Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Βρείτε τι προκαλεί την ψωρίαση και πώς θεραπεύεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

psoriasi

Βρείτε τι προκαλεί την ψωρίαση και πώς θεραπεύεται

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο δερματικό πρόβλημα κατά το οποίο τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται πολύ γρήγορα καταλήγοντας σε πυκνούς άσπρους ή κόκκινους λεκέδες στο δέρμα.

Κανονικά τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται σταδιακά και ξεφλουδίζουν κάθε 4 εβδομάδες περίπου.Νέα δερματικά κύτταρα αναπτύσσονται για να αντικαταστήσουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος ,καθώς αποβάλλονται.

Στην ψωρίαση όμως τα νέα κύτταρα μετακινούνται γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος μέσα σε ημέρες αντί για εβδομάδες. Χτίζουν και σχηματίζουν πυκνούς λεκέδες που ονομάζονται πλάκες. Οι λεκέδες ποικίλλουν σε μέγεθος από μικρές σε μεγάλες. Πιο συχνά εμφανίζονται στα γόνατα,στους αγκώνες,στο τριχωτό μέρος της κεφαλής,στα χέρια ή και χαμηλά στη μέση. Η ψωρίαση είναι πιο συχνή στους ενήλικες αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά και εφήβους.

Όταν κάποιος έχει ψωρίαση,νιώθει αμηχανία και πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν το κολύμπι στη θάλασσα και άλλες δραστηριότητες όπου φαίνονται οι λεκέδες.Ωστόσο,υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας που μπορούν να φέρουν την πάθηση υπό έλεγχο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ψωρίαση συμβαίνει ,όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά προκαλώντας ερεθισμό και ξεφλούδισμα του δέρματος.Σε μερικές περιπτώσεις η ψωρίαση είναι κληρονομική.

Οι άνθρωποι με ψωρίαση συχνά περνάνε περιόδους όπου το δέρμα τους χειροτερεύει.Παράγοντες που προκαλούν αυτές τις εξάρσεις είναι ένα κρύο και ξηρό κλίμα,οι μολύνσεις,το άγχος,το ξηρό δέρμα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Η ψωρίαση δεν είναι κολλητική. Δεν εξαπλώνεται με την επαφή από άτομο σε άτομο

Τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους.Μπορεί να είναι ήπια με μικρές περιοχές εξανθήματος.Όταν η ψωρίαση είναι μέτρια ή σοβαρή,το δέρμα ερεθίζεται με κόκκινες περιοχές καλυμμένες με χαλαρό,άσπρο δέρμα με φλούδα. Αν η ψωρίαση είναι σοβαρή,το δέρμα έχει φαγούρα και είναι λεπτό.Μερικές φορές μεγάλοι λεκέδες σχηματίζονται και μπορεί να είναι δυσάρεστοι.Οι λεκέδες ενώνονται μεταξύ τους και καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος ,όπως όλη την πλάτη.

Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλλει τα νύχια των χεριών και των ποδιών αφήνοντας τους σημάδια,αλλαγή στο χρώμα ή ξεκολλώντας τα από την κοίτη των νυχιών.

Σε μερικούς ανθρώπους η ψωρίαση προκαλεί πρήξιμο και πόνο στις κλειδώσεις και τις κάνει ευαίσθητες.Αυτό ονομάζεται ** ψωριασική αρθρίτιδα

Τα συμπτώματα συχνά εξαφανίζονται(είναι σε ύφεση) ακόμα και χωρίς θεραπεία και μετά επανεμφανίζονται(ξαναφουντώνουν).

Διατροφικά συμπληρώματα

Οι ερευνητές αναθεώρησαν μελέτες που δοκιμάζουν τα ωφέλη 4 διατροφικών συμπληρωμάτων:βιταμίνης D,βιταμίνης Β12,το σελήνιο και ωμέγα -3 λιπαρών οξέων.Από αυτά τα τελευταία που περιλαμβάνονται σε συμπληρώματα μουρουνέλαιου,βρέθηκαν ότι παρέχουν τα μεγαλύτερα ωφέλη στους ασθενείς με ψωρίαση.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν το γενικό ερεθισμό.Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι ,οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα ελαίου από ψάρι είτε μόνο μ’αυτό είτε και με άλλες θεραπείες,παρουσίασαν μείωση στη δριμύτητα της πάθησης.

Ομοίως,η βιταμίνη D αποδείχτηκε ότι βελτιώνει την ψωρίαση και την αρθρίτιδα που προέρχεται από την ψώρα.Ωστόσο,η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες γιατί αυξάνει τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.’’Μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά και ίσως ακόμα και αρθρίτιδα’’,λέει ο Λιάο.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικά αποτελέσματα για την ψωρίαση λαμβάνοντας σελήνιο ή βιταμίνη Β12.

Τι να αποφεύγετε.

Πολλαπλές μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί ψωρίαση ή και να επηρεάσει τη δριμύτητα της πάθησης.

Σε άλλες έρευνες, οι ασθενείς είχαν λιγότερα συμπτώματα,όταν αφαίρεσαν από τη διατροφή τους τη γλουτένη(μια πρωτε’ί’νη που απαντάται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά),παρ’ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση γλουτένης-ψωρίασης.

** ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με μια δερματική πάθηση που λέγεται ψωρίαση (Εικόνα 1-Α). Η ψωρίαση είναι μια συνήθης δερματική πάθηση με συχνότητα που κυμαίνεται σε διάφορες μελέτες μεταξύ 1% έως 3% του γενικού πληθυσμού. Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης. Στα πλαίσια της πρώτης πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της βόρειας, κεντρικής και νότιας Ελλάδος, μελετήσαμε τον επιπολασμό, δηλ. τη συχνότητα, και την αντιμετώπιση των οροαρνητικών σπονδυλαρθριτίδων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψωριασική αρθρίτιδα. Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα της ψωριασικής αρθρίτιδας βρήκαμε ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 1,7‰ των ενηλίκων, ενώ η μέση ηλικία των ασθενών κατά την εμφάνιση της νόσου είναι τα 45 χρόνια.

Επιμέλεια: Μ. Σοφία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δακρυοαδενίτιδα: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό

Efi Nika

Αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί «προτιμούν» τις γυναίκες; Η επιστήμη έχει την απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

Efi Nika

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Επαναστατική θεραπευτική μέθοδος με αποτελέσματα διαρκείας για το «δύσκολο» αυτοάνοσο

Efi Nika