Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Βρετανία: Εγκρίθηκε η δημιουργία μωρών από «τρεις γονείς»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βρετανία: Εγκρίθηκε η δημιουργία μωρών από «τρεις γονείς»

 

Η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία επιτρέπεται δια νόμου η δημιουργία μωρών από τρεις ανθρώπους έγινε η Βρετανία.

Η Βουλή των Λόρδων απέρριψε χθες την προσπάθεια να μπλοκαριστεί η συγκεκριμένη μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την ενέκρινε κατά πλειοψηφία.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο την πρόταση νόμου είχε υπερψηφίσει και το βρετανικό κοινοβούλιο.

Μένει τώρα να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της μεθόδου, που στόχο έχει να αποτραπεί η γέννηση βρεφών με σοβαρά μιτοχονδριακά νοσήματα.

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές δομές στο εσωτερικό των κυττάρων που παράγουν ενέργεια. Παραδόξως, διαθέτουν το δικό τους DNA, το οποίο είναι διαφορετικό από το γενετικό υλικό που υπάρχει στον πυρήνα των κυττάρων (πυρηνικό DNA).

Το μιτοχονδριακό DNA (mDNA) αποτελεί το 0,1% του συνολικού γενετικού υλικού των κυττάρων και δεν επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση και η προσωπικότητα.

Το μιτοχονδριακό DNA μπορεί να πληγεί από επιβλαβείς μεταλλάξεις και να μην λειτουργεί ομαλά, με συνέπεια σοβαρά ή/και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως εγκεφαλικές βλάβες, μυϊκά προβλήματα, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Ωστόσο, η ύπαρξή του σε άλλους δημιουργεί συμπτώματα και σε άλλους όχι (είναι απλοί φορείς ελαττωματικού mDNA).

Η μετάδοση του ελαττωματικού μιτοχονδριακού DNAμπορεί να γίνει μόνο από τη μητέρα και όχι από τον πατέρα και έτσι η νέα τεχνική αποσκοπεί στην αντικατάσταση του ελαττωματικού mDNA του ωαρίου με υγιές.

Αυτό γίνεται με την αφαίρεση του πυρήνα από το ωάριο μιας υγιούς δότριας και την τοποθέτηση στη θέση του πυρήνα από το ωάριο της μαμάς με το πρόβλημα.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα ωάριο που φέρει το μιτοχονδριακό DNA της δότριας και το πυρηνικό DNA της μέλλουσας μητέρας.

Όταν το ωάριο γονιμοποιηθεί και γεννηθεί μωρό, το DNA του θα περιέχει σε ποσοστό 0,1% το γενετικό υλικό της δεύτερης γυναίκας – και αυτό θα είναι μία μόνιμη αλλαγή που θα περνάει στις επόμενες γενιές.

Υπολογίζεται ότι με την νέα τεχνική μπορεί να γεννιούνται 150 υγιή μωρά τον χρόνο στη Βρετανία, τα οποία αυτή τη στιγμή γεννιούνται με μιτοχονδριακά νοσήματα εξαιτίας του ελαττωματικού mDNA.

Το πρώτο από αυτά τα μωρά μπορεί κάλλιστα να γεννηθεί το 2016, καθώς εκκρεμούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της μεθόδου, που θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Πηγή : Web Only

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν αρέσει το φαγητό στο παιδί; Ποιες «στρατηγικές» μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς

Penni Syggrou

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika