Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η βαρηκοΐα επιταχύνει την άνοια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
skd242432sdc
Τα προβλήματα ακοής αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, διότι επιταχύνουν την εκφύλιση της σκέψης και της μνήμης, αναφέρουν επιστήμονες από το
Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί έξι χρόνια σχεδόν 2.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 75 έως 84 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι έπασχαν από βαρηκοΐα παρουσίαζαν εκφύλιση της νοητικής λειτουργίας ταχύτερη κατά 40% σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή.
Μάλιστα τα επίπεδα της νοητικής εκφύλισης απεδείχθη ότι σχετίζονταν απ’ ευθείας με την ένταση της βαρηκοΐας.
Κατά μέσον όρο, οι ηλικιωμένοι με βαρηκοΐα παρουσίασαν σημαντική νοητική διαταραχή 3,2 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους με φυσιολογική ακοή.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», υπέβαλλαν τους εθελοντές τους σε εξετάσεις ακοής, ορίζοντας ως βαρήκοες όσους μπορούσαν να ακούσουν ήχους εντάσεως άνω των 25 ντεσιμπέλ (db).
Αξιολόγησαν επίσης τις νοητικές λειτουργίες τους, χρησιμοποιώντας μία σειρά από τεστ μνήμης και σκέψης.
Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ενδείξεις νοητικής εκφύλισης.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Λιν, επίκουρος καθηγητής στα Τμήματα Ωτολογίας, Επιδημιολογίας & Γηριατρικής του Johns Hopkins, η μειωμένη ακοή πιθανώς πλήττει τις νοητικές λειτουργίες επειδή οδηγεί στην απομόνωση, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για νοητική εκφύλιση.
Η βαρηκοΐα ενδέχεται επίσης να αναγκάζει τον εγκέφαλο να αφιερώνει μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους στην επεξεργασία των ήχων, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος της μνήμης και της σκέψης.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να υπάρχει κάποια κοινή, νευρολογική βλάβη που να προκαλεί τόσο τη βαρηκοΐα όσο και τα νοητικά προβλήματα.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μία πολύ μεγαλύτερη μελέτη για να εξακριβώσουν εάν η χρήση βοηθημάτων ακοής μπορεί να επιβραδύνει τη νοητική εκφύλιση.



Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea