Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ξαναχτίζοντας μια γκρεμισμένη καθημερινότητα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 E2593DEC

Ξαναχτίζοντας μια γκρεμισμένη καθημερινότητα

Η σκηνή στην ταινία μού έκανε εντύπωση: Στην πολιορκούμενη πόλη οι βόμβες έπεφταν βροχή την ώρα που – σαν να μην τρέχει τίποτα – δυο πιτσιρίκια στόλιζαν με συγκίνηση το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους…

Αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που κρατάει όρθιους τους ανθρώπους όταν ο κόσμος τους γκρεμίζεται. Ποιο είναι το πρώτο σωσίβιο στη φουρτούνα μιας κρίσης.

Διαζύγιο, απόλυση, μεγάλη οικονομική απώλεια: Οι μεγάλες κρίσεις στη ζωή απαιτούν μεγάλες αλλαγές και συνήθως εκτροχιάζουν τη ρουτίνα μας. Μήπως αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο για ανασύνταξη δυνάμεων; Αν μια δοκιμασία αλλάζει όσα είχαμε συνηθίσει, ας ξεκινήσουμε ξαναχτίζοντας τη καθημερινότητα με βάση τα νέα δεδομένα.

Απλό σχέδιο. Στην ομίχλη κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Αν το μέλλον είναι αβέβαιο, δεν χρειάζεται να σχεδιάζουμε πολύπλοκα και μακροπρόθεσμα. Ισως να μη χρειάζεται να ανησυχούμε για πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Ποιες πήγες έντασης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αργότερα; Με βάση τα δεδομένα σήμερα, τι κινήσεις να σχεδιάσουμε για αύριο; Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να σκεφτούμε το βράδυ τι να κάνουμε πρώτα απ’ όλα το πρωί.

Νέα ρουτίνα: Αν με την κρίση οι συνήθειές μας στο πώς κοιμόμαστε, δουλεύαμε, ξεκουραζόμασταν κ.λπ. μπερδεύτηκαν, επείγει να τις ξαναβάλουμε σε νέα τροχιά. Ποια ρουτίνα παρέχει ασφάλεια για τα βασικά; Η επιστροφή σε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα προσφέρει αίσθηση σιγουριάς και ισορροπίας.

Εκτόνωση. Ενας περίπατος, μπάνιο, λίγο κρασάκι. Μια κουβέντα με φίλους. Ας ξεφεύγουμε λίγο κάθε μέρα. Ευκαιρία για επαναξιολόγηση των σημαντικών τής ζωής. Πώς να ανορθώσουμε την πεσμένη μας διάθεση; Χορός, γυμναστική, περπάτημα, βαθιές αναπνοές. Τι μας εμπνέει; Βιβλία, ταινίες, ήρωες. Ποια τραγούδια μας «ανεβάζουν»;

Εξωστρέφεια. Τι μικρό μπορούμε να κάνουμε καθημερινά που πιστεύουμε σε αυτό; Να ταΐσουμε τα αδέσποτα; Να βοηθήσουμε τον γείτονα; Εναν ηλικιωμένο στην ουρά; Οταν στρεφόμαστε στις ανάγκες των άλλων, η ζωή αποκτά νόημα. Πώς να βοηθήσουμε οικογένεια, φίλους ή την κοινότητά μας; Ποιον μπορούμε να κάνουμε σήμερα ευτυχισμένο;

Μια απλή και θαρραλέα ανασύνταξη χρόνου και καθημερινών συνηθειών είναι η πρώτη κίνηση μπροστά σε ένα νέο αβέβαιο τοπίο. Χρειάζεται κουράγιο και πειθαρχία. Οι βαθυστόχαστες συνειδητοποιήσεις θα ακολουθήσουν.

 

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika