Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Ζούμε με τα παιδιά: Με ποια κριτήρια επιλέγουμε προϊόντα για τα παιδιά μας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Ζούμε με τα παιδιά: Με ποια κριτήρια επιλέγουμε προϊόντα για τα παιδιά μας!

Ζούμε με τα παιδιά: Με ποια κριτήρια επιλέγουμε προϊόντα για τα παιδιά μας!

Όταν πρόκειται για παιδιά, τότε μιλάμε για τα πιο σημαντικά άτομα στον κόσμο! Και το δωμάτιό τους είναι ο χώρος που θα αναπτύξουν το χαρακτήρα και τις δεξιότητές τους, συνεπώς για όλους εμάς τους γονείς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο εξοπλισμός του δωματίου του παιδιού μας θα πρέπει σίγουρα να είναι ασφαλής, να διεγείρει τις αιδίαισθήσεις και την αστείρευτη περιέργειά τους, να είναι άνετος , να αντέχει στο χρόνο για να μπορούν ταυτόχρονα να παίζουν και να μαθαίνουν και φυσικά να τους αρέσει!

Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά κάθε  προϊόν που προορίζεται για αυτά. Πώς όμως μπορούμε ως γονείς να βρούμε, όλα εκείνα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών μας, ειδικά όταν αφορά στο δωμάτιό τους;
Την απάντηση τη δίνει η ΙΚΕΑ, έχοντας μεριμνήσει για όλα τα παραπάνω, για όλους εμάς, πριν από εμάς, εφαρμόζοντας 4 βασικές ΑΞΙΕΣ στo σχεδιασμό και την κατασκευή των προϊόντων για παιδιά. Ποιες είναι αυτές; Η οπτική των παιδιών, η ασφάλεια, η γνώση και η βιωσιμότητα.

 

Οπτική παιδιών VS Οπτική γονιών:

Ο τρόπος που τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο που τον βλέπουμε εμείς οι γονείς. Τα παιδιά διαθέτουν περισσότερη φαντασία. Σκέφτονται πράγματα που δύσκολα ένας ενήλικας θα μπορούσε να φανταστεί. Όταν για παράδειγμα ένας μπαμπάς ή μία μαμά βλέπουν απλά ένα σεντόνι το παιδί βλέπει μία σκηνή, ένα σπίτι ακόμη και ένα φόρεμα πριγκίπισσας.

Ζούμε με τα παιδιά: Με ποια κριτήρια επιλέγουμε προϊόντα για τα παιδιά μας!

Για αυτό το λόγο στην ΙΚΕΑ , φροντίζουν όλα τα προϊόντα του παιδικού τμήματος να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με το πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους. Όπως το διακοσμητικό LEKA της ΙΚΕΑ που βλέπετε παραπάνω είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να το απολαμβάνουν από τη δική τους οπτική γωνία. Τα τρία ζωάκια  κρυφοκοιτούν το μικρό μπομπιράκι καθώς κοιμάται ή είναι απλά ξαπλωμένο.

Η Ασφάλεια των αντικειμένων και πώς “διασφαλίζεται” :

Όλοι οι γονείς αγοράζουμε ένα προϊόν όταν πρώτα σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί. Η ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη. Αυτός είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την ΙΚΕΑ, και για αυτό το παιδικό της τμήμα, φροντίζει για την απουσία μικρών κομματιών, αιχμηρών γωνιών, εξογκωμάτων, κορδονιών, θηλιών, τρυπών, κενών και μικρών ανοιγμάτων για την αποφυγή πνιγμού ή τραυματισμού από τα προϊόντα  της. Φροντίζει για την απουσία τοξικών βαφών και αλλεργιογόνων. Φροντίζει οι συσκευασίες των προϊόντων του παιδικού τμήματος να είναι ασφαλείς για τα παιδιά ενώ αξίζει να μάθουμε  ότι όλα τα προϊόντα του παιδικού τμήματος, δοκιμάζονται πάντα με τον τρόπο που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα παιδιά!

Ένα καλό παράδειγμα των προδιαγραφών ασφαλείας που τηρεί στα προϊόντα της η ΙΚΕΑ, αποτελούν τα φωτιστικά της  για το παιδικό δωμάτιο, που έχουν κάλυμμα ώστε τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στο λαμπτήρα.

Σε ένα σπίτι με παιδιά όμως, δεν αρκεί να είναι ασφαλές μόνο το παιδικό δωμάτιο.
Έτσι η ΙΚΕΑ έχει φροντίσει για την προστασία των παιδιών σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας με τη δημιουργία ειδικών σειρών.

Μια τέτοια σειρά είναι και η σειρά PATRULL που παρέχει προστασία σε όλους τους χώρους του σπιτιού όπως ασφάλειες για τις γωνίες, για τις πρίζες, αντιολισθητικά πατάκια για το μπάνιο, κ.α., ώστε η καθημερινή ζωή στο σπίτι με τα παιδιά, να είναι ασφαλής.

Ζούμε με τα παιδιά: Με ποια κριτήρια επιλέγουμε προϊόντα για τα παιδιά μας!

Γνώση γύρω από το παιδί και που βασίζεται:

Οι σειρές του παιδικού τμήματος της IKEA βασίζονται σε στοιχεία ερευνών που διενεργούνται είτε με οδηγία της IKEA, είτε συγκεντρώνονται από άλλες εξωτερικές πηγές. Κορυφαίοι ειδικοί παγκοσμίως, σε τομείς όπως η παιδαγωγική, η ψυχολογία, η εκπαίδευση, η ιατρική και η κοινωνιολογία, συνεργάζονται και συγκεντρώνουν πληροφορίες για την ανάπτυξη των παιδιών και όλη αυτή η γνώση εφαρμόζεται στο σχεδιασμό των προϊόντων ΙΚΕΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 για λογαριασμό της ΙΚΕΑ και αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ γύρω από τα παιχνίδι, την ανάπτυξη των παιδιών,  και την οικογενειακή ζωή στο σπίτι. Η έρευνα διεξήχθη σε 12 διαφορετικές χώρες  μέσα από διαδικτυακές συνεντεύξεις περίπου 30.000 γονιών, παιδιών και νέων.

 

Ζούμε με τα παιδιά: Με ποια κριτήρια επιλέγουμε προϊόντα για τα παιδιά μας!

Η σημασία της Βιωσιμότητας:
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον. Αυτό είναι σημαντικό να το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας με την ανακύκλωση, τη σωστή αξιοποίηση των πόρων, την οικονομία στο ρεύμα και το νερό.

Με βάση τα παραπάνω δημιουργήθηκε από την ΙΚΕΑ ο φακός LJUSA, που μπορεί να δείξει στα παιδιά μας  πώς να παράγουν ηλεκτρισμό , φορτίζοντας το φακό ,γυρνώντας απλά το χερούλι του, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μπαταρίες.

 

Ζούμε με τα παιδιά: Με ποια κριτήρια επιλέγουμε προϊόντα για τα παιδιά μας!

Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε:

Η ΙΚΕΑ μέσω του IKEA Foundation αποσκοπεί στη βελτίωση των ευκαιριών για τα παιδιά και τους νέους, στις πιο φτωχές παγκοσμίως κοινότητες, χρηματοδοτώντας ολιστικά, μακροχρόνια προγράμματα που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές, μόνιμες αλλαγές. Το IKEA Foundation συνεργάζεται με στρατηγικούς εταίρους, εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές για την επίτευξη αποτελεσμάτων μεγάλης κλίμακας σε 4 θεμελιώδεις τομείς στη ζωή ενός παιδιού που είναι: ένα μέρος που να το αποκαλεί σπίτι, το υγιές ξεκίνημα στη ζωή, η ποιοτική εκπαίδευση και το βιώσιμο οικογενειακό εισόδημα. Από τα σημερινά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, υπολογίζεται ότι επωφελούνται πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά.

Παράλληλα, η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα στήριξης των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών σε όλη την Ελλάδα, έχει προβεί, μέχρι σήμερα, στον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση παραπάνω από 20 Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών.

 

www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika