Newsitamea.gr
AMEA news NEWS FEED ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο αυτιστικός Νέιθαν συμβουλεύει: ποιες 5 φράσεις πρέπει να σταματήσουμε να λέμε σε ένα άτομο με αυτισμό!(Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο Νέιθαν (Nathan Selove) είναι αυτιστικός, δημιουργός βίντεο στο YouTube, ηθοποιός και κωμικός. Έχει ένα σκυλί εξυπηρέτησης (service dog δηλαδή ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα άτομο ανάλογα την κατάσταση του) που αγαπά τις δημόσιες ομιλίες.

Έχει διαγνωστεί με αυτισμό στην ηλικία των 9 και του έδωσαν το σκύλο στα 12. Ο σκοπός του είναι διαδώσει την αποστολή της νευροδιαγνωστικότητας. «Κανένας αυτιστικός δεν θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτό που είναι. Οι αυτιστικοί έχουν συνεισφέρει σε μερικές από τις σημαντικότερες προόδους που έχουν δει οι άνθρωποι. Είναι ο καιρός ο κόσμος να μας δει για αυτό που πραγματικά είμαστε.»

Ο Νέιθαν αποφάσισε να κάνει ένα βίντεο με τα 5 πράγματα, με καλές προθέσεις, που πρέπει να σταματήσετε να λέτε. Ελπίζει ότι μετά από αυτό το βίντεο θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς οι καλές προθέσεις μερικές φορές μπορεί να είναι ενοχλητικές, λίγο βλαβερές ή ακόμα και προβληματικές σε κάποιες περιπτώσεις.

«Οι μικροαναλύσεις είναι ακριβώς αυτό, μικρές. Παρόλα αυτά προστίθενται, μαζεύονται ειδικά αν τις ακούς ολόκληρη τη ζωή σου. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να κάνουν ένα περιθωριοποιημένο άτομο να πονέσει.»

Ας δούμε τη λίστα, με σειρά κατάταξης από το λιγότερο ενοχλητικό μέχρι το περισσότερο, όμως όλες είναι αρκετά ενοχλητικές. Στο τέλος θα ήθελα να σκεφτείτε ποιες από τις παρακάτω φράσεις έχετε χρησιμοποιήσει και εσείς, έστω και εν αγνοία σας ή με καλές διαθέσεις.

  1. Είσαι αυτιστικός, όπως ο Άνθρωπος της βροχής(Rain Man); (αναφορά σε ταινία παραγωγής του 1988 με ελληνικό τίτλο Ο Ανθρωπος της βροχής με πρωταγωνιστές τον Νταστιν Χοφμαν και τον Τομ Κρουζ) Σε παρακαλώ μη μου ζητήσεις να λύσω ένα μαθηματικό πρόβλημα. Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: γνώρισες έναν αυτιστικό, γνώρισες απλά ΕΝΑΝ αυτιστικό! Δεν είναι ποτέ καλό να υποθέτεις πως γνωρίζεις ένα ολόκληρο γκρουπ ανθρώπων πως αντιδρά και συμπεριφέρεται βάσει ενός χαρακτηριστικού από μια ταινία. Βγαίνουμε σε πολλές διαφορετικές «γεύσεις». Είμαστε σαν ένα γιαουρτοπαγωτατζίδικο, ατελείωτοι συνδυασμοί.
  1. Λυπάμαι πολύ που είσαι αυτιστικός. Δεν έχω ξαναμιλήσει για αυτό όμως μην απολογείστε σε εμάς επειδή είμαστε αυτιστικοί και ούτε στους άλλους τριγύρω μας για τον αυτισμό μας. Δεν χρειάζεται να προσφέρετε τα συλλυπητήρια σας βάσει του πως θα ήταν η ζωή μας αν είμασταν νευροτυπικοί. Αφήστε τα συλλυπητήρια, θα δεχτώ το παγωμένο γιαούρτι. (Η λέξη νευροτυπικός περιγράφει ένα άτομο του οποίου η νευρολογική ανάπτυξη και κατάσταση είναι τυπική, και συχνά χρησιμοποιείται για αναφορά σε μη-αυτιστικά άτομα).
  1. Δεν δείχνεις αυτιστικός. Αν σου λέω ότι είμαι αυτιστικός και δείχνω σαν …εμένα…που πάντα φοράω το Εγώ μου κοστούμι, τότε δείχνω αυτιστικός!
  1. Το νούμερο δυο μερικές φορές ακολουθεί το νούμερο τρία: ίσως είσαι υπερλειτουργικός. Αυτό το λέτε ως κοπλιμέντο προς εμένα όμως βασικά δεν είναι. Αυτό που λέτε στην ουσία είναι: θα μπορούσες να φαίνεσαι όπως και εμείς θεωρώντας ότι όσοι δεν δείχνουν σας εσάς είναι ατελής (εννοώντας ελαττωματικοί) και ανεπιθύμητοι.
  1. Και για νούμερο ένα το πιο ενοχλητικό – με καλές προθέσεις – πράγμα που μπορείτε να πείτε σε έναν αυτιστικό είναι: δεν είσαι αυτιστικός! Μην το κάνεις, απλά μην το κάνεις. Αν σκέφτεσαι να το κάνεις, απλά αποφάσισε να μην το κάνεις.

Αυτό συχνά ακολουθείται από λέξεις όπως: ιδιότροπος, περίεργος, αλλόκοτος, εκκεντρικός, εκστατικός, ευφορικός (έντονος ενθουσιασμός και χαρά), ασυνήθιστα υπερκινητικός, υπερδραστήριος. Ή ακολουθείται από μια διάγνωση του καναπέ και ότι πάσχω από OCD, DD, ADHD, υπερδραστηριότητα, ναρκισσισμό, σχιζοφρένεια, διπολισμό, έχεις τη νόσο Τουρέτ (Tourette).

Όσοι από εμάς έχουμε διάγνωση για αυτισμό, προφανώς την έχουμε από έναν πιστοποιημένο κλινικό γιατρό που πέρασε περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα μαζί μας. Ξέρω ποιος είμαι και δεν χρειάζομαι να με παρηγορήσετε ή να με προκαλέσετε σε αυτό.

Χρησιμοποιήσετε αυτή τη λίστα ώστε να διευρύνετε στο μέλλον τις αντιδράσεις σας. Όχι να τιμωρηθείτε αν στο παρελθόν μου έχετε πει κάτι από τα παραπάνω. Μόνο εσείς μπορείτε να αποτρέψετε τον εαυτό σας από την εκδήλωση τέτοιων μικροαναλύσεων.

Καλή επιτυχία στο Νέιθαν και στην αποστολή του να βοηθήσει στην ενημέρωση του κόσμου για το τι είναι πραγματικά ο αυτισμός και πόσο λάθος αντίληψη έχει ένα τεράστιο κομμάτι της σημερινής κοινωνίας για τους αυτιστικούς.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ και μπορείτε μέσα από το κανάλι του Νέιθαν να ανακαλύψετε και πολλά άλλα εξαιρετικά βίντεο που έχει δημιουργήσει με χιούμορ και καλή διάθεση.

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika