Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φυτικές ίνες: Τα οφέλη για την υγεία από την επαρκή πρόσληψη!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φυτικές ίνες: Τα οφέλη για την υγεία από την επαρκή πρόσληψη.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών δεν ωφελεί μόνο την υγεία του εντέρου, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να μειώσετε τη χοληστερόλη, καθώς και τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στα νεφρά και διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών από τις τροφές (όχι συμπληρώματα), οι περισσότεροι όμως δεν ξεπερνούν τα 15 γραμμάρια.

Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Και οι δύο παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς βελτιώνουν την πέψη και προλαμβάνουν πολλές παθήσεις.

Οι διαλυτές ίνες δεσμεύουν τα πλούσια σε χοληστερόλη οξέα της χολής, ενώ οι αδιάλυτες βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου.

Δείτε αναλυτικά τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών:

Μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών: Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η προσθήκη φυτικών ινών ολικής αλέσεως, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Οι διαλυτές ίνες που μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, μειώνουν επίσης τη φλεγμονή στο σώμα και την αρτηριακή πίεση. Καλές πηγές διαλυτών ινών είναι τα όσπρια, ο λιναρόσπορος και η βρόμη.

Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Όταν προσθέτουμε φυτικές ίνες στη διατροφή, διασπώνται πιο αργά οι υδατάνθρακες και το σάκχαρο ανεβαίνει σταδιακά στο αίμα. Αντί να τρώτε απλούς υδατάνθρακες όπως τα λευκά ζυμαρικά, τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου, επιλέγετε ολικής αλέσεως, όπως κινόα, όσπρια ή βρόμη που συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Η διατήρηση υγιούς βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση του νέου βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, η προσθήκη φυτικών ινών όμως, μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια. Οι φυτικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερο βάρος, επειδή τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν συνήθως λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Έχουν επίσης την ιδιότητα να προκαλούν κορεσμό και να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Μειώνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης: Η κατανάλωση 12 ποτηριών νερού καθημερινά, η μείωση της πρόσληψης αλατιού και η διατήρηση υγιούς βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης λίθων στα νεφρά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν τα ούρα να είναι λιγότερο όξινα, δημιουργώντας εχθρικό περιβάλλον για τις πέτρες.

Ωφελούν το πεπτικό: Οι φυτικές ίνες βοηθούν τις κινήσεις των τροφών στον πεπτικό σωλήνα και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προλάβει την εκκολπωματίτιδα, που είναι η δημιουργία φλεγμονωδών θυλάκων στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Όσο περισσότερο μένουν οι τροφές στην πεπτική οδό, τόσο περισσότερο εκτίθεται σε τοξίνες ο οργανισμός και αυξάνεται ο κίνδυνος παθήσεων και γαστρεντερικών προβλημάτων.

Τονώσουν την ενέργεια: Οι φυτικές ίνες δεν δίνουν θερμίδες αλλά τονώνουν τον οργανισμό μέσω της βελτίωσης της πέψης και της αργής απελευθέρωσης της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι αποφεύγετε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και την κούραση που αυτή προκαλεί.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.rd.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika