Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ στα ΝΗΠΙΑ: Ερωτηματολόγιο για γονείς και Παιδιάτρους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ στα ΝΗΠΙΑ: Ερωτηματολόγιο για γονείς και Παιδιάτρους

CHecklist for Autism in Toddlers- CHAT

Το CHAT είναι αξιόπιστο και πολύ διαδεδομένο ανιχνευτικό τεστ για αυτισμό, που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 36 μηνών. Η χρήση του ερωτηματολογίου σκοπεύει στην ανίχνευση του αυτισμού στα νήπια και δεν προορίζεται για διαγνωστικούς σκοπούς. Εάν από το ερωτηματολόγιο προκύψει υποψία για αυτισμό, το παιδί πρέπει να παραπεμφθεί για παιδοψυχιατρική διαγνωστική εκτίμηση και παρακολούθηση. Τα πιο σύγχρονα διεθνή ερευνητικά και κλινικά δεδομένα συμφωνούν ότι, στην περίπτωση του αυτισμού, η όσο το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση (πριν την ηλικία των 4 ετών) και η πρώιμη εξειδικευμένη παρέμβαση, εξασφαλίζουν σημαντικά καλύτερη εξέλιξη στα παιδιά με την κατάσταση αυτή.

CHAT: ΜΕΡΟΣ A – Ερωτήσεις για το γονιό

Απάντήστε με ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

-Αρέσει στο παιδί σας να το κουνάτε ή να το παίζετε πάνω στα γόνατά σας;

-Δείχνει ενδιαφέρον το παιδί σας για άλλα παιδιά;

-Αρέσει στο παιδί σας να σκαρφαλώνει σε αντικείμενα, όπως καρέκλες;

-Αρέαει στο παιδί σας να παίζετε μαζί του το παιχνίδι “Τζα!” ή κρυφτό;

-Προσποιείται ποτέ το παιδί σας, για παράδειγμα, ότι φτιάχνει “καφέ”, χρησιμοποιώντας παιχνίδι φλυτζάνι και κουταλάκι, ή προσποιείται ότι κάνει άλλα πράγματα (ότι βάζει και πίνει χυμό, ότι μαγειρεύει με ψεύτικα κουζινικά);  **** [Συμβολικό παιχνίδι]

-Χρησιμοποιεί ποτέ το παιδί σας το δείκτη του χεριού του για να δείξει κάτι που ζητά;

-Χρησιμοποιεί ποτέ το παιδί σας το δείκτη του χεριού του για να δείξει κάτι που το ενδιαφέρει; ***[Πρωτοδηλωτικό δείξιμο]

-Μπορεί το παιδί σας να παίξει κατάλληλα με μικρά παιχνίδια (αυτοκινητάκια, τουβλάκια) και όχι απλά να τα βάζει στο στόμα, να τα περιεργάζεται ή να τα πετά;

-Φέρνει ποτέ το παιδί σας (σε εσάς, τους γονείς) αντικείμενα για να σας δείξει κάτι;

………………………………………………………………………………………………………….

CHAT Μέρος B – Ερωτήσεις/Παρατηρήσεις για τον παιδίατρο

Βλεμματική επαφή: Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, κάνει το παιδί βλεμματική επαφή μαζί σας;

Παρακολούθηση βλέμματος (Gaze Monitoring)***: Αφού τραβήξετε την προσοχή του παιδιού, δείξετε ένα ενδιαφέρον αντικείμενο στην απέναντι μεριά του δωματίου και πείτε: “Αα, κοίτα! Να ένα (όνομα αντικειμένου)!”. Παρατηρήστε το πρόσωπο του παιδιού. Κοιτάζει απέναντι το παιδί για να δει τι του δείχνετε; (για να απαντήσετε ΝΑΙ σιγουρευτείτε ότι το παιδί κοιτάζει προς το αντικείμενο που δείχνετε και όχι απλώς το χέρι σας).

Συμβολικό παιχνίδι (Pretend Play)***:Τραβήξετε την προσοχή του παιδιού, δώστε του ένα παιχνίδι φλυτζανάκι και μια τσαγιέρα/κανάτα και πείτε: “Μπορείς να μου φτιάξεις γάλα/καφέ;” Προσποιείται το παιδί ότι βάζει γάλα και το πίνει; (Αν έχετε από το παιδί οποιοδήποτε παράδειγμα προσποίησης άλλου παιχνιδιού -πχ ότι φτιάχνει φαγητό και σας ταίζει, ότι βάζει νερό από μπουκάλι και σας δίνει να το πιείτε, ότι ταίζει ή κούκλα με μπιμπερό, ποτήρι ή κουτάλι -σημειώστε ΝΑΙ στη δοκιμασία)

Πρωτοδηλωτικό δείξιμο (Protodeclarative Pointing)***: Πείτε στο παιδί : “Που είναι το φως΄” ή “Δείξε μου το φως”. Δείχνει το παιδί το φως με το δείκτη του χεριού του;

(Αν το παιδί δεν κατανοεί το λέξη “φως”, επαναλάβετε ρωτώντας: “Που είναι το αρκουδάκι;” ή κάποιο άλλο αντικείμενο που το παιδί δεν μπορεί να φτάσει. Για να σημειώσετε ΝΑΙ σε αυτή τη δοκιμασία, το παιδί πρέπει να έχει κοιτάξει το πρόσωπό σας περίπου τη στιγμή που σας δείχνει το αντικείμενο)

Πύργος από τουβλάκια: Μπορεί το παιδί να κάνει έναν πύργο από τουβλάκια; (Αν ναι, με πόσα;)

-Οι ερωτήσεις με αστερίσκους είναι οι περισσότερο κρίσιμες και ενδεικτικές των αυτιστικών χαρακτηριστικών.

-Συνολικά όσο περισσότερα είναι τα καταγεγραμμένα ΟΧΙ, τόσο υψηλότερη η πιθανότητα για ύπαρξη αυτισμού.

Βιβλιογραφία

Baron Cohen, S et al Can autism be detected at 18 months? The needle the haystack and the CHAT. British Journal of Psychiatry 161:839-843.(1992)
Baron Cohen S. et al Early identification of autism by the Checklist for Autism in Toddlers (CHAT) J.R.Soc.Med. 93: 521-525 (2000)
Baird G.et al A screening instrument for autism at 18 months of age:a 6 year follow up study. Am.Acad.Child and Adolesc. Psychiatry 39:694-702 (2000)

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ  ΚΩΤΣΗ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
Ερμού 36, Θεσσαλονίκη

Τηλ. : 6943 913430
απο ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika