Newsitamea.gr
NEWS FEED ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Sjögren: 7 συμπτώματα της συχνής αυτοάνοσης πάθησης μέσα από φωτογραφίες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σύνδρομο Sjögren: 7 συμπτώματα της συχνής αυτοάνοσης πάθησης μέσα από φωτογραφίες.

Κούραση, πόνος στις αρθρώσεις και ξηροφθαλμία, είναι κοινά συμπτώματα που συνδέονται με πολλές ασθένειες και καταστάσεις και συχνά οδηγούν σε λάθος διάγνωση.

Μία από αυτές είναι και το Σύνδρομο Sjögren, μια στην οποία τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος στρέφονται εναντίον των εξωκρινών αδένων που παράγουν δάκρυα και σάλιο (δακρυϊκοί και σιελογόνοι αδένες) και διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία τους προκαλώντας ξηροφθαλμία και ξηροστομία.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει και άλλους αδένες του οργανισμού προκαλώντας ξηρότητα και σε άλλες περιοχές που φυσιολογικά χρειάζονται υγρασία, όπως είναι η μύτη, ο φάρυγγας, οι βρόγχοι και η τραχεία, το δέρμα και ο κόλπος.

Το σύνδρομο Sjogren είναι κατεξοχήν νόσος των γυναικών, οι οποίες εμφανίζουν τη νόσο συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 9 προς 1.

Ταξινομείται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές, ανάλογα με το αν εμφανίζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα. Στο δευτεροπαθές Sjogren, οι ασθενείς πριν να εκδηλωθεί το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ήδη και από άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού, συνήθως ή λύκο. Και οι δύο τύποι του συνδρόμου κατατάσσονται στις συστηματικές διαταραχές, επειδή μπορεί να προσβάλουν πολλά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Δείτε τα επτά συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου σε φωτογραφίες:

Ξηροφθαλμία: Η φλεγμονή των δακρυϊκών αδένων προκαλεί απουσία δακρύων, φαγούρα, πόνο ή την αίσθηση ότι έχετε κόκκους άμμου στα μάτια σας.

Ξηροστομία: Ομοίως οι σιελογόνοι αδένες δεν λειτουργούν φυσιολογικά λόγω της φλεγμονής, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι στη γλώσσα σας υπάρχει βαμβάκι λόγω της απουσίας σάλιου. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργηθούν δυσκολίες στην κατάποση, στην ομιλία, στη γεύση και την όσφρηση. Λόγω της έλλειψης της προστασίας του σάλιου, είναι επίσης πιθανό να προκληθούν στοματίτιδες από μύκητες και τερηδόνα.

Κούραση και πόνος των αρθρώσεων: Η διόγκωση και ο πόνος των αρθρώσεων και των μυών είναι σε κάποιους το πρώτο σύμπτωμα του συνδρόμου. Η αιτία είναι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής που προκαλούν κούραση και πόνους.

Ξηροδερμία: Οι πάσχοντες είναι πιο επιρρεπείς στην ξηρότητα της επιδερμίδας, τη φαγούρα και το σκασμένο δέρμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Κολπική ξηρότητα: Η ξηρότητα του κόλπου είναι συχνή σε γυναίκες με σύνδρομο Sjogren με αποτέλεσμα να αισθάνονται πόνο στο σεξ. Είναι επίσης πιθανό να ταλαιπωρούνται από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού λόγω της απουσίας κολπικών υγρών.

Μούδιασμα ή κάψιμο: Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μούδιασμα ή αίσθημα καψίματος στα άκρα ή στο πρόσωπο. Είναι επίσης πιθανό να έχετε μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια, τα πόδια ή τα πέλματα.

Αναιμία: Το σύνδρομο επηρεάζει και το αίμα με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εμφανίζουν κακοήθη αναιμία και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  , www.hopkinsmedicine.org  ,  www.mayoclinic.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika