Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το ρετινοβλάστωμα και σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι είναι το ρετινοβλάστωμα και σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Τι είναι το ρετινοβλάστωμα και σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Το ρετινοβλάστωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του ματιού που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την όραση του παιδιού.

Ο όγκος γίνεται αντιληπτός κατά τον 1ο ή 2ο χρόνο της ζωής σαν μια λευκωπή αντανάκλαση μέσα στη κόρη του ματιού (λευκοκορία). Εμφανίζεται με λευκό χρώμα στον κεντρικό κύκλο των ματιών (κόρη), όταν το φως αντανακλάται στο μάτι, όπως όταν βγάζει κανείς φωτογραφία με φλας. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι μάτια που φαίνεται να κοιτάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ερυθρότητα και οίδημα.

Είναι συχνά κληρονομικός και τα νεογνά που έχουν συγγενείς με ρετινοβλάστωμα πρέπει να ελέγχονται επισταμένως. Αν μάλιστα ο συγγενής είναι ένας από τους γονείς του παιδιού, η πιθανότητα εμφάνισης είναι 50%.

Παρότι το ρετινοβλάστωμα είναι πάντα θανατηφόρο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, εντούτοις αναγνωρίζεται σχεδόν πάντα έγκαιρα και θεωρείται από τους πιο ιάσιμους καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Η θεραπεία είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του όγκου, την τοπική επέκτασή του, την ηλικία του παιδιού και τη δυνατότητα διατήρησης της όρασης.

Αν το μέγεθος του όγκου είναι μικρό, το ρετινοβλάστωμα αντιμετωπίζεται με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, Laser, κρυοπηξία ή συνδυασμό τους.

Παιδιά με ρετινοβλάστωμα χρειάζονται στενή παρακολούθηση ακόμη και μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του όγκου, γιατί έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κακοηθειών.

Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ρετινοβλαστώματος, οι γονείς θα πρέπει να ρωτούν τον παιδίατρο πότε θα πρέπει να αρχίσουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στο παιδί τους.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@