Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη D και η καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολλά ενθουσιώδη σχόλια έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τη δράση των διαφόρων βιταμινών, που όμως με το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύονται υπερβολικά. Εν τούτοις, οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή.

Μια ανακοίνωση για τη βιταμίνη D στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας ταράζει και πάλι τα νερά. Στο συνέδριο ανακοινώθηκε από άγγλους επιστήμονες ότι η βιταμίνη D αυξάνει τη δύναμη συστολής της καρδιάς, δηλαδή το λεγόμενο κλάσμα εξώθησης 26% – 34%. Η μελέτη έγινε σε 163 ασθενείς μέσης ηλικίας 70 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια που λάμβαναν 100 mgr ημερησίως της βιταμίνης D επί ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα υπήρξε εντυπωσιακό.

Η αλήθεια είναι ότι προ οκταετίας άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εγνωσμένου κύρους καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» έδειξε ότι τα άτομα που είχαν χαμηλές τιμές βιταμίνης D στο αίμα παρουσίαζαν αυξημένη συχνότητα καρδιοπαθειών. Ωστόσο η παρούσα μελέτη εστιάζεται στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι το τελικό στάδιο των περισσότερων καρδιοπαθειών και για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η βιταμίνη D χαρακτηρίζεται ως η βιταμίνη του ήλιου γιατί η ηλιακή ακτινοβολία είναι εκείνη που ενεργοποιεί το δέρμα για την παραγωγή της. Αυτή η δυνατότητα του δέρματος ελαττώνεται με την αύξηση της ηλικίας και για τον λόγο αυτό τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι κυρίως εκείνα που χρειάζεται να την προσλάβουν.

Στη βιταμίνη D οφείλεται η απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Θεωρείται επίσης ότι σε αυτή οφείλεται η λειτουργικότητα περίπου 2.000 γονιδίων και σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η επίδρασή της στην καλή λειτουργία των κυττάρων του σώματος και ειδικότερα των κυττάρων της καρδιάς.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τη δράση της βιταμίνης D στην καρδιά, δεν αρκεί μόνο μία ανακοίνωση. Θα χρειαστεί να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν αξιόπιστες πολυκεντρικές μελέτες, που θα καταλήγουν στα ίδια αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη μελέτη δεν επαρκεί για να συστήνει κάποιος στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκειά να λαμβάνουν βιταμίνη D χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα της λήψης της ή η δοσολογία που θα είναι επωφελής για τον κάθε ασθενή. Μέχρι τότε, όμως, η ελπίδα υπάρχει.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika