Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

10+1 τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι οι διαβητικοί!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

10+1 τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι οι διαβητικοί.

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενταχθούν άφοβα στο διαιτολόγιο του , αφού όχι μόνο δε βλάπτουν, αλλά κάνουν καλό. Και είναι και νόστιμες!

Η διατροφή για έναν διαβητικό ασθενή – ειδικά αν πρόκειται για πολυάσχολο, που περνά πολλές ώρες εκτός σπιτιού – μπορεί να είναι πραγματική «σπαζοκεφαλιά», αφού οι περισσότερες τυποποιημένες τροφές περιέχουν «κρυφά» συστατικά, όπως ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη .

10+1 τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι οι διαβητικοί (pics)

Εκτός αυτού, οι διατροφικές απαγορεύσεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κοινωνικής απομόνωσης των διαβητικών ασθενών.

Δείτε 10 + 1 τροφές που συνιστούν οι ειδικοί για το καθημερινό διαιτολόγιο ενός διαβητικού στην gallery που ακολουθεί.

Όσπρια: Τα ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια και άλλα όσπρια έχουν ίνες και φυτική πρωτεΐνη που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης του αίματος.

Βατόμουρα: Έχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, χωρίς να ανήκουν στα «πολύ γλυκά» φρούτα. Μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη, ώστε να είναι διαθέσιμα και εκτός εποχής.

Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για την καρδιά λιπαρά, ενώ μπορεί να αποτρέψει τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Έχει βέβαια και πολλές θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα.

Κανέλα: Είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες ενώ αν προστεθεί σε ροφήματα και σνακ μπορεί να «ξεγελάσει» την ανάγκη για προσθήκη ζάχαρης. Επιπλέον, επιβραδύνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και διευκολύνει την απορρόφηση της ινσουλίνης.

Αυγά: Είναι η απόλυτη πηγή πρωτεΐνης, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας. Έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους, που είναι σημαντική για πολλούς διαβητικούς.

Λιπαρά ψάρια: Οι διαβητικοί έχουν ως και 4πλασιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, γι’ αυτό και έχουν ανάγκη τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και άλλα. Επιπλέον, η κατανάλωση τέτοιων ψαριών 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει ως και 50% τις οφθαλμολογικές επιπλοκές του διαβήτη.

Γλυκοπατάτα: Ανήκει στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη Α η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Προσοχή στην ποσότητα, αφού μια μεσαία γλυκοπατάτα δίνει 24 γραμμάρια υδατάνθρακα.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη και άλλα είναι μεν πλούσια σε υδατάνθρακες αλλά η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στο να μεταβολιστούν πιο αργά, και άρα μειώνουν την επίδραση στη γλυκόζη του αίματος. Χρειάζεται, βέβαια, προσοχή στις ποσότητες οι οποίες θα πρέπει να καθορίζονται με τη συμβουλή του θεράποντα γιατρού.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα λαχανικά αυτής της κατηγορίας έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ περιέχουν μαγνήσιο που θεωρείται ότι καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Γιαούρτι: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού. Οι διαβητικοί καλό είναι να επιλέγουν το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και όχι αυτά που έχουν γεύσεις φρούτων τα οποία συνήθως έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Ξηροί καρποί: Έχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά και μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι διαβητικοί πρέπει να προτιμούν τους ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς και να μην το παρακάνουν με την ποσότητα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.prevention.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika