Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Βρετανία: «Φανταστική εξέλιξη» για ασθενή με μεταμοσχευμένα χέρια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αποτέλεσμα εικόνας για μεταμόσχευση

Ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών κατόρθωσε να γράψει μία επιστολή προς τον γιατρό που τον χειρούργησε, για να τον ευχαριστήσει για όσα έκανε γι’ αυτόν.

Ο 57χρονος Κρις Κινγκ δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ότι η κατάστασή του εξελίσσεται «φανταστικά» από πέρυσι τον Ιούλιο που έγινε η εγχείρηση και το ότι μπόρεσε να πιάσει ένα στύλο και να γράψει αυτή την επιστολή είναι μία από τις σημαντικότερες προόδους των εννέα μηνών που μεσολάβησαν.

Όπως είπε, μπορεί επίσης να χειροκροτά την αγαπημένη του αθλητική ομάδα, να γεμίζει το ποτήρι του μπύρα, να φτιάχνει τσάι και να ασχολείται με την κηπουρική.

Ο κ. Κινγκ είναι ο δεύτερος Βρετανός που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση χεριού αλλά ο πρώτος στον οποίο αντικαταστάθηκαν και τα δύο χέρια. Η εγχείρηση έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο του Ληντς από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δρα Σάιμον Κέι,  ο οποίος είναι επίσης ομότιμος καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας.

«Όλα πάνε φανταστικά», είπε ο κ. Κινγκ. «Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου, να κρατήσω ένα στυλό, να κάνω σχεδόν όλες τις λειτουργίες που είχα με τα δικά μου χέρια. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι περιορισμοί, αλλά σιγά-σιγά ξαναγίνομαι ο Κρις που ήμουν».

Ο κ. Κινγκ είχε χάσει τις άκρες χείρες του (πλην του αντίχειρα) πριν από τέσσερα χρόνια, σε ένα εργατικό ατύχημα με μία πρέσα μετάλλων. Το ατύχημα παρ’ ολίγοννα του κοστίσει τη ζωή, αλλά οι γιατροί κατόρθωσαν να διασώσουν αρκετούς ιστούς ώστε να καταστεί εφικτή η μεταμόσχευση.

Τώρα, ο επόμενος στόχος του είναι να μπορέσει να δέσει τα κορδόνια του και να κουμπώσει το πουκάμισό του, το οποίο προς το παρόν μπορεί μόνο να ξεκουμπώνει.

Η ομάδα του δρος Κέι έχει έως στιγμής πραγματοποιήσει τρεις μεταμοσχεύσεις χεριών. Ο πρώτος ασθενής είναι ο 55χρονος Μαρκ Κέιχιλ, στον οποίο μεταμόσχευσε ένα χέρι, ενώ ο τρίτος ασθενής είναι ένας άνδρας που έλαβε δύο νέα χέρια (το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό).

Σε λίστα αναμονής για δότες, εξ άλλου, βρίσκονται δύο ακόμα ασθενείς, αυτή τη φορά γυναίκες.

Ο κ. Κέιχιλ και ο κ. Κινγκ είναι πλέον καλοί φίλοι.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika