Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

13 τροφές μπορεί να σε βοηθήσουν απο το Άγχος!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ή αλλιώς, αυτές είναι 13 τροφές που αξίζει να εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας.

Το άγχος είναι μία πραγματική μάστιγα της εποχής μας και δεν πρέπει να υποτιμάται. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε -ένας από αυτούς είναι το φαγητό. Το σωστό φαγητό.

Υπάρχουν αρκετές τροφές τις οποίες μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να καταπολεμήσουμε ή έστω, να περιορίσουμε το άγχος και το στρες που μας επισκέπτονται συχνά πυκνά.

Το Reader’s Digest μάζεψε 13 από αυτές, όπως τις προτείνουν διάφοροι ειδικοί. Ιδού:

Σολομός

Η διατροφολόγος Shahzadi Devje εξηγεί ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στον σολομό μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των ορμονών του στρες, όπως της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Αυτό βοηθά στη μείωση του άγχους και βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού μας σε αυτό.

Μπάμιες

Οι μπάμιες περιέχουν μπόλικο φολικό οξύ, μία βιταμίνη Β που παράγει ντοπαμίνη, την ορμόνη που συνδέεται με το αίσθημα της ευτυχίας και της χαράς. “Η επίδραση αυτής της ορμόνης στον εγκέφαλο προκαλεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης”, σημειώνει η Devje και όλοι ξέρουμε ότι ο χαρούμενος εγκέφαλος δύσκολα αγχώνεται.

Μαύρη σοκολάτα

Άγχος; Αυτές οι 13 τροφές μπορεί να σε βοηθήσουν

Και μόνο στη σκέψη της σοκολάτας, οι περισσότεροι αισθανόμαστε ένα ωραίο αίσθημα ικανοποίησης και χαράς. Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας προκαλεί πράγματι μία αίσθηση ηρεμίας, μειώνοντας την επίδραση των ορμονών του στρες. Μεταξύ άλλων, τα αντιοξειδωτικά στο κακάο βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων και συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης και στην καλύτερη κυκλοφορία.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα ζεστό πιάτο με πλιγούρι βρώμης μας βοηθά ώστε να αισθανόμαστε πιο χαλαροί και ήρεμοι, καθώς πρόκειται για το είδος του υδατάνθρακα ο οποίος αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μειώνει τις ορμόνες του στρες, σύμφωνα με την ειδικό.

Γλυκοπατάτες

“Είμαστε εξελιγμένοι ώστε να μας έλκουν φαγητά πλούσια σε θερμίδες επειδή δίνουν ενέργεια, έτσι στρεφόμαστε σε λιπαρά ή γλυκά όταν αγχωνόμαστε”, λέει η Δρ Martica Heaner, καθηγήτρια διατροφής στο Hunter College στη Νέα Υόρκη. Εξηγεί, λοιπόν, ότι είναι λογικό να αναζητάμε τροφές όπως η πατάτα, για να καταπολεμήσουμε το άγχος μας. Η ειδικός προτείνει για όσους θέλουν να αποφύγουν τις περιττές θερμίδες, να δοκιμάσουν τις γλυκοπατάτες και να προσέξουν τα λιπαρά toppings και σάλτσες.

Πικραλίδα

Άγχος; Αυτές οι 13 τροφές μπορεί να σε βοηθήσουν

“Το στρες μπορεί να μειώσει το pH του σώματός μας, καθιστώντας μας πιο όξινους”, σύμφωνα με τη Δρ Jyothi Rao, συγγραφέα του βιβλίου “Finding Balance: Empower Yourself with Tools to Combat Stress and Illness”.

Η πικραλίδα είναι ιδιαίτερα αλκαλική -όπως γενικά τα φυτά σε σχέση με τις ζωικές τροφές- και μπορεί να μας βοηθήσει να εξουδετερώσουμε το όξινο Ph που προκαλείται από το στρες.

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ηρεμεί τα νεύρα μας και σταθεροποιεί τη διάθεσή μας, σύμφωνα με τη Δρ Rao. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ακτινιδίων σε τακτική βάση μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο. Η αϋπνία και ο ανήσυχος ύπνος είναι σύνηθες σημάδι άγχους.

Σπανάκι

Ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να συμβάλει στη μείωση συμπτωμάτων του άγχους όπως η αϋπνία, η σφιγμένοι μύες και η πίεση, είναι το μαγνήσιο. “Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι τρόφιμα θησαυροί θρεπτικών συστατικών, τα οποία περιέχουν και υψηλά επίπεδα μαγνησίου”, σημειώνει ο Δρ David Nico, συγγραφέας του βιβλίου “Diet Diagnosis”.

Πράσινο τσάι ή τσάι μάτσα

Άγχος; Αυτές οι 13 τροφές μπορεί να σε βοηθήσουν

Το πράσινο τσάι μπορεί να γεμίσει ένα φλιτζάνι με ανακούφιση από το στρες, επειδή όπως λέει ο Δρ Nico, η θεανίνη (L-theanine) που περιέχει έχει παρατηρηθεί στα πλαίσια μελετών του εγκεφάλου ότι χαλαρώνει το μυαλό, χωρίς να προκαλεί ούτε υπνηλία ούτε την αίσθηση έντασης που προκαλεί ο καφές. Πετυχαίνει, δηλαδή, μία χρυσή, αντιαγχωτική ισορροπία. Για ακόμα περισσότερη θεανίνη, η διαιτολόγος Molly Morgan προτείνει το τσάι μάτσα, το οποίο εκτός από το να μειώνει το άγχος έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β5, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία των επινεφριδίων, αδένων που επιβαρύνονται από το άγχος και έχουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη διαχείριση του στρες, εξηγεί ο Δρ Nico. Άλλωστε, η διαδικασία και μόνο της κατανάλωσης των σπόρων, είναι για πολλούς ανάμεσά μας αγχολυτική.

Πορτοκάλι

Το ίδιο συμβαίνει και με το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού, μια εργασία που αποσπά την προσοχή μας από την κατάσταση του στρες. Στην πράξη, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, εξηγεί ο Δρ Nico, περιέχουν μυο-ινοσιτόλη, μία μορφή βιταμίνης Β που βρίσκεται στον εγκέφαλο και στο νευρικό μας σύστημα και η οποία υποστηρίζει τη συναισθηματική υγεία και ενισχύει τη θετική διάθεση.

Καρύδια

Άγχος; Αυτές οι 13 τροφές μπορεί να σε βοηθήσουν

Όταν μας επισκέπτεται το άγχος, η πίεση του αίματος αυξάνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών μειώνει την αρτηριακή πίεση και μας οδηγεί σε μία κατάσταση ηρεμίας, τόσο όταν βιώνουμε στρες όσο και όταν δεν βρισκόμαστε σε αγχώδεις καταστάσεις.

Καρότα

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Mandy Enright, τρώγοντας καρότα και άλλα τραγανά τρόφιμα, μπορούμε να ανακουφιστούμε από το άγχος. Το δάγκωμα ενός τραγανού τροφίμου παρέχει αίσθηση ανακούφισης και κατευθύνει την προσοχή αλλού, ενώ το μάσημα τέτοιων τροφών βοηθά στη μείωση της έντασης από τους μύες στο σαγόνι, μια μυική ομάδα η οποία επηρεάζεται συχνά από το στρες.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea