Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Υπνική άπνοια & εγκυμοσύνη: Οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η άπνοια ύπνου ή αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ως σύνδρομο υπνικής άπνοιας ορίζεται η ανεύρεση παθολογικού υποαπνοϊκού δείκτη (AHI) σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρωινές κεφαλαλγίες, αίσθημα κόπωσης και μη ικανοποιητικός ύπνος.

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από υπνική άπνοια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.577.636 εγκύων από το 2010 έως το 2014. Από αυτές, ποσοστό 0,12% είχε διαγνωστεί με άπνοια ύπνου.

Υπνική άπνοια & εγκυμοσύνη: Οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές

Οι περισσότερες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και αρκετές από αυτές είχαν πριν την εγκυμοσύνη υπέρταση, διαβήτη ή στεφανιαία νόσο.

Αφού ελήφθησαν υπόψη η παχυσαρκία και άλλοι παράγοντες κινδύνου, οι επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν κατά 174% υψηλότερος για τις εγκύους με αποφρακτική άπνοια ύπνου σε σύγκριση με όσες δεν είχαν την πάθηση.

Η διάρκεια νοσηλείας ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη (5 ημέρες για τις γυναίκες με την πάθηση έναντι 3 ημερών για τις γυναίκες χωρίς την πάθηση).

Υπήρχε επίσης αυξημένος κίνδυνος για σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές, όπως υστερεκτομή, μυοκαρδιοπάθεια, αποσυμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, που σχετίζονται με τη διάγνωση αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Η υπνική άπνοια αύξανε τέλος τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως προεκλαμψίας, εκλαμψίας και διαβήτη κύησης.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Ghada Bourjeily, από το Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ, οι συγκεκριμένες γυναίκες χρήζουν έγκαιρων παρεμβάσεων, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιες και τα παιδιά τους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος (ATS).

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika