Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Βρετανία: Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες μετά τα 65

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βρετανία: Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες μετά τα 65

Το προσδόκιμο επιβίωσης των ηλικιωμένων γυναικών στη Βρετανία μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, εξαιτίας κυρίως του ανθυγιεινού τρόπου ζωής που υιοθέτησαν μετά την δεκαετία του ’70.

Την ανησυχητική αυτή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από την εκτελεστική υπηρεσία Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, οι οποίοι εξέτασαν τις στατιστικές της πατρίδας τους.

Όπως διαπίστωσαν, η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής για τις γυναίκες ηλικίας 65, 75, 85 και 95 ετών μειώθηκε το 2012, για πρώτη φορά από το 1995.

Έτσι, το 2013, η μέση 75χρονη γυναίκα στη Βρετανία μπορούσε να αναμένει ότι έχει ακόμα 13 χρόνια και πέντε εβδομάδες ζωής – πέντε εβδομάδες λιγότερες απ’ ό,τι το 2011.

Αντίστοιχα, μία γυναίκα ηλικίας 85 ετών είχε προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 6 χρόνια και 42 εβδομάδες – ή 2,5 μήνες λιγότερους απ’ ό,τι το 2011.

Όσον αφορά τους άντρες, σε αυτούς διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε να αυξάνεται τοαναμενόμενο προσδόκιμο επιβίωσης στις ηλικίες 60-80 ετών, ενώ μειώθηκε στις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις έρχονται έπειτα από δύο δεκαετίες ετήσιας αύξησης του προσδόκιμου επιβιώσεως κατά 1,2% στους άντρες ηλικίας άνω των 65 ετών και κατά 0,7% στις γυναίκες.

Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά διότι θεωρητικώς ζούμε στην εποχή που είναι περισσότερες παρά ποτέ οι πιθανότητες της ζωής έως τα 100 ή και τα 120 χρόνια.

Ωστόσο οι κακές συνήθειες, όπως η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή, έχουν βαρύ τίμημα, καθώςαφαιρούν πολλές δεκαετίες ζωής από τους περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό, λοιπόν, που συμβαίνει σήμερα στη Βρετανία, μάλλον σε λίγα χρόνια θα το βλέπουμε και στην χώρα μας.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea