Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υγιεινές τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη: Δείτε ποιες είναι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Προσέχετε το βάρος και την υγεία σας και προσπαθείτε να τρέφεστε σωστά, αποκλείοντας τα γλυκά και τη ζάχαρη.

Ακόμη όμως και αν έχετε κόψει τις καραμέλες, τα μπισκότα και όλες τις προφανείς πηγές ζάχαρης, είναι πιθανό να τρώτε ζάχαρη από άλλες πηγές.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά υγιεινά τρόφιμα, «φορτώνονται» κατά την επεξεργασία τους με πολλή ζάχαρη.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι το ψωμί ολικής άλεσης στο οποίο χρησιμοποιείται ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες για την ενεργοποίηση της μαγιάς, προκειμένου να φουσκώσει.

Είναι βασικό λοιπόν όταν αγοράζετε τυποποιημένα προϊόντα, να ελέγχετε την ετικέτα τους, καθώς τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ζάχαρη.

Επειδή δύσκολα θα βρείτε επεξεργασμένο τρόφιμο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, προσπαθείτε να ακολουθείτε τις διατροφικές συστάσεις που επιτρέπουν έως 37,5 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα για τους άνδρες και 25 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Δείτε το top 5 των τροφών με «κρυμμένη» ζάχαρη:

Ντρέσινγκ σαλάτας

Η σαλάτα αποτελεί σίγουρα μια υγιεινή επιλογή, αν τη «λούσετε» όμως με ντρέσινγκ, θα πάρετε ζάχαρη και θερμίδες. Οι περισσότερες σάλτσες για σαλάτα έχουν πρόσθετα σάκχαρα. Όσες μάλιστα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από αυτές που έχουν κανονικά λιπαρά.
Αποφεύγετε τις τυποποιημένες σάλτσες και βάλτε στη σαλάτα σας υλικά για τα οποία είστε σίγουροι, όπως λάδι, λεμόνι, ξύδι κλπ.

Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ με πολλές πρωτεΐνες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα γιαούρτια με γεύσεις τα οποία περιέχουν πολλή ζάχαρη. Για να είστε σίγουροι για τη σύνθεσή του, αλλά και για να ενισχύσετε τη γεύση του, προσθέστε στο σκέτο γιαούρτι υλικά της επιλογής σας, όπως φρούτα, καρύδια, νιφάδες μαύρης σοκολάτας ή νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη.

Υγιεινές τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη: Δείτε ποιες είναι

Σάλτσες

Η σάλτσα ντομάτας είναι πλούσια πηγή λυκοπενίου, τα έτοιμα κέτσαπ όμως και οι σάλτσες ζυμαρικών έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Αντί λοιπόν να σταματήσετε να τρώτε ντομάτες, φτιάξτε τις δικές σας σάλτσες με ντομάτα.

Φρούτα σε κονσέρβα

Πριν αγοράσετε φρούτα σε κονσέρβα, ελέγξτε την ετικέτα. Παρότι έχουν έτσι κι αλλιώς γλυκιά γεύση, τις περισσότερες φορές έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Τα αποξηραμένα συσκευασμένα φρούτα είναι μια ακόμη πηγή «κρυμμένης» ζάχαρης.

Φιστικοβούτυρο

Τα φιστίκια αποτελούν υγιεινό σνακ και το φιστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σας δίνει ενέργεια.

Το συσκευασμένο φιστικοβούτυρο έχει όμως τις περισσότερες φορές πρόσθετη ζάχαρη, μέλι και άλλα γλυκαντικά. Προτιμήστε αυτά που έχουν μόνο φιστίκια και αλάτι ή δοκιμάστε να το φτιάξετε μόνοι σας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika