Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όσα μου έμαθε η ζωή για το πως να ζω μια πιο απλή ζωή…!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όσα μου έμαθε η ζωή για το πως να ζω μια πιο απλή ζωή,

…πιο απλή, όχι «μίζερη». Απλή, όπως λέμε, ζωή με νόημα, μια γεμάτη ζωή.

Δουλεύουμε καθημερινά για να απαλλαχθούμε από πολλές συνθετότητες και πολυπλοκότητες της ζωής, για να μπορούμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε και για να κάνουμε περισσότερα από αυτά που μας αρέσει να κάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερωνόμαστε από την ψυχική και σωματική “ακαταστασία”, ότι περιορίζουμε τα περιττά και κρατάμε αυτά που δίνουν αξία για τη ζωή μας.

Στόχος μας είναι να κρατάμε αυτά που “μετράνε” για εμάς και όχι να γεμίζουμε τη ζωή μας με όσα νομίζουμε ότι θα τη γεμίζουν, ή με όσα οι άλλοι νομίζουν. Επιθυμούμε μια ζωή που αντί να είναι είναι σταθερά πολυάσχολη, βιαστική και αγχώδης, να είναι ενσυνείδητη, δημιουργική και με χώρο για να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και τις δράσεις που θέλουμε να κάνουμε.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η “ακαταστασία” εκμηδενίζεται, ή ότι κάθε πολυπλοκότητα αφανίζεται. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και ζούμε στον πραγματικό κόσμο. Έχουμε σπίτια, οικογένειες, αγαθά, δουλειές, περισπασμούς και μια καθημερινότητα που φέρνει πολλά. Αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι η “δράση” να δημιουργούμε περισσότερο χώρο για αυτά που μετράνε για εμάς.

Σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει μια συνεδρία με έναν 29χρονο coachee που εργάζεται με αφοσίωση πάνω στο στόχο του να απλοποιήσει τη ζωή του, προβληματίστηκα πάνω στο θέμα αυτό, με αυτά που κι εγώ κάνω για τη δική μου ζωή και μοιράζομαι μαζί σου μερικές σκέψεις…

Όσα μου έχει μάθει η ζωή για το πως να ζω μια πιο απλή ζωή… 

  1. Το να κάνεις τη ζωή πιο απλή σημαίνει να αφαιρείς το “προφανές” και να προσθέτεις ό,τι έχει “νόημα και ουσία”. Έτσι θα είσαι πλούσιος, αν αναλογιστείς με πόσα λιγότερα μπορείς να ζήσεις.
  2. Δεν μπορείς να ζήσεις μια πιο απλή ζωή αν είσαι απρόθυμος να αφήσεις όσα έχεις συνηθίσει έως σήμερα να έχεις. Τις παλιές σου συνήθειες, τις ρουτίνες σου. Αντί να πεις αμέσως όχι, βάλε μία πρόκληση 20 ή 30 ημερών στον εαυτό σου και δοκίμασε το καινούριο. Δες πώς επηρεάζει τη ζωή σου. Για παράδειγμα, ζήσε για 30 μέρες χωρίς τηλεόραση (ή χωρίς συνδρομητική τηλεόραση). Δοκίμασε να δεις πως είναι η ζωή χωρίς αυτό το θόρυβο στον καθημερινό σου ρυθμό.
  3. Πιο απλή ζωή είναι να ταξιδεύεις με λιγότερα πράγματα, λιγότερες αποσκευές, πιο ελαφριές. Ίσως αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο ελεύθερος και σημαίνει την επιλογή σου να είσαι, αντί να έχεις. Αυτό ισχύει για τα εσωτερικά μας ταξίδια!
  4. Το να απαλλάξεις το χώρο που ζεις από περιττά αντικείμενα, ίσως να δώσει περισσότερο χώρο στην ψυχή σου. Αυτό είναι κάτι που έμαθα στην τελευταία μου μετακόμιση. Τα πολλά αντικείμενα, χωρίς να το συνειδητοποιείς, προκαλούν περισπασμούς και αποσπούν την προσοχή μας. Τα λιγότερα απλοποιούν την καθημερινότητα και αφήνουν το βλέμμα να πάει εκεί που υπάρχει λόγος.
  5. Η υπερβολική σκέψη και ανάλυση είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές άγχους και στρες. Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσεις ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα παίρνει τις διαστάσεις που του δίνεις στο μυαλό σου. Αξίζει να δοκιμάσεις να γίνεις ένας παρατηρητής σου…και μερικές φορές, απλά να αφήσεις τα πράγματα να εξελιχθούν ή να αφήσεις κάτι να περάσει.
  6. Η θετικότητα σε ανταμοίβει με μια πιο απλή ζωή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συμβεί κάτι, πριν χάσεις την ψυχραιμία σου, πριν θυμώσεις, πριν εκφράσεις την πίκρα σου ή τη ζήλεια σου, σκέψου πόσο πολύτιμος και αναντικατάστατος είναι ο χρόνος σου.
  7. Το πιο απλό μυστικό για την ευτυχία και την εσωτερική γαλήνη είναι να είσαι παρών στη στιγμή, να αφήνεις αυτό που συμβαίνει να είναι αυτό που είναι και όχι αυτό που νομίζεις ότι είναι ή αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να είναι.
  8. Η ευγνωμοσύνη πάντα κάνει τη ζωή πιο απλή. Επειδή η ευτυχία έρχεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα αν αντί να παραπονιέσαι για όσα σου συμβαίνουν, ξεκινήσεις να είσαι ευγνώμων για όσα δεν σου συμβαίνουν (αλλά θα μπορούσαν και να σου συμβαίνουν αν το καλοσκεφτείς).
  9. Τα συναισθήματα που νιώθεις όταν κάνεις κάτι σημαντικό και αληθινό, κάτι που μετράει για σένα, είναι τόσο πολύ καλύτερα και αγχολυτικά από το να σκέφτεσαι πόσο θα ήθελες να κάνεις κάτι που μετράει. Δηλαδή…δράση, όχι μόνο σκέψη!

Μήπως αυτό το κείμενο είναι ένα “ξυπνητήρι”; Ένα κάλεσμα για μια πιο απλή ζωή;

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί “αυτό δεν λειτουργεί” ή “αυτό δεν είναι σωστό» ή «τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν”;  Αυτές οι σκέψεις είναι η εσωτερική σου φωνή. Το εσωτερικό σου ξυπνητήρι.

Δεν χρειάζεται να έρθει μια μεγάλη κρίση στη ζωή σου για να αφυπνιστείς. Και δεν χρειάζεται να σου το πω εγώ αυτό. Το ξέρεις ήδη. Υπάρχει αυτή η εσωτερική φωνή που σου λέει τι συμβαίνει και ότι έχει έρθει η ώρα να κάνεις κάτι. Αυτό που μπορώ εγώ να σου πω είναι ότι αξίζει να αποδεχτείς την πρόκληση, να βρεις χρόνο και χώρο να ακούσεις τη φωνή σου μέσα στο χάος και στο θόρυβο. Να ανταποκριθείς στο κάλεσμα.

Αν η ζωή σου είναι στον “αυτόματο πιλότο”, αυτό το κείμενο ίσως είναι ένα ξυπνητήρι. Αν δεν έχεις τον εαυτό σου στη λίστα των προτεραιοτήτων σου, αυτό εδώ είναι ένα ξυπνητήρι. Αν έχεις γίνει κάποιος που πλέον δεν αναγνωρίζεις, απλά και μόνο για να ευχαριστείς τους άλλους, αυτό είναι ένα ξυπνητήρι. Αν νιώθεις άδειος κάθε φορά που είσαι έξω για ψώνια ή για φαγητό, όταν διασκεδάζεις ή όταν βλέπεις τηλεόραση, τότε αυτό είναι ένα ξυπνητήρι. Αν νιώθεις εξαντλημένος και χωρίς ρυθμό…αυτό είναι το ξυπνητήρι σου.

Το να ακούσεις το ξυπνητήρι δεν είναι το δύσκολο κομμάτι της ιστορίας. Το δύσκολο είναι να σηκωθείς και να απαντήσεις στην εσωτερική σου φωνή. Το δύσκολο είναι να επιλέξεις να ανταποκριθείς στο κάλεσμα, αντί να το αγνοήσεις.

Τώρα που διαβάζεις αυτό το κείμενο μπορεί να σκέφτεσαι ότι…όλα είναι ΟΚ. Θα τα καταφέρεις και έτσι, με αυτόν τον τρόπο που έχει πάει η ζωή σου έως τώρα…αγνοώντας την εσωτερική σου φωνή. Δυναμώνοντας το θόρυβο γύρω σου, ώστε να μην ακούς αυτό το “κάτι δεν πάει καλά”. Αλλά ξέρεις πολύ καλά, ότι συνεχίζοντας τη διαδρομή σε αυτό τον ατελείωτο κύκλο, αν δεν μπορέσεις να βρεις διέξοδο, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτήν τη μικρή αλλαγή. Γι’ αυτό το μικρό βήμα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσεις πώς θέλεις να είναι η ζωή σου. Η χρονιά σου. Ο μήνας σου. Η μέρα σου. Η κάθε σου ώρα.

Πώς θα απαντήσεις στο κάλεσμα της εσωτερικής σου φωνής; 

Θέλω να σε ενθαρρύνω να κάνεις ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Είμαι σίγουρη ότι είσαι δυνατός και γενναίος για να ανταποκριθείς στην πρόκληση.

Η μεγάλη αλλαγή έρχεται μέσα από εκατοντάδες καθημερινά βήματα. Δεν χρειάζεται να έχεις ένα τέλειο σχέδιο για τα επόμενα 10 χρόνια ή ακόμη και τις επόμενες 10 ημέρες. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια ανοιχτή καρδιά και να είσαι πρόθυμος να κάνεις το βήμα. Όχι όλα τα βήματα, ούτε ένα μεγάλο βήμα. Απλά το επόμενο βήμα.

ΠΗΓΗ: www.awakengr.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea