Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ζουν περισσότερο όσοι τρώνε καυτερά φαγητά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ζουν περισσότερο όσοι τρώνε καυτερά φαγητά

Οι άνθρωποι που λατρεύουν τα καυτερά φαγητά μπορεί να ωφελούν ακούσια το προσδόκιμο επιβίωσής τους, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Όπως έδειξε, η κατανάλωση καυτερών φαγητών έστω και μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου – και όσο πιο συχνά γίνεται, τόσο το καλύτερο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από σχεδόν 199.000 άνδρες και 288.000 γυναίκες από δέκα διαφορετικές περιοχές της Κίνας.

Η ηλικία τους κυμαινόταν από 30 έως 79 ετών, ενώ κανείς δεν έπασχε ούτε είχε ιστορικό καρκίνου, καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού.

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα τούς παρακολούθησαν επί επτά χρόνια. Στο διάστημα αυτό, πάνω από 20.000 έχασαν τη ζωή τους.

Η σύγκριση της διατροφής με τη θνησιμότητα έδειξε πως όσοι έτρωγαν φρέσκα καυτερά φαγητά μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 10% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με την σπανιότερη κατανάλωσή τους.

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν κατά 14% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία.

Ειδικά οι φρέσκιες καυτερές πιπεριές, οι οποίες ήταν ένα από τα καυτερά τρόφιμα που συχνότερα έτρωγαν οι εθελοντές, συσχετίσθηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιοπάθεια και τύπου 2 διαβήτη.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και για τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως διαφορών στην ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, τον καθιστικό ή μη τρόπο ζωής και την οικογενειακή κατάσταση.

Ωστόσο το προστατευτικό όφελος των καυτερών φαγητών φάνηκε να είναι μεγαλύτερο μεταξύ των εθελοντών οι οποίοι δεν κατανάλωναν αλκοόλ.

«Το εύρημά μας είναι πολύ απλό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λου Κι, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ. «Η κατανάλωση καυτερών φαγητών είναι ωφέλιμη για την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ιδίως από καρκίνο και καρδιοπάθεια».

Η μελέτη δεν κατέγραψε την ακριβή ποσότητα των καυτερών λαχανικών και μπαχαρικών που πρόσθεταν οι εθελοντές στο φαγητό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι και μικρή να είναι ωφελεί την υγεία.

Προγενέστερες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά που υπάρχουν στα φρέσκα καυτερά λαχανικά βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, διατηρούν υγιή τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, ελέγχουν τη φλεγμονή στον οργανισμό και ελαττώνουν το οξειδωτικό στρες.

Όλες αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν να εξηγούν τα οφέλη στην επιβίωση που παρατηρήθηκαν στη νέα μελέτη, εξήγησε ο δρ Κι.

 

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika