Newsitamea.gr
AMEA news NEWS FEED ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Κάντε το τεστ των 10 ερωτήσεων που υποδεικνύει αν πάσχετε από αυτισμό!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συχνά κάποιοι μπερδεύουν τον αυτισμό ως αποκλειστικά παιδική ασθένεια, συμπεριφορά ή αναπηρία. Ίσως γιατί κανείς ποτέ δεν τους επαγρύπνησε με το γεγονός ότι ο αυτισμός μπορεί να προϋπάρχει και απλά να μην έχει διαγνωστεί σε αυτούς ή στα οικεία τους άτομα. Συμπεριφορές και καταστάσεις που τελικά τους δόθηκαν λάθος διαγνώσεις ή ίσως να μην πήγαν και ποτέ στο γιατρό!

Πως όμως ξεχωρίζουμε τον αυτισμό στους ενήλικες;

Αφότου αποδεχτούμε το γεγονός ότι δεν είναι μόνο μια διάγνωση που γίνεται σε παιδιά, πρέπει να δούμε πως επηρεάζει τους ενήλικες. Αυτό γίνεται σε 3 βασικά πεδία:

  1. Κοινωνικές συναναστροφές
  2. Προφορική και μη προφορική επικοινωνία
  3. Επαναλαμβανόμενες ή τυπολατρικές συμπεριφορές.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται με ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας. Μερικοί ενήλικες συμπεριφέρονται με γρήγορη και υψηλή λειτουργικότητα ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν τρομερές προκλήσεις καθημερινά. Άλλωστε ισχύει το ίδιο γεγονός που ισχύει και για τον παιδικό αυτισμό: ποτέ δυο άνθρωποι με φάσμα αυτισμού δεν είναι ίδιοι.

Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκολία κατανόησης και συμπόνοιας για τα αισθήματα των άλλων και η δυσκολία συνέχισης ή διατήρησης μιας κουβέντας. Ακόμα και όταν γίνεται μια συζήτηση, δεν παρουσιάζουν καθόλου συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής.

Η αυστηρή επιμονή στη ρουτίνα του ατόμου και στις καθημερινές δραστηριότητες, χωρίς διακοπή είναι ένα ακόμα σύμπτωμα. Όπως επίσης η βαθιά γνώση σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Τέλος οι ενήλικες με αυτισμό δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και τα κοινωνικά σημάδια επικοινωνίας.

Ποτέ δεν είναι αργά

Ίσως να έχετε αναγνωρίσει στον εαυτό σας κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, ίσως να είστε σε άρνηση να δεχτείτε πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει με εσάς. Εάν δεν το έχετε συζητήσει ποτέ με κανένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο και εάν φοβάστε να μιλήσετε με το γιατρό σας, ήρθε η ώρα να σας βοηθήσουμε. Μέσα από αυτές τις 10 απλές ερωτήσεις, που θα πρέπει να απαντήσετε ειλικρινά στον εαυτό σας, θα έχετε ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα.

Αν συμφωνήσετε με την πλειοψηφία των παρακάτω ερωτήσεων, τότε ίσως έχετε μερικά χαρακτηριστικά που ομοιάζουν με τον αυτισμό. Εάν ναι, σας παροτρύνω να δώσετε τα αποτελέσματα σε έναν ειδικό γιατρό και να ζητήσετε μια επαγγελματική και πλήρης αξιολόγηση.

  1. Θέλατε πάντα έναν κολλητό αλλά ποτέ δεν βρήκατε έναν;
  2. Αναφέρονται συχνά σε εσάς ως ιδιότροπο ή εκκεντρικό άτομο;
  3. Όταν έχετε μια συζήτηση, αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια;
  4. Εκφράσεις όπως «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» σας μπερδεύουν;
  5. Η μνήμη σας συγκρατεί τα πάντα, ακόμα και όσα δεν κατανοείτε;
  6. Ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα και απεχθάνεστε τα αναπάντεχα γεγονότα;
  7. Σε ένα πάρτι θα μιλήσετε στους φίλους σας με τον ίδιο τρόπο που θα μιλήσετε σε έναν συνάδελφο στο γραφείο;
  8. Σκοντάφτετε συνεχώς σε αντικείμενα ή στα ίδια σας τα πόδια;
  9. Όταν είστε σε ένα ήσυχο μέρος, δημιουργείτε ακούσια θορύβους όπως να καθαρίσετε το λαιμό σας, ξανά και ξανά;
  10. Είστε πραγματικά καλοί στα μαθηματικά ή στη μουσική όμως δυσκολεύεστε σε άλλα πεδία;

Το συγκεκριμένο τεστ ερωτήσεων δεν προσπαθεί να διαγνώσει ή να αναπληρώσει την φροντίδα από έναν επαγγελματία γιατρό. Αντιθέτως είναι μια προσπάθεια επαγρύπνησης για όσους μπορεί να πάσχουν από αυτισμό και λόγω του κοινωνικού στίγματος και των κοινωνικών διακρίσεων, φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Ευελπιστώ με αυτό το τεστ, να παροτρύνω όσους πραγματικά χρειάζονται βοήθεια, να την αναζητήσουν χωρίς φόβο και ντροπή.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.additudemag.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou