Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

150 γιατροί θα συμμετάσχουν στην πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένας χειρουργός ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει 90% πιθανότητες να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο, δηλώνει σχεδόν έτοιμος γι’ αυτήν.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο νευροχειρουργός δρ Σέρτζιο Καναβέρο είπε ότι εκτιμά πως στα τέλη του 2017 θα είναι έτοιμος να αλλάξει σώμα στον Βαλερί Σπιριντόνωφ, έναν Ρώσο ηλικίας 31 ετών ο οποίοςπάσχει από τη νόσο Werding Hoffman (σπονδυλική μυϊκή ατροφία) και βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Στο πλαίσιο της μεταμόσχευσης, θα λάβει το σώμα ενός δότη και θα του τοποθετήσει το κεφάλι του κ. Σπιριντόνωφ – και το μόνο εμπόδιο που βλέπει είναι πότε θα βρεθεί ο εγκεφαλικά νεκρός δότης από τον οποίο θα προέλθει το σώμα.

Παρά τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια προσπάθεια και τη δυσπιστία σχεδόν σύσσωμης της ιατρικής κοινότητας, ο δρ Καναβέρο είπε ότι η τεχνολογία υπάρχει, είναι αποτελεσματική και ήδη έχουν δηλώσει υποψήφιοι για μεταμόσχευση δεκάδες πάσχοντες από ανίατα νοσήματα απ’ όλο τον κόσμο.

Ο δρ Καναβέρο υποστήριξε ότι η επέμβαση θα χρειασθεί 150 γιατρούς και 36 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Το πρώτο βήμα θα είναι να καταψύξει το σώμα του ασθενούς και του εγκεφαλικά νεκρού δότη, για να εμποδίσει τον θάνατο των εγκεφαλικών και σωματικών κυττάρων αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, θα διαχωρίσει τα μαλακά μόρια του λαιμού στο σώμα του δότη και θα τοποθετήσει καθετήρες (σωληνάκια) που θα ενώνουν βασικές αρτηρίες και φλέβες. Ακολούθως θα κόψει το νωτιαίο μυελό με ένα ειδικό νυστέρι που έχει κατασκευασθεί από διαμάντια (σ.σ. χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή εργαλείων κοπής).

Το επόμενο βήμα είναι να μεταφέρει το κεφάλι του κ. Σπιριντόνωφ στο σώμα του δότη, όπου θα το ενώσει πρώτα στο νωτιαίο μυελό χρησιμοποιώντας μία ειδική «κόλλα».

Στο τέλος, θα συνδέσει τους μυς, τις φλέβες και τις υπόλοιπες δομές και θα ράψει το δέρμα.

Ο δρ Καναβέρο διευκρίνισε πως η τεχνική θα δοκιμαστεί πρώτα σε εγκεφαλικά νεκρούς δότες.

«Θα κόψουμε και θα ανασυνδέσουμε το νωτιαίο μυελό και θα παρακολουθήσουμε για 6-12 ώρες την νευροφυσιολογική ανάρρωση με ηλεκτρικούς παλμούς», είπε.

«Η “κόλλα” που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εξελιγμένη, τη δοκιμάσαμε σε σκύλο με νωτιαίο μυελό κομμένο κατά 90% και μέσα σε δύο εβδομάδες το ζώο ήταν όρθιο και έτρεχε».

Όσο ενθαρρυντικά κι αν ακούγονται όλ’ αυτά, οι περισσότεροι γιατροί στον κόσμο χαρακτηρίζουν ως επιστημονική φαντασία το όλο εγχείρημα και λένε πως δεν είναι εφικτό.

Ωστόσο ο δρ Καναβέρο αντιτείνει ότι «όταν όλα θα είναι όπως πρέπει, οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι 90%. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα ξυπνήσει χωρίς πρόσθετες βλάβες και με εντατική φυσιοθεραπεία θα αρχίσει να περπατάει ή να κινείται σε ένα μήνα».

Και κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή δίνουμε ελπίδα σε ανθρώπους τους οποίους έχει απογοητεύσει η δυτική Ιατρική. Ας σταματήσουμε τα ψέματα: το χρειαζόμαστε αυτό, διότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να χειριστούμε τα γονίδια και τη βιολογία κατά το δοκούν».

Ο δρ Καναβέρο είχε αναγγείλει τον Φεβρουάριο του 2015 για πρώτη φορά ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σε μία διετία την πρώτη κεφαλοσωματική αναστόμωση (cephalosomatic anastomosis – CSA), όπως ονόμασε τη μεταμόσχευση κεφαλιού.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika