Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Δύο χιλιάδες παιδιά την ημέρα πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το νερό

Δύο χιλιάδες παιδιά την ημέρα πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το νερό
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δύο χιλιάδες παιδιά την ημέρα πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το νερό

Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά του νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε μέρα, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης”. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού την Παρασκευή η Unicef ταρακουνά κυβερνήσεις και πολίτες, θυμίζοντας ότι”πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο υπάρχουν ανθρώπινες τραγωδίες, που δεν βλέπουμε”.

Συγκλονιστικά στοιχεία της UNICEF

Πάνω από 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται κατά 90% με το νερό και την υγιεινή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef οι περισσότεροι θάνατοι των παιδιών συμβαίνουν μόλις σε πέντε χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα, με την Ινδία να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό (24%) και τη Νιγηρία ν’ ακολουθεί (11%).

Από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τα 199 εκατομμύρια βρίσκονται στην Κίνα, τα 97 στην Ινδία, τα 66 στη Νιγηρία, τα 36 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τα 15 στο Πακιστάν. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα νούμερα είναι για τους ανθρώπους που στερούνται βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής στις ίδιες χώρες. Συγκεκριμένα στην Ινδία ανέρχονται στα 814 εκατομμύρια, στην Κίνα στα 477, στη Νιγηρία στα 109, στο Πακιστάν στα 91 και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στα 50. «Οι αριθμοί μπορεί να μας παγώνουν, αλλά αντιπροσωπεύουν πραγματικές ζωές, πραγματικών παιδιών», ανέφερε ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τμήματος για το Νερό, αποχέτευσης και υγιεινής της Unicef.

Θετικό σημείο αναφοράς στην παρουσίαση των στοιχείων, η μείωση των θανάτων την τελευταία δεκαετία, παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, από 1,2 εκατομμύρια κάθε χρόνο το 2000 σε 760.000 τον χρόνο το 2011.

 

 

avgi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Επειδή είμαστε γονείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε εξουσία πάνω στα παιδιά μας

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou