Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ

Ζουν περισσότεροι οι γυναίκες με καθυστερημένη ήβη και κλιμακτήριο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι γυναίκες που αποκτούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία έμμηνο ρύση και μπαίνουν αργά στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα 90 τους χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Είναι η πρώτη φορά που μελέτη υπολογίζει κατά πόσον η χρονική συγκυρία των αναπαραγωγικών γεγονότων επηρεάζει τη μακροζωία, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλάντιν Σαντγιάμπ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Όπως γράφουν ο δρ Σαντγιάμπ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Menopause», την οποία εκδίδει η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS), εξέτασαν στοιχεία από 16.251 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννηθεί πριν από το Σεπτέμβριο του 1924.

Το 55% των εθελοντριών τους (ή 8.892 γυναίκες) έφθασαν ή ξεπέρασαν τα 90 τους χρόνια.

Όσες ήταν τουλάχιστον 12 χρόνων όταν είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση, είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να γιορτάσουν τα 90α τους γενέθλια, σε σύγκρισημε όσες είχαν νωρίτερα εμμηναρχή.

Αντίστοιχα, όσες ήταν 50 ετών ή μεγαλύτερες όταν μπήκαν στην κλιμακτήριο, είχαν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 90 τους χρόνια, συγκρινόμενες με τις γυναίκες οι οποίες είχαν εμμηνόπαυση πριν από τα 40 τους χρόνια.

Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν η εμμηνόπαυση ήταν φυσική ή προκλητή (δηλαδή είχε προκληθεί χειρουργικά για ιατρικούς λόγους).

Οι γυναίκες, τέλος, που είχαν έμμηνο ρύση επί περισσότερο από 40 χρόνια είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν 90 ετών, σε σχέση με όσες είχαν έμμηνο ρύση επί 33 χρόνια ή λιγότερο.

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιον ακριβώς λόγο συσχετίζεται η μακροζωία με την έναρξη, την διάρκεια και την παύση της εμμήνου ρύσεως, αλλά πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φράσεις σπουδαίων γυναικών για τη Γυναίκα…

Efi Nika

«Να γιατί οι μαμάδες είμαστε συνέχεια κουρασμένες και αγχωμένες»

Penni Syggrou

Όταν η μαμά μεγαλώνει μόνη της το παιδί

newsitamea