Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Βρήκαν παυσίπονο ισχυρό σαν τη μορφίνη, αλλά χωρίς παρενέργειες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Διεθνής ομάδα επιστημόνων πιστεύουν ότι βρήκαν ένα νέο είδος παυσίπονου φαρμάκου το οποίο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη μορφίνη αλλά χωρίς τις δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειές της.

Οι ερευνητές, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο νομπελίστας της Χημείας Μπράιαν Κομπίλκα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ανακάλυψαν το μόριο PZM21 καθώς αξιολογούσαν τρία εκατομμύρια διαφορετικά ερευνητικά μόρια.

Η μορφίνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό οπιούχο αναλγητικό που δρα απ’ ευθείας σε έναν πρωτεϊνικό υποδοχέα του εγκεφάλου για να καταπραΰνει τον σοβαρό ή αγωνιώδη πόνο.

Ωστόσο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε εθισμό, ενώ μπορεί να επηρεάσει και έναν άλλο υποδοχέα οδηγώντας σε δυνητικά θανατηφόρα προβλήματα αναπνοής σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Το ΡΖΜ21, το οποίο προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, φαίνεται να δρα μόνο στον πρώτο υποδοχέα, με αποτέλεσμα να παρέχει σχεδόν ίδιο επίπεδο αναλγησίας με τη μορφίνη αλλά χωρίς να ελλοχεύει κίνδυνος εθισμού και αναπνευστικού προβλήματος.

Επιπλέον προκαλεί λιγότερη δυσκοιλιότητα απ’ ό,τι τα οπιοειδή φάρμακα – και η δυσκοιλιότητα είναι ένας ακόμα παράγοντας που περιορίζει τη χορήγηση των οπιοειδών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», το ΡΖΜ21 ασκεί «ισχυρή, επιλεκτική και αποτελεσματική» επίδραση στον υποδοχέα του εγκεφάλου που συμμετέχει στο αίσθημα του πόνου και έτσι μπορεί να αποτελεί την λύση ενός μυστηρίου που ταλανίζει εδώ και 100 χρόνια τους επιστήμονες: πως να καταπραΰνουν τον πόνο δίχως ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Ο εθισμός στα οπιοειδή σε συνδυασμό με τις δυνητικά θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειές τους όπως η αναπνευστική καταστολή, βρίσκονται από τον 19ο αιώνα στο επίκεντρο των εκστρατειών για ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική αναλγησία», γράφουν οι ερευνητές.

«Μολονότι τα φυσικά προϊόντα μορφίνη και κωδεΐνη και η ημισυνθετική ηρωίνη είναι πιο αποτελεσματικά αναλγητικά απ’ ό,τι το ωμό όπιο, διατηρούν τα μειονεκτήματά του.

»Παρά την εισαγωγή ισχυρών συνθετικών αγωνιστών των οπιοειδών, όπως η μεθαδόνη και η φαιντανύλη… η ανάπτυξη αναλγητικών δίχως τα μειονεκτήματα των κλασσικών οπιοειδών παραμένει ένας άπιαστος έως τώρα στόχος».

Σε πειράματα σε ποντίκια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το PZM21 δεν επηρεάζει την αναπνοή, ενώ η παυσίπονη δράση του διαρκεί έως 3 ώρες – «σημαντικά περισσότερο απ’ όσο η μέγιστη δόση της μορφίνης».

Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα ήταν σημαντικά λιγότερη απ’ ό,τι με τη μορφίνη, ενώ τα ζώα δεν εκδήλωσαν ενδείξεις εθισμού.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι απαιτούνται πολλές περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί αν το ερευνητικό μόριο είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η καθηγήτρια Μπριγκίτε Κίφερ, από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά, έγραψε ότι το όπιο και τα παράγωγά του «χρησιμοποιούνται για ιατρικούς και για ψυχαγωγικούς σκοπούς επί περισσότερο από 4.000 χρόνια, εξαιτίας των εκπληκτικών αναλγητικών και ευφορικών ιδιοτήτων τους».

Η αναζήτηση ενός υποκαταστάτου το οποίο δεν θα έχει τα μειονεκτήματά τους «ήταν μακρά», συμπληρώνει. Η νέα έρευνα «περιγράφει ένα βήμα προς αυτό το τέλειο φάρμακο» και δεν αποκλείεται η επιστήμη να το έχει βρει στο ΡΖΜ21.
tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika