Newsitamea.gr
AMEA news

Εκπαιδεύουν σκύλους-οδηγούς για άτομα με απώλεια όρασης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
σκύλους-οδηγούς
Εκπαιδεύουν σκύλους-οδηγούς για να γίνουν οδηγοί σε άτομα με απώλεια όρασης και τους τα παραχωρεί δωρεάν….

Η πρώτη σχολή σκύλων-οδηγών στην Ελλάδα είναι ενεργή από το 2008 με το όνομα «Λάρα». Πρόκειται για σχολή που εκπαιδεύει τους σκύλους για να γίνουν οδηγοί σε άτομα με απώλεια όρασης και τους τα παραχωρεί δωρεάν. Η σχολή αποτελεί Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και λειτουργεί αποκλειστικά με δωρεές και παρέχει όλες τις υπηρεσίες της, εντελώς δωρεάν. Για τη σχολή, τις παροχές της και σημαντικές πληροφορίες για το έργο τους, μιλάει στο flowmagazine.gr η πρόεδρος της σχολής, Ιωάννα Γκέρτσου.

Η σχολή σκύλων-οδηγών, ιδρύθηκε από μια ομάδα νεαρών ατόμων το 2008. Αφορμή ήταν η Λάρα, από την οποία πήρε και το όνομά της η σχολή, ο πρώτος σκύλος-οδηγός της κ. Γκέρτσου. «Η Λάρα ήταν ο πρώτος σκύλος-οδηγός, που εργάστηκε σωστά στην Ελλάδα μετά από εκπαίδευσή της στην Ιταλία» λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της σχολής. Μαζί με μια ομάδα ατόμων λοιπόν, θέλησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Ελλήνων με απώλεια όρασης.
Η Σχολή «Λάρα» είναι δόκιμο μέλλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών και συνεργαζόμενο μέλλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών. Στη σχολή οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών εκπαιδεύονται για δυο με τρία χρόνια, πριν ξεκινήσουν «υπηρεσία». Η κ. Γκέρτσου τονίζει στο flowmagazine.grπως δεν μπορεί το κάθε σκυλί να γίνει οδηγός, «πρόκειται κυρίως για Λαμπραντόρ, καθώς είναι σκυλιά εργασίας και ιδιαίτερα προσφιλή στον άνθρωπο». Η εκπαίδευση είναι συγκεκριμένη και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς από τα δέκα Λαμπραντόρ, μόλις τα τρία μπορεί να είναι κατάλληλα για οδηγοί.
Εκπαιδεύουν σκύλους-οδηγούς με δωρεέςΕκτός όμως από αυτό, πραγματοποιούνται και άλλες δραστηριότητες στη σχολή. Συγκεκριμένα, εκπαιδεύονται και παρακολουθούνται οι χειριστές τους, διοργανώνονται ημερίδες και επιδείξεις με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τους Σκύλους-Οδηγούς και πραγματοποιείται εκπαίδευση ακόμα και στους εκπαιδευτές. «Γίνεται προσπάθεια να στείλουμε εκπαιδευόμενους στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν σε ειδικές σχολές εκπαιδευτών σκύλων-οδηγών, που διαρκεί τέσσερα έτη» αναφέρει η κ. Γκέρτσου. Επίσης, πραγματοποιείται αξιολόγηση ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, καταστημάτων, επιχειρήσεων και μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου η πρόσβαση του ζεύγους Τυφλού-Χρήστη / Σκύλου-Οδηγού να είναι εφικτή και επίσης προσπαθούν να παρέχουν ηθική, ψυχική και πρακτική στήριξη στους τυφλούς χρήστες σκύλων-οδηγών.
Πρόκειται συνολικά για σημαντικό βήμα προς την αυτόνομη διαβίωση και την καθολική πρόσβαση στα κοινά όλων των ανθρώπων, σε συνάρτηση με την αγάπη και το σεβασμό προς τα ζώα. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει πληθώρα τέτοιων σχολών. Μάλιστα υπάρχουν εδώ και περίπου 70 χρόνια, ενώ στην Ιταλία για παράδειγμα, 1 στους 3 τυφλούς έχουν τη συνοδεία σκύλων οδηγών.
Εκπαιδεύουν σκύλους-οδηγούς με δωρεέςΗ ίδια η πρόεδρος της σχολής, αναφέρει στο flowmagazine.gr: «Στόχος είναι να εκπαιδεύουμε σε μόνιμη βάση δύο σκύλους το χρόνο. Ωστόσο πρέπει να αγκαλιάσει την ιδέα περισσότερος κόσμος». Η σχολή όπως ήδη αναφέραμε εκπαιδεύει και παρέχει δωρεάν, ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και όλα τα έξοδα τόσο για τους σκύλους όσο και για του εκπαιδευτές, προκύπτουν από δωρεές. Μάλιστα σημαντικές είναι οι δωρεές και η στήριξη από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεές και μέσω κεντρικού τραπεζικού λογαριασμού της Σχολής.. Η κ. Γκέρτσου φροντίζει να επισημάνει: «Ο κόσμος οφείλει να καταλάβει πώς δουλεύουμε. Όταν παρέχονται όλα δωρεάν, οφείλουν να υπάρξουν και έσοδα».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δωρεές αλλά και τη δράση της «Λάρα» επισκεφτείτε το σάιτ της οργάνωσης.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika