβγού; Μα φυσικά η ηλικία του. Τα παλαιότερα αβγά έχουν πιο καθαρό ασπράδι, ενώ τα φρέσκα έχουν γαλακτώδη απόχρωση.

Το χρώμα που έχει το κέλυφος του αβγού σχετίζεται και πάλι με την τροφή της κότας και δεν έχει να κάνει με την θρεπτικότητα του ή την υγεία της κότας που το παρήγαγε.

Τα αβγά τυπικά μπορούν να καταναλωθούν έως και μια εβδομάδα μετά την συσκευασίας τους, αν και οι κανονισμοί επιτρέπουν την κατανάλωση έως και 30 ημέρες μετά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανάλωση κατά προτίμηση μπορεί να επεκταθεί και στο δίμηνο, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν τα αβγά συντηρούνται στο ψυγείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία που συσκευάστηκαν.

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώτε ανά εβδομάδα

Για πολλές δεκαετίες, οι άνθρωποι άκουγαν ότι δεν έπρεπε να καταναλώνουν πάνω από 2-6 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα, δηλαδή αυγό μαζί με τον κρόκο του, αφού το ασπράδι είναι ως επί το πλείστον πρωτεΐνες και δεν έχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει αυτούς τους περιορισμούς.

Αντίθετα, σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι ο κάθε οργανισμός αντιδράει με διαφορετικό τρόπο στην ποσότητα των αυγών που καταναλώνει το άτομο ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα. Έρευνα έδειξε το 70% των ανθρώπων δεν επηρεάζεται καθόλου η χοληστερίνη στο αίμα από τα αυγά που καταναλώνουν και πως στο 30% αυξάνει την “κακή” χοληστερίνη (LDL) μεν, αλλά ελαφρώς, δε.

Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εντούτοις, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση, αφού η παραπάνω εκτίμηση αφορά άτομα που είναι υγιή και σχετικά δραστήρια στην καθημερινότητά τους.

Ποια είναι τα οφέλη του αυγού

  • Χαρίζει δυνατούς μυς: Η πρωτεΐνη των αυγών βοηθά τους μυς να δουλεύουν σωστά, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει το ρυθμό που χάνεται η μυϊκή μάζα.
  • Συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, της μνήμης και του μεταβολισμού, με πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β να παρέχουν τα οφέλη τους.
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό: Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο του αυγού αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων: Η χολίνη των αυγών παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.
  • Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά του συστατικάμ όπως το φυλλικό οξύ, βοηθούν στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, όπως π.χ. της δισχιδούς ράχης.
  • Ωφελεί την όραση: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη του βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης σε προχωρημένες ηλικίες.
  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του: Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που βρίσκουμε στα αυγά προσφέρει κορεσμό για περισσότερη ώρα, που σημαίνει ότι μειώνεται το τσιμπολόγημα και η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μέσα στην ημέρα.
  • Τονώνει την επιδερμίδα: Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκουμε στα αυγά, όπως η βιταμίνη Α, προωθούν το υγιές δέρμα και εμποδίζουν την καταστροφή των ιστών του σώματος. Γενικότερα, ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει σε μια υγιή συνολική εμφάνιση.
  • Κάνει καλό στα οστά: Τα αυγά αποτελούν διατροφικές πηγές βιταμίνης D, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, συμβάλλοντας στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

*** Αυγά και ασφάλεια

Τα αυγά είναι από τα θρεπτικότερα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε, για πολλούς ανθρώπους ωστόσο, ο χειρισμός και το μαγείρεμά τους, ωστόσο, απαιτεί προσοχή, λόγω των μολύνσεων με τα οποία έχει συνδεθεί η χρήση τους (όπως η σαλμονέλα), αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για ευαλλοίωτα τρόφιμα.

Ακολουθώντας τις συμβουλές που ακολουθούν, μπορείτε να βάλετε τα αυγά στην καθημερινή σας διατροφή, με απόλυτη ασφάλεια.

Προσοχή στην εμφάνιση: Αρκετές φορές ο καταναλωτής διαπιστώνει τη ύπαρξη μεταβολών στην εμφάνιση των αυγών, οι οποίες είναι κυρίως χρωματικές και οι οποίες μπορεί να μας επιτρέψουν να εξάγουμε συμπεράσματα ως προς την ασφάλειά τους. Τέτοιες μεταβολές είναι:

Κηλίδες Αίματος: Προκαλούνται από τη διάρρηξη ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο του αυγού κατά το χρόνο της ωοτοκίας. Τούτο δεν αποτελεί ένδειξη ότι το αυγό δεν είναι ασφαλές.

Θολό Ασπράδι: Το θολό ασπράδι είναι μια ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Καθώς το αυγό παλιώνει, το ασπράδι γίνεται διαυγές.

Ρόδινο ή Ιριδίζον Ασπράδι: Τούτο φανερώνει ότι επήλθε αλλοίωση από βακτήρια του γένους Pseudomonas. Μερικά από τα είδη του γένους αυτού παράγουν πρασινίζουσες, ιριδίζουσες, υδατοδιαλυτές χρωστικές και είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Χρώμα του Κρόκου: Ο κρόκος παρουσιάζει μια ποικιλία αποχρώσεων του κιτρίνου, οι οποίες οφείλονται στη διατροφή του πτηνού. Τούτο δεν συναρτάται με την ασφάλεια του αυγού. Πολλές φορές και όταν τα σφιχτοβρασμένα αυγά παρουσιάζουν μια πρασινωπή χροιά γύρω από τον κρόκο.

Τούτο οφείλεται στο υπερβολικό βράσιμο του αυγού και είναι αποτέλεσμα της αντιδράσεως θειούχων ενώσεων με τον σίδηρο. Πράσινος χρωματισμός μπορεί επίσης να προκύψει αν το νερό του βρασμού περιέχει πολύ σίδηρο. Παρόμοιος χρωματισμός μπορεί να εμφανισθεί στα χτυπητά αυγά και στις ομελέτες. Το πράσινο χρώμα δεν είναι επικίνδυνο.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea