Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: 8 λάθη που κάνετε μετά τις 8 το βράδυ και σας προκαλούν αϋπνίες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ύπνος: 8 λάθη που κάνετε μετά τις 8 το βράδυ και σας προκαλούν αϋπνίες

Η ικανότητά σας να κοιμηθείτε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς διακοπές και να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι το επομένη το πρωί, εξαρτάται από τα όσα κάνετε τις τελευταίες ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Το να πάρετε απόφαση ότι ο ύπνος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά σας για καλύτερη υγεία είναι ένα πράγμα, και άλλο είναι να καταφέρετε να πετύχετε εκείνες τις 8 ώρες καλού ύπνου κάθε βράδυ.

Δυσκολεύεστε με τον ύπνο παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας; Αυτές οι 9 συμπεριφορές σας μετά τις 9 το βράδυ μπορεί να κρύβουν τις αιτίες του προβλήματός σας:

Ώρα και… μέγεθος γεύματος

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώτε νωρίς ή αργά το βράδυ, αρκεί να μην είναι ΠΟΛΥ αργά και να παίρνετε το γεύμα σας κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Η συνήθεια είναι πολύ σημαντική στον τρόπο που ο οργανισμός σας προετοιμάζεται για ύπνο. Επίσης, αν τρώτε μεγάλο γεύμα, γεμάτο με λιπαρές και πικάντικες ουσίες, τότε είναι σίγουρο ότι η δύσκολη πέψη θα σας κρατήσει ξάγρυπνους.

Εργάζεστε μέχρι αργά

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν πέσετε για ύπνο είναι να τελειώσετε τη δουλειά που αφήσατε νωρίτερα στη μέση. Αφήστε το κινητό τηλέφωνο, το laptop και τον υπολογιστή κλειστά. Μπορείτε να δείτε τα e-mail σας και την επόμενη μέρα.

Πίνετε ένα ποτηράκι παραπάνω το βράδυ

Η προσπάθειά σας να χαλαρώσετε από μία ενδεχομένως αγχωτική ημέρα, μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ στον ύπνο. Θυμηθείτε ότι για κάθε αλκοολούχο ποτό πρέπει να πίνετε και ένα ποτήρι νερό και εφόσον το τηρήσετε αυτό, τότε θα σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα. Προσπαθήστε να μην πιείτε αλκοόλ ή πολύ νερό τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθείτε.

Πέφτετε στο κρεβάτι γεμάτοι νεύρα

Αν έχετε μαλώσει με τον/την σύντροφό σας ή με κάποιον συνάδελφο στη δουλειά ή με κάποιον γείτονα και το σκέφτεστε διαρκώς, δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε ποτέ. Ειδικά αν είστε άτομο με συμπεριφορά “τύπου-Α”, οπότε και έχετε την τάση να αναλύετε πολύ στην σκέψη σας τα όσα σας συμβαίνουν.

Ξεκινάτε μια ταινία ακριβώς πριν κοιμηθείτε

Πόσο πιο προφανές μπορεί να είναι αυτό; Όχι μόνο βλέπετε μια φωτεινή οθόνη που διαταράσσει την σεροτονίνη στον οργανισμό σας και “απορυθμίζει” το εσωτερικό σας ρολόι, αλλά μια ενδιαφέρουσα ταινία θα σας “πιέσει” να την παρακολουθήσετε μέχρι αργά. Κάπως έτσι τα 30′ γίνονται 2 ώρες χωρίς να το καταλάβετε!

Η “εμμονή” με το κινητό τηλέφωνο

Ακόμα και αν δεν τσεκάρετε τα e-mail σας ή κάνετε δουλειά στον υπολογιστή, η ενασχόληση και το “σερφάρισμα” στο ίντερνετ στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε, θα σας δυσκολέψει στον ύπνο. Προσπαθήστε να “κατεβάσετε ρολά” τουλάχιστον 1 ώρα πριν κοιμηθείτε, να ηρεμήσετε και να αδειάσετε το μυαλό σας από το facebook, το twitter και τα παιχνίδια στο κινητό.

Πέφτετε με τα μούτρα στα βιβλία

Μπορεί να μην έχουν φωτεινή οθόνη, αλλά ένα καλό βιβλίο, όπως και μια καλή ταινία, θα διεγείρει το μυαλό σας και θα σας εμποδίσει να χαλαρώσετε για να κοιμηθείτε καλά. Αφήστε στην άκρη τις νουβέλες και τα μυθιστορήματα. Προτιμήστε κάτι πολύ ανάλαφρο, όπως ένα περιοδικό, έτσι ώστε απλά να “ξεχαστείτε”.

Παίρνετε τις βιταμίνες σας πριν κοιμηθείτε

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει επαρκείς θρεπτικές ουσίες, αλλά μια μεγάλη δόση βιταμινών (ιδίως του συμπλέγματος Β) με τη μορφή συμπληρώματος πριν κοιμηθείτε το βράδυ μπορεί να δημιουργήσει μια ακούσια “ενεργοποίηση” του οργανισμού , με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο φυσικός κύκλος του ύπνου.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.huffingtonpost.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@