Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Τρίβετε τα μάτια σας; 7 σοβαροί κίνδυνοι για την όραση!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν υποφέρετε από αλλεργίες ή περνάτε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, έχετε συχνά την έντονη ανάγκη να τρίψετε τα μάτια σας.

Ο λόγος που σας ανακουφίζει η συγκεκριμένη κίνηση είναι ότι το τρίψιμο των ματιών διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός και να ανακουφίζεστε από το στρες.

Το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, από οφθαλμικές παθήσεις μέχρι την επιδείνωση μιας υπάρχουσας κατάστασης και την αύξηση του κινδύνου μόλυνσης.

Δείτε 7 κινδύνους από το συνεχές τρίψιμο των ματιών:

Παθήσεις των ματιών: Το χρόνιο τρίψιμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του κερατοειδούς και τη στρέβλωσή του, μια κατάσταση γνωστή ως κερατόκωνος. Το συνεχές τρίψιμο του ιστού του κερατοειδούς μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση και ο κερατοειδής να πάρει κωνοειδές σχήμα, μια επικίνδυνη κατάσταση, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί συχνά μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Τραυματισμός κερατοειδούς: Μπορεί η βλεφαρίδα ή οι κόκκοι σκόνης που μπήκαν στο μάτι σας να σας ενοχλούν, αν το τρίψετε όμως θα επιδεινώσετε την κατάσταση. Υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσετε τον κερατοειδή χιτώνα, μία κοινή κατάσταση που τυπικά υποχωρεί εντός δύο ημερών, είναι όμως πιθανό να οδηγήσει σε έλκος στον κερατοειδή αν δεν θεραπευτεί. Χρησιμοποιείτε νερό ή φυσιολογικό ορό για να απομακρύνετε κάτι από το μάτι σας.

Επιδείνωση γλαυκώματος: Ένα ήδη πάσχετε από τη σοβαρή πάθηση των ματιών, το τρίψιμο μπορεί να την επιδεινώσει. Το γλαύκωμα προκαλείται από τον σχηματισμό υγρού στο μπροστινό μέρος των ματιών, το οποίο μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο και τελικά να προκαλέσει τύφλωση. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να διακόψει την ροή του αίματος, οδηγώντας σε νευρική βλάβη και μόνιμη απώλεια της όρασης.

Επιδείνωση μυωπίας: Τα άτομα με μυωπία που τρίβουν τα μάτια τους επιδεινώνουν την όρασή τους.

Μόλυνση: Ανεξάρτητα του πόσο συχνά πλένετε ή απολυμαίνετε τα χέρια σας, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν χιλιάδες μικρόβια καθημερινά. Όταν αγγίζετε τα μάτια σας με τα χέρια σας, μεταφέρετε βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Αν τα μάτια σας κοκκινίσουν, βάλτε μία ζεστή κομπρέσα για την ανακούφιση του ερεθισμού.

Χαλάρωση των βλεφάρων: Το τρίψιμο των ματιών δεν τραυματίζει μόνο τα μάτια αλλά και τα βλέφαρα, τα οποία χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους. Οι ειδικοί συστήνουν όταν θέλετε να τρίψετε τα μάτια σας να ασκείτε όση πίεση ασκείτε όταν στεγνώνετε το πρόσωπό σας με μία πετσέτα.

Αίμα στο μάτι και μαύροι κύκλοι: Το έντονο τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει ρήξη μικρών αιμοφόρων αγγείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμορραγία, η οποία θα επεκταθεί στον περιβάλλοντα ιστό, προκαλώντας μαύρους κύκλους.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.rd.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea