Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 μυστηριώδεις ψυχικές διαταραχές που είναι ικανός να αναπτύξει ο εγκέφαλος μας! Ένας στους τέσσερις παγκοσμίως πάσχει και ας μη το γνωρίζει!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

10 μυστηριώδεις ψυχικές διαταραχές που είναι ικανός να αναπτύξει ο εγκέφαλος μας! Ένας στους τέσσερις παγκοσμίως πάσχει και ας μη το γνωρίζει.

Κάποτε όλα ήταν τρέλα. Πολλές ασθένειες από το Μεσαίωνα ειδικά και έπειτα χαρακτηρίζονταν ως τρέλα που διακατέχει τον ασθενή.

Η σύγχρονη ιατρική ευτυχώς έχει ξεδιαλύνει αρκετά μυστήρια του μυαλού και έχει χαρίσει θεραπείες για αρκετές ασθένειες που θεωρούνταν ανίατες. Ακόμα και για όσες δεν υπάρχει θεραπεία, με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχολογική παρακολούθηση μπορεί να υπάρξει κατευνασμός των συμπτωμάτων.

Σχιζοφρένεια, αγοραφοβία, μανιοκατάθλιψη(διπολική διαταραχή), νευρική ανορεξία, αυπνία είναι μερικές από τις πιο γνωστές στους περισσοτέρους. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα φανερά και για αυτό μπορεί μια ψυχική διαταραχή να προβεί επικίνδυνη για τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

Τι γίνεται όμως με τις λιγότερο γνωστές, με αυτές που βάσει στατιστικών μελετών, ένας στους τέσσερις παγκοσμίως πάσχει; Ας γνωρίσουμε μερικές που ίσως βοηθήσουν εσάς ή ένα κοντινό σας πρόσωπο, αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά που φωτογραφίζουν την κάθε μια.

Το σύνδρομο του Κουασιμόδου (Quasimodo syndrome/body dysmorphic disorder)

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια καθώς προκαλεί βασανιστικές σκέψεις για ένα έντονο εξόγκωμα ή ακόμα και ένα φανταστικό φυσικό ελάττωμα. Οι ασθενείς συνεχώς κοιτούν τον καθρέφτη αναζητώντας να βρουν μια γωνία που το υποτιθέμενο ελάττωμα δεν είναι ορατό. Αρνούνται να φωτογραφηθούν ώστε να αποφύγουν το μειονέκτημα τους να αποτυπωθεί σε μια φωτογραφία. Ασχολούνται υπερβολικά με την εμφάνιση τους, έχουν προβλήματα στην ερωτική τους ζωή, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν άβολα μέσα στο κοινωνικό σύνολο γιατί νομίζουν συνέχεια πως τους προσέχουν για το ελάττωμα τους και ότι γίνονται περίγελος.

Ερωτομανία

Όσοι υποφέρουν από ερωτομανία είναι σίγουροι πως κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί τους, κατά προτίμηση κάποιο άτομο με ιδιαίτερο υψηλό κοινωνικό κύρος πχ ένας διάσημος. Πιστεύουν ότι οι φανταστικοί θαυμαστές τους δείχνουν το ενδιαφέρον τους μέσα από ειδικά και μυστικά σημάδια, τηλεπάθεια και κωδικοποιημένα μηνύματα χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης. Είναι δύσκολο να πολεμήσεις για αυτή την διαταραχή διότι ακόμα και αν το άτομο που υποθετικά είναι ερωτευμένο με τον ασθενή, του πει απευθείας ότι δεν ενδιαφέρεται, ο ασθενής θα το μεταφράσει ως κομμάτι μιας στρατηγικής ώστε να μείνει κρυφή η σχέση τους από την κοινωνία!

Σύνδρομο Capgras

Το συγκεκριμένο σύνδρομο κάνει τον ασθενή να πιστεύει πως όσοι είναι κοντά του ή και οι ίδιοι ακόμα, έχουν αντικατασταθεί από σωσίες. Ο ασθενής ισχυρίζεται πως οι κακές πράξεις που πράττει και του καταλογίζονται είναι αποτέλεσμα του σωσία τους. Η διαταραχή αυτή συνήθως συνοδεύετε και από σχιζοφρένεια.

Σύνδρομο Fregoli

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πιστεύει ότι κάτω από τη μάσκα ενός ξένου ή ατόμων από το περιβάλλον τους, κρύβεται κάποιος άλλος. Ότι μεταμφιέζεται με μεικ απ και αλλάζει την εμφάνιση του με σκοπό την καταδίωξη. Πρώτη φορά περιγράφεται το σύνδρομο το 1927 όταν ένα νεαρό κορίτσι πίστευε ότι καταδιώκονταν από 2 ηθοποιούς από το θέατρο που συνήθιζε να επισκέπτεται, μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπους που ήξερε ή είχε γνωρίσει.

Το σύνδρομο της Adele.

Είναι η εμμονή του ατόμου να ζήσει μια παθολογική αγάπη και στοργή. Η ασθένεια απειλεί την υγειά και τη ζωή του ατόμου και από γιατρούς αναγνωρίζεται συγκριτικά με τον αλκοολισμό, τον τζόγο και την κλεπτομανία. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης όμως μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνα. Καταδίωξη ενός ατόμου, αυταπάτη, ψεύτικες ελπίδες, εθελοντική αυτοθυσία, αγνόηση των φίλων ή όσων είναι κοντά στο άτομο και προσπαθούν να συμβουλέψουν, παράτολμες πράξεις και έλλειψη ενδιαφέροντος σε άλλα θέματα και δραστηριότητες είναι τα κυριότερα.

Κρυπτομνησία

Ένα είδος βλάβης της μνήμης όπου το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ένα συγκεκριμένο γεγονός πραγματοποιήθηκε, εάν ήταν όνειρο ή πραγματικότητα. Εάν έγραψαν ένα ποίημα ή αν θυμήθηκαν απλά κάτι που έχουν διαβάσει. Με άλλα λόγια η πηγή της πληροφορίας έχει ξεχαστεί και το άτομο δεν μπορεί να καθορίσει εάν η ιδέα τους ανήκει ή είναι άλλου προσώπου. Η κρυπτομνησία συνοδεύεται συχνά από το φαινόμενο jamais vu, το αντίθετο του déjà vu. Δηλαδή όταν ξαφνικά έχουν την αίσθηση ότι ένα ήδη γνωστό μέρος ή πρόσωπο δείχνει εντελώς άγνωστο, σαν να το είδαν για πρώτη φορά.

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Το συγκεκριμένο σύνδρομο αλλάζει την οπτική του ασθενή για τον περιβάλλοντα χώρο και τα αντικείμενα. Αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως πολύ μικρό ή μεγάλο ή συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ μακριά από κάπου όμως με ένα παράξενο τρόπο είναι πολύ κοντά. Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι όταν το άτομο αντιλαμβάνεται το σώμα του ακατάλληλα: δεν κατανοεί τη μορφή και τις διαστάσεις του. Σε αυτή τη περίπτωση ούτε τα μάτια ούτε κανένα άλλο αισθητήριο όργανο δεν έχει κάποια βλάβη και οι αλλαγές βρίσκονται καθαρά στο διανοητικό κομμάτι του ασθενή.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Τα άτομα πάσχουν από εμμονικές, γεμάτες άγχος σκέψεις που δεν μπορούν να ελέγξουν και να τις ξεφορτωθούν. Επίσης προβαίνουν σε κάποιου είδους τελετουργίες και ειδικές πράξεις που το άτομο πιστεύει ότι αναγκάστηκε να εκτελέσει. Την ίδια στιγμή το άτομο κατανοεί απόλυτα τον παραλογισμό των πράξεων του όμως η μη πραγματοποίηση τους οδηγεί σε απίστευτο άγχος με αποτέλεσμα τη συνεχή τήρηση των τελετουργιών τους.

Παραφρένεια

Είναι ο συνδυασμός των παρανοϊκών ψευδαισθήσεων και μεγαλοπρέπειας. οι παραπλανητικές ιδέες είναι συχνά συνοδευμένες από ψευδό-ψευδαισθήσεις και λανθασμένες μνήμες. Το άτομο θεωρεί τον εαυτό του κυβερνήτη του κόσμου, αποδίδει στον εαυτό του την αθανασία, θεϊκή προέλευση, ισχυρίζεται ότι έγραψε βιβλία μεγάλων συγγραφέων χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο κ.α. Άτομα με αυτή τη διάγνωση τείνουν να δείχνουν πολύ αλαζονικά και μυστήρια.

Σύνδρομο πολλαπλών προσωπικοτήτων

Είναι μια σπάνια ψυχική ασθένεια που διαιρεί την προσωπικότητα του ασθενή και έχει την εντύπωση των αρκετών διαφορετικών προσωπικοτήτων σε ένα σώμα. Τα ¨άτομα¨ που προκύπτουν μπορεί να είναι διαφορετικού φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, ιδιοσυγκρασίας, να έχουν διάφορες νοητικές ικανότητες, ασθένειες ή τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Η αιτία είναι κάποιο σοβαρό συναισθηματικό τραύμα σε παιδική ηλικία. Για λόγους ψυχολογικής προστασίας, το παιδί ξεκινά να αντιλαμβάνεται τι του συμβαίνει σαν να συμβαίνει σε κάποιον άλλον. Το πιο εκπληκτικό παράδειγμα που έχει καταγραφεί είναι του βιαστή Billy Milligan που όταν συνελήφθη στα τέλη του 1970 στην Αμερική, απεδείχθη ότι είχε 24 ανθρώπους να ζουν στο μυαλό του!

 

*Η περιγραφή και τα χαρακτηριστικά των 10 ασθενειών δεν είναι απόδειξη ότι κάποιος πάσχει οπωσδήποτε. Αν έχετε υπόψιν κάποια συμπτώματα για κάποιο δικό σας ή γνωστό πρόσωπο, επιβάλλεται να αναζητήσετε τη γνώμη και τη βοήθεια ενός ειδικού γιατρού. Το άρθρο αποτελεί μόνο καταγραφή αυτών και για αυτό δεν αναφέρονται τρόποι θεραπείας.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή:brightside

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι 30άρηδες

Efi Nika

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Σε εσένα που μεγαλώνεις τον μελλοντικό άντρα της κόρης μου

Efi Nika