Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ

Ημέρα της Μητέρας – Κυριακή 12 Μαΐου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
MAMA
Η Καναδοαυστραλή συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάρα Μος, πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF, δραστηριοποιείται με στόχο τη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των παιδιών, καθώς επίσης και για την προώθηση του θηλασμού (φωτ.: www.unicef.org.au)

Μέρα εορτασμού της μητρότητας και ευχαριστιών προς τη μητέρα, με αρχαιοελληνική προέλευση. Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις ήταν εκείνη που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.(http://www.sansimera.gr/)

Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η βελτίωση της μητρικής υγείας αποτελεί έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας του 2000 με κύριο στόχο τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας κατά τρία τέταρτα μεταξύ 1990 και 2015.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα παγκόσμια ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, από 400 θανάτους (για κάθε 100.000 ζώντα νεογνά) το 1990 σε 210 το 2010. Επίσης, κατά την περίοδο 1990-2010, ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε κατά 47%, από 543.000 σε 287.000 θανάτους το χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η μέση ετήσια ποσοστιαία υποχώρηση της μητρικής θνησιμότητας ήταν μόνο 3,1%, λιγότερο από το 5,5% του στόχου. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι προσπάθειες για να σωθούν ζωές πρέπει να επιταχυνθούν επισημαίνει η UNICEF.

Οι περίπου 287.000 θάνατοι μητέρων που σημειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2010, σημαίνει ότι κάθε μέρα περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Το 99% των θανάτων μητέρων εμφανίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική (δείκτης 500) και τη Νότια Ασία (220) που μαζί παρουσιάζουν το 85% των μητρικών θανάτων παγκοσμίως. Σε χώρες όπως το Τσαντ και η Σομαλία, ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας φθάνει και ξεπερνά το 1000. Σε πλήρη αντίθεση, η μητρική θνησιμότητα στις αναπτυγμένες χώρες είναι μόλις 12.

Ένας δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι ο διά βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας, η πιθανότητα δηλαδή που έχει μια γυναίκα να πεθάνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού κατά τη διάρκεια ζωής της. Τα στοιχεία δείχνουν πως στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, μια μητέρα διατρέχει 90 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (1 στις 52) σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες (1 στις 4.700).

Ελλάδα

Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε σχέση με άλλες βιομηχανικές χώρες. Έχει μητρική θνησιμότητα 3 και δια βίου κίνδυνο θανάτου μιας μητέρας 1 στις 25.500, όταν για τη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1 στις 10.600, στην Αυστρία 1 στις 18.200 και στην Ιταλία 1 στις 20.300.

Παρόλα αυτά, ο δείκτης αυτός μετρά μόνο τις επιπτώσεις από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και δεν εξετάζει τη συνολική κατάσταση μιας μητέρας. Γι’ αυτό η UNICEF Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της, διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα μας και πρότεινε συγκεκριμένες πολιτικές όπως η εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις, εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων, επέκταση της γονικής άδειας, επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στο χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό, δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες αλλά και για μητέρες που αναζητούν δουλειά κ.α.(UNICEF)

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φράσεις σπουδαίων γυναικών για τη Γυναίκα…

Efi Nika

«Να γιατί οι μαμάδες είμαστε συνέχεια κουρασμένες και αγχωμένες»

Penni Syggrou

Όταν η μαμά μεγαλώνει μόνη της το παιδί

newsitamea