Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή

Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή

Την Κυριακή 28η Οκτωβρίου θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας και να μπούμε στη χειμερινή ώρα.

Αν και φαίνεται ότι θα είναι όντως η προ-τελευταία φορά που θα αλλάξει η ώρα. Και αυτό γιατί ναι μεν η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα καταργηθεί, αλλά η πρόταση είναι η αλλαγή ώρας να πάψει να ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο του 2019.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019, διευκρίνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Ίσως είναι ο τελευταίος Οκτώβριος που αλλάζουμε την ώρα

***Οι «παρενέργειες» της θερινής ώρας στην υγεία μας

Οι συχνότερες είναι τα καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και κατάθλιψη

«Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες
τώρα που είμαστε αγκαλιά.
Πάρε τις πίκρες, τις πίκρες μου και ρίχ’ τες
στο βράχο του κάβο Μαλιά, καλέ μου,
στο βράχο του κάβο Μαλιά».

Σας θυμίζουν κάτι οι στίχοι; Είναι του Λευτέρη Παπαδόπουλου και είναι πασίγνωστοι μέσα από το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα που πρωτοτραγούδησε το 1970 η Ρένα Κουμιώτη, «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες». Το ηθικό δίδαγμα του τραγουδιού, είναι ότι όταν o καλός της κοπελιάς σταματήσει τους δείκτες του ρολογιού οι πίκρες της θα πάνε περίπατο, οι λαβωματιές του καλού της θα θεραπευθούν και γενικώς η ψυχούλα και των δύο θα ευφρανθεί.

Τι γίνεται όμως όταν οι δείκτες του ρολογιού αντί να σταματήσουν, τρέχουν με την ταχύτητα που έτρεξαν την Κυριακή τα ξημερώματα λόγω αλλαγής της ώρας σε θερινή σε πολλές πολιτείες της Αυστραλίας. Ο Παπαδόπουλος δεν έχει λόγο να μιλήσει εν προκειμένω. Τον λόγο έχουν οι επιστήμονες που μάλλον συμφωνούν μαζί του.

Και τι λένε οι επιστήμονες; Ότι η αλλαγή των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά μας κάνει κακό και έχει σημαντικές παρενέργειες στην υγεία μας με πρώτη και σημαντικότερη την πρόκληση καρδιακών επεισοδίων.

Εμμέσως πλην σαφώς, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όταν πάμε από την χειμερινή στην θερινή ώρα, το βιολογικό μας ρολόι χάνει κατά κάποιο τρόπο τον… μπούσουλά του. Μέχρι να το συνηθίσουμε, δηλαδή για μία περίοδο δύο εβδομάδων μετά την αλλαγή της ώρας, εν αρχή στον οργανισμό μας είναι πιθανόν να αλλάξουν τα επίπεδα παραγωγής μελατονίνης, της ορμόνης που παράγεται όταν σκοτεινιάζει και κορτιζόλης, της ορμόνης που παράγουμε όταν αγχωνόμαστε.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι λόγω της αλλαγής της ώρας ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής (έμφραγμα του μυοκαρδίου) και εγκεφαλικού επεισοδίου τις δύο εβδομάδες μετά την αλλαγή είναι αυξημένος, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στην απώλεια της μιας ώρα ύπνου η οποία με την σειρά τη ς αυξάνει το στρες και παρέχει λιγότερο χρόνο στον οργανισμό μας να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα καλά νέα είναι ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής διαρκεί μόνο δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό, το βιολογικό μας ρολόι συγχρονίζεται με τη νέα ώρα.

Όταν πρόκειται για αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, οι γυναίκες είναι γενικά πιο ευαίσθητες στην θερινή ώρα, ενώ οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι στην αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Ας πούμε ότι το γλυτώσαμε το εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Η θερινή ώρα πάλι σύμφωνα με τους επιστήμονες συνεχίζει να παραμονεύει για να μας ταλαιπωρήσει στην επόμενη… «γωνία» με… κατάθλιψη.

Έρευνες που διεξήχθησαν στη Γερμανία δείχνουν ότι η μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι και η αλλαγή της ώρας μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα ικανοποίησης των ανθρώπων και κυρίως των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να αλλάξουν στιγμιαία το πρόγραμμα τους έστω και αν το βιολογικό τους ρολόι δεν εναρμονίζεται άμεσα με αυτήν την αλλαγή.

Ο κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί επίσης να αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του μήνα μετά την έναρξη ισχύος της θερινής ώρας. Μια 17ετή μελέτη που έγινε σε νοσοκομεία της Δανίας, η οποία εξέτασε τις επισκέψεις 185.000 ασθενών σε αυτά, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ασθενών που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη αυξανόταν κατά 11% κατά τις δέκα εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή.

dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika