Newsitamea.gr
AMEA news

Ξεχάστε και τη Δημιουργική Απασχόληση για ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

291

Ξεχάστε και τη Δημιουργική Απασχόληση για ΑμεΑ

Σε πλήρη απαξίωση κινδυνεύουν να οδηγηθούν αρκετά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) σε όλη τη χώρα, επειδή «κόπηκαν» από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το 2015-2016. «Στα κέντρα θα εξυπηρετούνται λιγότερα άτομα με αναπηρία, θα απολυθούν εργαζόμενοι και κάποια ΚΔΑΠ μπορεί να κινδυνέψουν ακόμα και με κλείσιμο», μας λένε οι εργαζόμενοι.

Τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρηματοδοτούνται από τους ΟΤΑ που λαμβάνουν τα κονδύλια από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με τις προθεσμίες που αναφέρονται στην πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης», έληξαν την περασμένη Παρασκευή. Στους προσωρινούς πίνακες που αναρτήθηκαν μετά τη λήξη των αιτήσεων, πολλά ΚΔΑΠ ΜΕΑ (π.χ. του Βόλου, των Βριλησσίων, των Γιαννιτσών, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Λάρισας κτλ.) δεν βρίσκονται ανάμεσα στις επιλέξιμες δομές για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η μείωση αυτή στον αριθμό των ωφελούμενων από το ΕΣΠΑ Κέντρων, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), δεν αναφερόταν πουθενά στη φετινή πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ και έτσι οι φορείς και οι ΟΤΑ που λειτουργούν ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν γνώριζαν ότι φέτος υπάρχει αυτή η αλλαγή.

Με voucher

«Η χρηματοδότηση γίνεται με ένα σύστημα voucher και ανέρχεται σε 5.500 ευρώ ανά παιδί. Αρκετά ΚΔΑΠ ΜΕΑ λειτουργούσαν με δύο 4ωρες βάρδιες από 20 έως 25 παιδιά από 5 ετών έως ενήλικες, από το 2007 έως σήμερα. Χωρίς καμία προειδοποίηση, κληθήκαμε να μην κάνουμε διπλές βάρδιες, άρα να εξυπηρετούμε λιγότερα άτομα ή να εξυπηρετούμε τα ίδια άτομα με τη μισή στην ουσία χρηματοδότηση.

Τα 2.750 ευρώ ανά παιδί δεν επαρκούν για τα πάγια έξοδα των δομών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απειλούνται με απολύσεις ή οι μικρές δομές με κλείσιμο, καθώς αρκετοί δήμοι στους οποίους υπάγονται τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Παπαχατζής, πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ.

Αυτό που πλέον ζητά η ΠΑΣΕΚΔΑΠ είναι τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να λειτουργήσουν όπως και πέρυσι με δύο βάρδιες, ώστε να υπάρχει η ανάλογη χρηματοδότηση, αλλιώς να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και να μη χάσουν τις δουλειές τους κάποιοι από τους εργαζομένους.

Για το θέμα εξέδωσε καυστική ανακοίνωση και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στην οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρεται: «Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι αφενός συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αφετέρου στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους […] Θεωρούμε αδιανόητη τη στάση της ελληνικής Πολιτείας και ζητούμε να υπάρξει πολιτική λύση εδώ και τώρα, δεδομένου ότι οι ενστάσεις επί των προσωρινών πινάκων των επιλέξιμων δομών υποβάλλονται και αξιολογούνται αύριο (σ.σ. σήμερα), 4/8/2015».

efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea