ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι κρύβει η υποτακτική προσωπικότητα

Είμαι άνδρας 32 ετών και σαν χαρακτήρας ενοχικός και υποτακτικός. Χώρισα μια εβδομάδα πρίν τον γάμο μου. Είχα πει τόσα πολλά «όχι» στον εαυτό μου, αισθανόμουν τόσο αδικημένος και παραμελημένος που «έσκασα». Χρειάζομαι βοήθεια.
Πίσω από έναν υποτακτικό χαρακτήρα συχνά καραδοκεί μια βαθύτερη ενοχή, ένας φόβος απέναντι στην ευτυχία, ένας ριζωμένος παρεμποδισμός απέναντι στη ζωή.

Το ότι πάντα βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας, αναπόφευκτα κάνει τις σχέσεις σας να λήγουν άδοξα καθότι η προσωπική σας ικανοποίηση και η διεκδίκηση των επιθυμιών σας μένει παραγκωνισμένη και οδηγεί σε χρόνιο θυμό και κενό.

Ο ανέκφραστος θυμός όμως εύκολα μεταμορφώνεται σε θλίψη. Θλίψη αν δεν ικανοποιήσετε τους άλλους, ενοχή αν φροντίσετε συναισθηματικά τον εαυτό σας, ένα καθημερινό ψυχολογικό αδιέξοδο.

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η ευτυχία του άλλου δεν περνάει μόνο από τα δικά σας χέρια. Ξεκινήστε από το να εκφράζετε καθημερινά στον εαυτό σας τα θέλω και τις σκέψεις ας και παρατηρήστε τα επακόλουθα ψυχικά και διαπροσωπικά οφέλη.

Loading...

Αν νιώθετε τόσο παγιδευμένος στην υποτακτικότητά σας ώστε δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε, η ψυχοθεραπεία μπορεί σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοεκτίμηση.

loading...
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

loading...