Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πως να τονώσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Πως να τονώσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πως να τονώσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Είμαστε γονείς δύο παιδιών που πάνε στο δημοτικό. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει τρόπος να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή τους, στα πλαίσια της δύσκολης αυτής εποχής που διανύει η χώρα μας.

Το μοίρασμα της αλήθειας με τα παιδιά σας αναφορικά με την δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι σημαντικό να γίνεται, πάντα μέσα από την δική τους γλώσσα. Προσπαθήστε να τους μιλήσετε για τις συμβολικές και τις πραγματικές απώλειες που η κοινωνία μας ζει, δίχως ωστόσο να νιώσουν τα ίδια απειλημένα από εκείνες.

Η πλαισίωση της διαπαιδαγώγησής τους μέσα σε υγιή όρια που εσείς οι γονείς θα θέσετε, θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Αν και οι κοινωνικές επιταγές δεν είναι πάντα ορθές, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι θα κριθούν από την προσπάθειά τους, και αυτό είναι μέρος μιας οικουμενικής πραγματικότητας.

Όμως μέσα τους δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να νιώθουν ότι η αυτοαξία τους ταυτίζεται με τον αριθμό των επιτυχιών τους. Η αυτοαξία άλλωστε θρέφεται από μιατο ιερότερο ψυχικό όπλο της άνευ όρων αγάπης του γονιού προς το παιδί.

Η αποδοχή του παιδιού και ο σεβασμός στην προσωπικότητά του, η επιβράβευση της προσπάθειάς του να ωριμάσει και να επιτύχει στόχους ανεξαρτήτως έκβασης, η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης και των δεσμών του παιδιού με φίλους και κοινωνικές ομάδες, η διεύρυνση του πνευματικού του ορίζοντα μέσα από την παροχή ευκαιριών για σκέψη και γνώση, θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του κάθε παιδιού σήμερα.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou