Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

10 τρόποι με τους οποίους ο οργανισμός σας προειδοποιεί ενάντια στις ορμονικές διαταραχές.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

10 τρόποι με τους οποίους ο οργανισμός σας προειδοποιεί ενάντια στις ορμονικές διαταραχές.

Θεωρήστε τις ορμόνες σας μικρούς αγγελιοφόρους που μεταφέρουν σημειώματα προς τα κύτταρά σας, συμβουλεύοντας τον οργανισμό σας πώς να συμπεριφερθεί και να λειτουργήσει. Επομένως, όταν ο οργανισμός σας παράγει είτε υπερβολικές είτε πολύ λίγες ορμόνες, δεν θα μπορεί πολύ εύκολα να «καταλάβει» τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Αυτή είναι η ορμονική διαταραχή.

Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα. Όμως, κάποιες φορές ορισμένα από τα συμπτώματα δεν είναι εύκολο να αποδοθούν σε μία ορισμένη αιτία. Και αυτό επειδή, ενώ οι ορμόνες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον οργανισμό μας, οι γιατροί και οι ερευνητές ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις πιο κοινές ενδείξεις και συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών.

  1. Ασταθής περίοδος

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο  κάθε 21 – 35 ημέρες. Επομένως, εάν παρατηρήσετε ότι η περίοδός σας αρχίζει να γίνεται ασταθής και να ξεφεύγετε από το φυσιολογικό, αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ορμονικής διαταραχής καθώς τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη μπορεί να έχουν είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές τιμές.

Εάν παρατηρήσετε αυτές τις μεταβολές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, μιλήστε στο γιατρό σας. Αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι βρίσκεστε σε προκλιμακτηριακό στάδιο.

  1. Δυσκολία στον ύπνο

Εάν παρουσιάζετε προβλήματα ύπνου, ενδέχεται να έχετε ορμονική διαταραχή. Η προγεστερόνη βοηθάει στον ύπνο. Και εάν έχετε λίγα οιστρογόνα, όπως κατά την εμμηνόπαυση, ο ύπνος γίνεται δύσκολος λόγω εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων.

  1. Αύξηση βάρους

Αυτό το πρόβλημα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς μπορεί να προκληθεί από χιλιάδες παράγοντες. Ωστόσο, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωσή τους μπορεί να προκαλέσει  κατάθλιψη και ευερεθιστότητα, καταστάσεις που πολλές φορές οδηγούν σε  βουλιμία. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει και την ορμόνη λεπτίνη που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής του οργανισμού.

  1. Αλλαγές στο στήθος

Εκτός από τις επισκέψεις στο γιατρό σας, θα πρέπει και να ελέγχετε και μόνες σας τους μαστούς σας τακτικά. Εάν παρατηρήσετε ότι ο ιστός των μαστών είναι λιγότερο πυκνός, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μείωσης των οιστρογόνων. Εναλλακτικά, η αύξηση των οιστρογόνων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία εξογκωμάτων ή κύστεων στους μαστούς σας. Να υποβάλλεστε πάντοτε σε ιατρικό έλεγχο.

  1. Σοβαρή ακμή

Όλοι μας εμφανίζουμε ακμή κάποιες φορές και ειδικά οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Όμως, εάν αντιμετωπίζετε χρόνια ακμή, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη υπερβολικής αύξησης της ανδρογόνου ορμόνης. Αυτή η ορμόνη εμφανίζεται κυρίως στους άντρες αν και υπάρχει και στις γυναίκες. Όμως, η υπερβολική ποσότητα επηρεάζει τους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι υπερλειτουργούν και δημιουργείται σοβαρή ακμή.

  1. Διαταραχές στο στομάχι

Ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι η διαταραχή των οιστρογόνων μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον οργανισμό σας, συμπεριλαμβανομένου και του στομαχιού σας. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τα κύτταρα του στομάχου που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των τροφών και έτσι συχνά προκαλούνται διαταραχές όπως στομαχόπονος, ναυτία, πρήξιμο ακόμη και διάρροια.

  1. Χρόνια κόπωση

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και ζαλισμένοι όλη την ώρα, ενδέχεται να πάσχετε από διαταραχή των ορμονών του θυρεοειδούς που προκαλεί και υπνηλία. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας καθώς, μέσα από μία απλή εξέταση αίματος, θα φανεί εάν υπάρχει πρόβλημα στον θυρεοειδή σας.

  1. Μειωμένο λίμπιντο

Ίσως υποθέτετε ότι το μειωμένο λίμπιντο συνδέεται με μικρή ποσότητα οιστρογόνων, σωστά; Λοιπόν, συνδέεται με μικρή ποσότητα τεστοστερόνης, που είναι ανδρική ορμόνη. Αυτός είναι ο λόγος.

  1. Πονοκέφαλος

Οι ορμόνες είναι πολύπλοκες και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη πώς ακριβώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Ωστόσο, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο στις γυναίκες και ειδικά πριν την περίοδο. Επομένως, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στους πονοκεφάλους σας κατά τη διάρκεια της περιόδου, αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με ορμονική διαταραχή.

  1. Διαταραχές της μνήμης

Πιάνετε τον εαυτό σας να ξεχνάει συχνά; Αυτό το κενό μνήμης, που σίγουρα είναι ενοχλητικό, ίσως αποτελεί σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως της διαταραχής της ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη, η ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια όταν αγχωνόμαστε, ενδέχεται να έχει μεγάλη επίδραση στον οργανισμό  εάν αγχώνεστε συχνά. Συνεπώς, επηρεάζονται οι γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη ή η ικανότητα συγκέντρωσης. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας για να καθορίσει το πρόβλημα.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας – remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika