Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Η ασπιρίνη βελτιώνει την πρόγνωση κατά 20-30% – Τι προτείνουν οι επιστήμονες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καρκίνος: Η ασπιρίνη βελτιώνει την πρόγνωση κατά 20-30% – Τι προτείνουν οι επιστήμονες.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν τα οφέλη της προσθήκης ασπιρίνης στη συμβατική θεραπεία του καρκίνου.

Μια νέα ανάλυση επιμέρους επιστημονικών ερευνών για την ασπιρίνη και την επίδρασή της στην πρόληψη του καρκίνου έθεσε την ερώτηση: “μήπως είναι καιρός να γνωστοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία και τις αποδείξεις στους ασθενείς”;

Ο δρ. Peter Elwood, του Ινστιτούτου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Ο δρ. Elwood εξηγεί το κίνητρο για την έρευνα, λέγοντας: “Η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης ως προληπτική δράση για την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον καρκίνο είναι καλά εδραιωμένη, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι η ασπιρίνη μπορεί να έχει πολύτιμο ρόλο ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο, επίσης”.

Μάλιστα, το 2012, τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet έδειξαν ότι αν παίρνετε ασπιρίνη σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτρέψει μια σειρά καρκίνων σε μεσήλικες. Επίσης, πέρυσι, δημοσιεύθηκε μια ακόμα μελέτη που διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός αντικαρκινικού φαρμάκου σε ποντίκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δρ. Elwood και η ομάδα ανέλαβαν να εξετάσουν τα οφέλη της πρόσληψης ασπιρίνης στην θεραπεία του καρκίνου.

Η ασπιρίνη βελτιώνει την πρόγνωση κατά 20-30%

Για να διερευνήσει τον ρόλο της ασπιρίνης στη θεραπεία του καρκίνου, ο δρ. Elwood και οι συνάδελφοί του εξέτασαν 71 επιμέρους μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά πάνω από 120.000 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και άρχισαν να λαμβάνουν ασπιρίνη πέραν της άλλης θεραπείας που ο καθένας ακολουθούσε. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με εκείνα των περίπου 400.000 καρκινοπαθών που δεν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

Από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση, οι 29 εξέτασαν περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον καρκίνο του μαστού, ο οποίος παρουσιάστηκε σε 14 μελέτες και στον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο 16 μελετών.

Συνολικά, η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης μιας διάγνωσης του καρκίνου ήταν 20-30% μεγαλύτερη μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν ασπιρίνη σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Μάλιστα, αυτό επαληθεύτηκε σε οποιοδήποτε σημείο μετά την διάγνωση για καρκίνο.

Ο δρ. Elwood και οι συνάδελφοί του σημειώνουν επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να ωφελήσει διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε ποικίλους βαθμούς. Η ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από:

καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 25%
καρκίνο του μαστού κατά 20% και
καρκίνο του προστάτη κατά 15%

Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, μία από τις μελέτες που αναλύθηκαν αποκάλυψε ότι η πρόγνωση για ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, ηλικίας 65 ετών, που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του παχέος εντέρου και αρχίζει να παίρνει ασπιρίνη, είναι παρόμοια με εκείνη ενός ατόμου 60 ετών, που έχει τον ίδιο καρκίνο, αλλά δεν παίρνει ασπιρίνη.

Οι ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία

Οι συντάκτες παραδέχονται ορισμένους περιορισμούς στην ανάλυσή τους. Για παράδειγμα, αναφέρουν πως οι επιμέρους μελέτες που εξετάστηκαν είναι καθαρά παρατηρητικές και κάποιες από αυτούς δεν βρήκαν οφέλη στην λήψη ασπιρίνης.

Ωστόσο, ο δρ. Elwood και οι συνάδελφοί του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα “αξίζουν ευρείας συζήτησης σχετικά με το κατά πόσον είναι επαρκή ή όχι, για να δικαιολογηθεί η σύσταση θεραπευτικής αγωγής με ασπιρίνη χαμηλής δόσης” στη θεραπεία του καρκίνου.

“Απαιτούνται επειγόντως αποδεικτικά στοιχεία από περαιτέρω μελέτες και οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται έντονα να συμμετέχουν σε κατάλληλες ερευνητικές μελέτες”, λέει ο κύριος συντάκτης της μελέτης.

“Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να ενημερωθούν για τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα (σ.σ. για την ασπιρίνη και τον καρκίνο) και να τους βοηθήσουν να κάνουν τη δική τους κρίση για την ισορροπία μεταξύ των κινδύνων και των οφελών της καθημερινής χαμηλής δόσης ασπιρίνης” – Peter Elwood

“Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού αρχίσουν να παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο”, προσθέτει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr  ,  www.medicalnewstoday.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea