Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η βιταμίνη που ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Όσοι παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη έχουν έως και 77% χαμηλότερες επιδόσεις στις αθλητικές τους δραστηριότητες, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τάλσα.

Εκτιμάται ότι η βιταμίνη εμπλέκεται στη διαδικασία απελευθέρωσης ασβεστίου από τα μυϊκά κύτταρα, επηρεάζοντας το ρυθμό των μυϊκών συσπάσεων.

Η βιταμίνη που ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με χειρότερες αθλητικές επιδόσεις και μειωμένη μυϊκή δύναμη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 100 αθλητές κολεγίου και τα συνέκριναν με τις επιδόσεις τους στο τρέξιμο, στα άλματα και τις ασκήσεις με βάρη.

Περίπου το 33% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 72 nmol ανά λίτρο αίματος). Αυτοί οι αθλητές παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις σε όλες τις παραμέτρους επίδοσης που μελετήθηκαν.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, μπορούμε όμως να την πάρουμε και από διάφορες τροφές, όπως το ψάρι, το αβγό και τα μανιτάρια.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika