Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Βήματα… κατά του καρκίνου!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140919_541c27945cfac

Βήματα… κατά του καρκίνου!!!

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από την ασθένεια κάνοντας απλά ενάμιση χιλιόμετρο περίπου την ημέρα σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα οφέλη ωστόσο από το περπάτημα στην υγεία δεν σταματούν εκεί…

Η νέα μελέτη υποδεικνύει την άσκηση ως το πολυπόθητο φάρμακο κατά του καρκίνου, αφού εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη ή μαστού μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%. Σε ο, τι αφορά τους πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου, διπλασιάζοντας την απόσταση που διανύουν περπατώντας μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο θανάτου στο μισό.

Οι υπολογισμοί των ειδικών βασίστηκαν σε περπάτημα μέτριας έντασης: συγκεκριμένα οι εθελοντές διένυαν 1600 μέτρα την ημέρα με ταχύτητα περίπου 5 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ χρειάζονταν 20 λεπτά περίπου για να διανύσουν την απόσταση αυτή με τον συγκεκριμένο ρυθμό.

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση για το περπάτημα «Walking for Health», διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα μπορεί να συμβάλλει επίσης και στον περιορισμό ορισμένων δυσάρεστων παρενεργειών της θεραπείας του καρκίνου, όπως είναι το οίδημα στους ωμούς, η κούραση, η κατάθλιψη, οι αλλαγές στο σωματικό βάρος και μειωμένη κινητικότητα.

Βήματα... κατά του καρκίνου

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η δραστηριότητα βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά το σίγουρο είναι ότι βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, και με τον τρόπο αυτό η άσκηση συμβάλει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και οι οποίες παράγονται από το λίπος του σώματος.

Μια ακόμη θεωρία είναι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα παραπάνω ευρήματα συμφωνούν και με εκείνα μιας άλλης πρόσφατης έρευνας που δείχνει ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Τη μελέτη πραγματοποίησαν Γάλλοι ερευνητές του Ινστιτούτου Gustave Roussy. Αφού μελέτησαν περίπου 60 χιλιάδες γυναίκες οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μισή ώρα ήπιας σωματικής άσκησης, όπως είναι το περπάτημα, σε καθημερινή βάση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού κατά 10%.

Περπάτημα και κατά του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η ώρα που αφιερώνετε στο περπάτημα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητά του. Τουλάχιστον 2 ώρες περπάτημα την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την ηλικία των 60 ετών. Δεν απαιτούνται ωστόσο έντονοι ρυθμοί. Οι ερευνητές ρώτησαν 3.435 υγιείς άνδρες ηλικίας 60 έως 80 σχετικά με την απόσταση που περπατούσαν κάθε εβδομάδα, αλλά και το ρυθμό τους. Από τη μελέτη φάνηκε ότι όσοι περπατούσαν για οκτώ έως 14 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο από τρεις ώρες.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika