Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Βρετανία: Έγινε η πρώτη διπλή μεταμόσχευση παλάμης και δακτύλων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένας 57χρονος από το Γιόρκσαϊρ ο οποίος είχε ακρωτηριάσει τα άκρα τα χεριών του, εκτός από τους αντίχειρες, σε εργατικό ατύχημα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβάλλεται σε διπλή μεταμόσχευση παλάμης και δακτύλων.

Η επέμβαση στον Κρις Κινγκ έγινε τις τελευταίες ημέρες και ακόμα αναρρώνει στο ειδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Χεριών του Γενικού Νοσοκομείου του Ληντς.

Τα χέρια προέρχονται από έναν άλλο άνδρα, η οικογένεια του οποίου αποφάσισε να τα δωρίσει για μεταμόσχευση μαζί με άλλα όργανά του. Το μόνο που έγινε γνωστό γι’ αυτόν τον άνδρα είναι ότι είχε δηλώσει πριν από τον θάνατό του ότι θα ήθελε να γίνει δωρητής οργάνων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας δρ Σάιμον Κέι, η επέμβαση είναι μοναδική διότι για πρώτη φορά δεν έγινε ολική μεταμόσχευση άκρας χείρας αλλά μεταμοσχεύθηκε το τμήμα της άκρας χείρας από σχεδόν το μέσον της παλάμης και κάτω.

Σε αντίθεση, εξ άλλου, με τις μεταμοσχεύσεις εσωτερικών οργάνων, αυτές των άκρων «πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν στον ασθενή διότι τα χέρια είναι κάτι που συνεχώς το βλέπει ο ασθενής και οι γύρω του, επομένως δεν μπορεί να είναι παράταιρα», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο κ. Κινγκ, έχασε τα χέρια του σε ατύχημα με πρέσα μετάλλων πριν από 3 χρόνια. Τώρα, λίγες μόνο μέρες μετά την μεταμόσχευση, μπορεί ήδη να κινεί τα δάκτυλά του και ανυπομονεί να αφαιρέσουν οι γιατροί τους νάρθηκες που ακινητοποιούν τα νέα του χέρια για να τα χρησιμοποιήσει εξ ολοκλήρου.

Η ίδια χειρουργική ομάδα είχε κάνει την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού στη Βρετανία το 2012.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea