Newsitamea.gr
AMEA news

Γνωριμία με την Θεραπευτική Ιππασία στην Εκάλη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

33333333333333333333333333333333

Γνωριμία με την Θεραπευτική Ιππασία στην Εκάλη

Τι είναι η Θεραπευτική  Ιππασία;

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια αναπτυσσόμενη μορφή θεραπείας, κατά την οποία χρησιμοποιείται η κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου. Βασικός στόχος της Θεραπευτική Ιππασίας για άτομα με αναπηρία  είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

IMG_1811

Η ευεργετική κίνηση του αλόγου

Ο βηματισμός του αλόγου προσφέρει ένα ακριβές, ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης παρόμοιο με την κίνηση της πυέλου του ανθρώπου.  Ο αναβάτης-ασθενής ακολουθώντας τον εναλλασσόμενο ρυθμό του αλόγου, χαλαρώνει τους μύες του ώστε να ανταποκριθεί στην κίνηση του αλόγου. Με αυτόν τον τρόπο,  εξασκούνται  τόσο η ισορροπία  όσο και οι ικανότητες συντονισμού ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο αρκετά αυξημένος μυϊκός τόνος. Μελέτες αναφέρουν πως η θεραπευτική ιππασία διεγείρει το αιθουσαίο σύστημα, βελτιώνοντας το νευρομυϊκό έλεγχο της κεφαλής και του αυχένα. Επιπλέον, αυτή η ρυθμική κίνηση σε συνδυασμό με την «ζεστασιά» του ίππου μειώνει την σπαστικότητα και προάγει τη χαλάρωση των μυών. Πλήθος μελετών απέδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας πάνω στο άλογο απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες επίσης μειώνουν τη σπαστικότητα. Οι ειδικοί θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι στο να εκμεταλλεύονται αυτήν την ευεργετική κίνηση του αλόγου και παράλληλα  να δημιουργούν μια σειρά χρήσιμων ερεθισμάτων μέσα από (α) τις ασκήσεις που εκτελούνται, (β) το περιβάλλον και (γ) την ίδια τη θεραπευτική ομάδα που συμμετέχει (κάθε παιδί ή ενήλικας που βρίσκεται πάνω στο άλογο συνοδεύεται απαραιτήτως από δύο ή τρεις εκπαιδευτές-θεραπευτές).  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η θεραπευτική ιππασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και περιορίζει τη διάσπαση προσοχής τόσο στα παιδιά με κινητικά προβλήματα όσο και στα παιδιά με νοητικά ελλείμματα.

IMG_8078

Σε ποιούς απευθύνεται η Θεραπευτική Ιππασία

Η θεραπευτική ιππασία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως σε παθήσεις και διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές βλάβες, όπως εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, δισχιδής ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, σύνδρομο Angelman. Εξίσου καλά αποτελέσματα παρατηρούνται σε άτομα με ορθοπεδικές βλάβες, όπως απουσία ή παραμόρφωση  άκρων, σκολίωση και κύφωση. Τέλος, η ιπποθεραπεία ενδείκνυται για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και δυσκολίες μάθησης, όπως σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο Asperger, ΔΕΠ-Υ, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (ΔΑΔ) και προβλήματα συμπεριφοράς.

IMG_1858

Η Θεραπευτική Ιππασία στην Ελλάδα- Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε

Η Θεραπευτική Ιππασία εφαρμόζεται από την Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε), η οποία εδρεύει στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης (ΙΟΒ) και διαθέτει τμήματα σε όλη την Ελλάδα.  Όλοι οι επιστήμονες-θεραπευτές είναι εγγεγραμμένα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι).

 

Οι θεραπευτικές συνεδρίες στην Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης, που εδρεύει στον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Εκάλης (ΑΙΟΕ), διεξάγονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Αθανασίας Λαΐου, φυσικοκοθεραπεύτριας (MSc of Paediatrics). Την θεραπευτική ομάδα συμπληρώνουν πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι θεραπευτές όπως: (α) φυσικοθεραπευτές, (β) ειδικοί παιδαγωγοί, (γ) λογοθεραπευτές, (δ) εργοθεραπευτές, (ε) ψυχολόγοι (στ) και ιατροί. Η άρτια καταρτισμένη θεραπευτική ομάδα εξασφαλίζει την πλήρωση όλων των προϋποθέσεων, όπως η αξιολόγηση, το πρωτόκολλο θεραπείας, οι στόχοι θεραπείας και η επαναξιολόγηση, που απαιτούνται για τη βέλτιστη παροχή της θεραπείας. Στόχος της ομάδας είναι η ποιότητα της θεραπείας πάνω στο άλογο, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού. Ως εκ τούτου, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με απόλυτη ασφάλεια και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

(Η ομάδα της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης είναι στη διάθεσή σας στο http://hippotherapy.gr.)

 

Η ομάδα της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης, όπως και του  ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι βρίσκεται πάντα στο πλευρό του γονέα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της. Οι ενήλικες και τα παιδιά που συμμετέχουν, λόγω του χώρου (αρένας) και του μέσου (άλογο) που χρησιμοποιούνται, δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες σαν θεραπεία, παρόλο που η ιππασία είναι μια έντονη θεραπευτική δραστηριότητα. Λόγω αυτής της ευχάριστης διάστασης, οι θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, διότι εκτός από ένα εξαιρετικό μέσο αποκατάστασης, η ίδια η διαδικασία της ιπποθεραπείας αποτελεί ένα  ισχυρό κίνητρο τόσο για τους ενήλικές όσο και για τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

Αθανασία Λαΐου

Επιστημονική Υπεύθυνη Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης

Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc

Instructor of TR & Hippotherapy

Email: info@hippotherapy.gr

Τηλ: 6972176572

Like Us: http://www.facebook.com/eethiie.ekalis

Follow Us: @Hippo_Ekali

Visit Us:  http://hippotherapy.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou